boon.hu video

2 órája

Így találkozott az olasz és a magyar történelem (videóval frissítve)

Minőség a minőséghez: világhírű szövetkészítő manufaktúra Tokaj furmint mintáit mutatták be Bodrogkeresztúron. A Busatti furmint mintáit a hungarikum ihlette.

Bódisz Attila

Péntek Mária és Bárdos Sarolta a Busatti szövetek között

A közel kétszáz éves olasz szövet- és vászonkészítő manufaktúra, a Busatti furmint mintáit mutatták be a Mindszent Havi Mulatság keretében Bodrogkeresztúron. Péntek Mária, a neves toszkán cég hazai képviselője, a Toscaneria Kft. ügyvezetője, a furmint minta tervezője munkatársunknak elmondta: tavaly készült el az első hungarikum ihlette textília a Zwack családdal együttműködve, és annak a bemutatóján született meg a Busatti Furmint textildizájn gondolata. 

Busatti
Busatti Furmint mintájú terítő Forrás: toscaneria.hu

A Busatti cég és a furmint szőlő

Az eseményen ugyanis részt vettek a Kiss-Henézi Guest House tulajdonosai, akik felkérték, hogy gondolkodjon el rajta, a Tokaj régió számára milyen jellemző mintát lehetne készíteni. Ekkor áttekintették a világhírű borvidék kincseit, szimbólumait a férjével, Horváth Gergellyel közösen, és a furmint szőlőt találták az egész borrégióra legjellemzőbb, egyben legértékesebb szimbólumnak – közölte az ügyvezető. Ennek alapján készült el az a grafikai rajz, amit alapul véve az olasz Busatti cég megalkotta a textilmintázatot. 

Óarany és pasztelkék

Péntek Mária kiemelte: amikor ők elkészítenek egy tervet, még nem tudják, az hogyan mutat majd egy közel három méter széles textílián. A Busatti viszont a maga közel két évszázados hagyományával és gyakorlatával boldogan alkotta meg a Tokaj Borvidéket szimbolizáló textíliát. Bár a furmint mintával díszített textilből készült lakásdíszítésre és használati eszközök készítésére használható szövetek sokféle színösszetételben készülnek, a bemutatón látható anyagok a „királyok borára” jellemző óaranyat és a borvidék egyedi égboltjának pasztellkék színét ötvözik. A Busatti vállalat 1842 óta létezik Anghiariban, Toszkánában. Ma a családi vállalatot a nyolcadik generáció vezeti, és öt kontinensen vannak üzleteik saját tulajdonban vagy franchise-ban.

Értékek szövetsége

Az idén a Borászok borásza címmel kitüntetett Bárdos Sarolta, a bemutató szervezője a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok tulajdonosa kiemelte: minden olyan lehetőség sokat jelent a régió borászatai számára, ahol Tokaj-Hegyalja értékei megjelenhetnek. Különösen értékesnek nevezte, ha a furmint és a tokaji bor olyan méltó környezetbe kerül, amely párosítással tovább emelhető annak értéke. A Busatti család gondolkodása hasonló a minőségi tokaji borkészítéshez, hiszen a szövetek hagyományos eljárással, eszközökkel, sok kézimunkával készülnek el magas minőségben csakúgy, mint ahogyan az aszúszemeket is kézzel válogatják a mai napig ügyelve arra, hogy a legminőségibb alapanyagból készüljön el a világhírű tokaji aszú – emelte ki a házigazda. Hozzátette: olyan embereket, főként ismerősöket hívtak össze a bemutatóra, akikről tudják, hogy érzékenyek a művészetekre és a szépre. A bodrogkeresztúri bemutató már a második ilyen esemény volt a tokaji borvidéken, a sajátos textíliákat Mádon mutatták be először, és terveznek még legalább egy további bemutatót is, amelynek helyszíne a tervek szerint Tarcal lesz.

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában