Itt a hideg!

2 órája

Elindul a távfűtés Miskolcon

Amennyiben a külső hőmérséklet indokolja az épületek belső fűtési rendszerei automatikusan beindulnak.

Jönnek a hideg éjszakák

Forrás: Shutterstock

Fotó: A kép illusztráció

Az automatikus fűtésindítás időpontjának meghatározása – ezt kormányrendelet szabályozza – az időjárás függvényében történik. A MIHŐ Kft. akkor indítja el a távfűtést, ha a napi átlagos külső hőmérséklet nem haladja meg a +10 fokot, illetőleg három egymást követő napon a +12 fokot. Mivel az előrejelzések szerint a következő napokban fokozódik a lehűlés és nagyobb mennyiségű csapadék is várható, ezért a MIHŐ Kft. szeptember 30-án téli üzemmódba helyezi hőközpontjait. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a külső hőmérséklet indokolja az épületek belső fűtési rendszerei automatikusan beindulnak.

A külső hőmérséklethez igazítja a radiátor hőmérsékletét

A fűtésindítást követően a hőközponti szabályozó elektronika folyamatosan a külső hőmérséklethez igazítja a radiátorokban keringtetett víz hőmérsékletét vagy éppen leállítja a keringtetést, ha nincs rá szükség. Tehát az, hogy elindult a fűtés szolgáltatást nem jelenti azt, hogy folyamatosan ugyanolyan melegek a radiátorok, ha süt a nap és viszonylag meleg van kint, akkor nincs hőbetáplálás az épületbe, ha pedig este vagy reggel lehűl a levegő és egy kicsit hűvösebb van, akkor a digitális automatika bekapcsol.

Ezt javasolja a szolgáltató

A MIHŐ Kft. javasolja ügyfeleinek, hogy a hőfokszabályozós radiátorok szelepeit tartsák nyitott állásban a rendszerben lévő levegő távozása érdekében, majd a fűtés beindulását követő napokban állítsák azt a kívánt értékre. A fűtés beindításának időszakában, ha a radiátor csörgését, elégtelen üzemét tapasztalják az ügyfelek, akkor elsősorban a közös képviseletet, illetve az épület üzemeltetőjét keressék a felhasználói rendszer zavarának elhárítása érdekében, például légtelenítés vagy nyári karbantartás után zárva maradt szerelvények kinyitása érdekében. Amennyiben egy társasház mégsem igényli a fűtésszolgáltatást vagy a korábbi évek gyakorlatától eltérő fűtési menetrendet, illetve időprogramot kíván alkalmazni, akkor a közös képviseletén keresztül kérheti a [email protected] e-mail címen.

Van, ahol nem indul automatikusan

Egyéb fogyasztók és külön kezelt intézmények vonatkozásában a fűtésszolgáltatás indítása nem történik meg automatikusan, ezeknél az épületeknél a fogyasztó képviselőjének írásos jelzésére indítja el a szolgáltatást a MIHŐ Kft. Amennyiben energiatakarékossági célból fűtési hőmérséklet csökkentést vagy időprogram szerinti éjszakai és hétvégi fűtéscsökkentést (esetleg temperáló fűtést) kívánnak alkalmazni, akkor a szolgáltató javasolja annak a fűtésszolgáltatás megrendelésével egyidejűleg történő jelzését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában