boon.hu video

2 órája

Rejtélyes fakivágás a József Attila utcán

Erdőnyi fát vágtak ki az XXL nagyáruház melletti területen. A fakivágás a miskolci József Attila utcán izgatja a közvéleményt, sokan az Y-híd beruházás folytatására gondolnak.

Hajdu Mariann

Tömegesen vágnak ki fákat Miskolc és Felsőzsolca határában. Fotó: Vajda János VJ

Fotó: Vajda János

Vágják a fát halomra a József Attila utca Miskolcról kifelé tartó szakaszán, az XXL nagyáruház közelében. Elég nagy mennyiségű, mondhatni erdőnyi fa lelte halálát gyökerestül a környéken, ami nem hagyta szó nélkül az internet népét. Sokan találgatnak, hogy mi történhet, mi a tömeges fakivágás oka, már csak azért is, mert az Y-híd a tervek szerint erre folytatódna, a közeli Auchan irányában lévő körforgalomba csatlakozna. Sokan tudni vélik a kommentekben, hogy bizonyára az Y-híd beruházás folytatása kezdődött el. 

fakivágás
Fakivágás: egy kisebb erdőnyi fa lelte halálát Miskolc és Felsőzsolca határában.
Fotó: Vajda János

Fakivágás: az Y-hidat folytatnák? 

Ez az információ viszont falsnak tűnik. Már csak azért is, mert augusztusban arról számolt be portálunk, hogy az Y-híd beruházás harmadik és negyedik szakasza környezeti hatásvizsgálata zajlik, azaz kizártnak tűnik, hogy két hónap alatt már a kiviteli tervek is elkészültek volna, a kivitelezés közbeszerzéséről nem is beszélve. Arról is írtunk augusztusban, hogy a beruházás kiviteli munkái – amire akkor még nem volt meg a forrás – legkorábban 2026-ban kezdődhet el, a forgalomba helyezés várható időpontja 2028.

Ez lenne a tervezett útvonal

Az Y-híd folytatásának tervezett útvonala viszont akár a környéken is haladhat, bár ez nem egyértelmű. Egész pontosan ez a tervezett útvonal:  

  • Az Y-híd előtt halad új nyomvonalon a Tiszai pályaudvar előtt
  • majd a Szinva és a vasúti területek között folytatódik keleti irányban a Fonoda utcáig, melynek 800 méter hosszú szakaszán halad (azt 2-szer 2 sávosra átalakítva)
  • majd a Csokonai utca csatlakozása előtt északra fordul az új nyomvonal
  • és a Sajón egy új hídon átvezetve csatlakozik a körforgalomba a József Attila utcán. 
Az Y-híd első és második szakaszát bő másfél éve adták át
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Azt a területet, ahol a fát kivágták, akár el is kerülheti a tervezett út. (Kérdéseket küldtünk az illetékes minisztériumnak, várjuk a választ – a szerk.) De akkor miért vágták ki a fákat?

Az sajtóosztálytól ezt tudtuk meg

Érdeklődtünk a miskolci városháza sajtóosztályától, ám onnan azt a választ kaptuk, hogy magánterületről van szó, ezért az önkormányzat nem illetékes az azzal kapcsolatos munkákat illetően.
Kérdeztük őket, hogy fordult-e hozzájuk a tulajdonos engedélyért, hogy kivághassa a fákat, de válaszuk szerint magánterület esetén a terület tulajdonosának nem szükséges engedélyt kérnie az önkormányzattól.

Érdeklődtünk az iránt is, hogy – mivel úgy tűnik, akár építkezés kezdete is lehet a fakivágás – fordultak-e ennek kapcsán engedélyért építési tervekkel az önkormányzathoz.
A sajtóosztály válasza a következő volt:

 a kérdésben szereplő területet illetően, az önkormányzatnak nincs tudomása arról, hogy a terület tulajdonosa engedélykéréssel vagy építési tervekkel fordult volna az önkormányzathoz, a kormányhivatalhoz, vagy az illetékes minisztérium tervtanácsához.

Eddig jutottunk. Próbáltuk kideríteni, ki lehet a tulajdonos, helyrajzi szám hiányában a földhivatalnál nem jártunk sikerrel. Kíváncsiak lennénk, hogy miért vágják a fákat, és épül-e ott valami a korábbi, erdős liget helyén. Bízunk benne, hogy hamarosan kiderül.

További videós tartalmaink itt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában