Anno

2024.09.15. 10:00

Kobozzák el a légpuskákat!

Érdekes olvasói levelet közölt hetven évvel ezelőtt az Észak-Magyarország.

Elszaporodtak a galambok a miskolci főutcán

Fotó: boon

Egy, a madárvédelemről szóló minisztertanácsi rendelet miatt ragadott tollat épp 70 évvel ezelőtt, azaz 1954 szeptemberében egy miskolci férfi, Tóth István. Leírta véleményét az Észak-Magyarországnak, az írás - az olvasói levelekből álló összeállítás szokás volt akkoriban - meg is jelent a  lapban. A levél szerint írója azt a javaslatot tette a rendeletre hivatkozva, hogy a városi tanács a rendőrséggel tárgyalja meg a madárvédelem módozatait, és azoktól, akik hasznos, vagy énekes madarakra lövöldöznek - a büntetés kiszabása mellett - kobozzák el a légpuskát. Ha fiatalkorúak követik el a vétséget, a szülők vállalják érte a felelősséget, sőt, tanácsolta, ilyen eseteket a miskolci hangoshir* adó is olvassa fel a renitenskedő nevét és a történteket. 

Szerette a galambok búgó hangját

„A Széchenyi-utca 87. szám alatt lakom” - írta magáról a szerző 70 évvel ezelőtt. 

Udvarunkban és a környékén vadgalambok tanyáztak, és igen kellemes volt ezek kedvesen búgó hangját hallani. Sajnos, a légpuskások könyörtelen működése következtében hetek óta még a környéken sem látható egyetlen vadgalamb, vagy más madár.

Azt, hogy megfogadták-e a tanácsát, nem tudjuk. De úgy gondoljuk, Tóth István egy kicsit meglepődne, ha a miskolci főutcán ma indulna sétájára épp azon a területen, amerre 1954-ben lakott. 

galambok-a-varosban08
A Széchenyi és a Király utcák találkozásánál rengeteg a galamb
Fotó: boon

A sétálóutca Centrum környéki szakaszán, a Villanyrendőr irányába haladva rettenetesen sok a galamb az ott élők és dolgozók nem kis bosszúságára.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában