Anno

2024.09.15. 18:00

Vitát generált a Széchenyi-szobor Miskolcon

A harmincéves újságban olvasottak - mi már tudjuk - csak előszele volt a vitának, ami akkor keletkezett igazán, amikor felállították a Melocco Miklős alkotta szobrot a Városház téren.

Ma már renoválása szorul a Széchenyi szobor a Városház téren.

Fotó: boon

Már háromnegyed részt elkészült Melocco Miklós Széchenyi-szobra, számolt be a helyzetről 1994. szeptember 17-én, harminc évvel ezelőtt az Észak-Magyarország. A cikk beszámol róla, hogy abban az évben kezdődtek meg a munkálatok a miskolci főtéren, és hogy október 20-ig végső helyére kerül a szobor. Így nem lehet akadálya az október 23-i ünnepélyes átadásnak. 

Negatív vélemények

Melocco Miklós a kor egyik legnagyobb, Kossuth-díjas szobrásza az idén 89 éves, 1935-ben született. Számtalan ismert műve közül az egyik a Széchenyi szobor Miskolcon a Városház téren, amit az idén 30 éve avattak, és már tervként sem nyerte el maradéktalanul a miskolciak bizalmát. Az Észak most idézett cikke szerint például a "a helyi sajtó igen nagy teret adott a pusztán negatívumokról szóló olvasói véleményeknek".  

Melocco Miklós és a Széchenyi szobor az 1994-ben megjelent cikkben.  Mint a cikk írja, így készült: egy tizenhat tonnás kőoszlopból maradt négy tonna.
Forrás: ÉM-archív

A cikk apropója egyébként egy sajtótájékoztató volt, amit a mű készülésének utolsó fázisában tartottak meg Pilisszentivánon, ahol a mű készült.

 Melocco Miklós nem érezte magát megbántva a művét ért előzetes kritikák miatt. A cikkben  köszönetét fejezte ki azért, hogy olyan sokan elmondták a véleményüket, amelyek - nem csak indulatot indukáltak benne - volt olyan is, amit meg is fogadott. 

Nagy kihívás volt számára

Hangsúlyozta, számára roppant nagy kihívás volt, hogy egy kialakulófélben lévő neoreneszánsz stílusú tér hangulatához kellett igazodnia. „Nem sértettem ezzel a tervvel Miskolcot” - szögezte le. A környezet nem gúzsba kötötte, éppen hogy feladat elé áhította. A megfelelés egyfajta művészi szabadságot adott neki. Egy stílust kellett tiszteletben tartania, amin belül viszont teljesen szabadnak érezte magát. Melocco szerint ez a tér lehet a város első igazán megszerkesztett tere. Még a villamos sem rí ki onnan a maga nosztalgikus csilingelésével. Mint fogalmazott: szerinte a szobor ünnepélyes felavatását követően olyan része lesz a városnak, amelyet a helyiek szeretni fognak. 

Nem csitult a kritikus hang

Az más kérdés, hogy a kritikus hangok a szobor felállítása után sem csitultak, még sokáig volt téma a helyi sajtóban. 

A legtöbben azért nem szerették a szobrot, mert Széchenyit öreg, esendő emberként ábrázolja, s szerintük a nagy, tömbszerű szobor nem illik a kicsi térre.

 Később az is felmerült, hogy máshová helyezik, de aztán nem lett belőle semmi.

S hogy most milyen a megítélése? Felállításának jubileuma kapcsán kíváncsiak lennénk, hogy egy emberöltő alatt hogyan változott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában