boon.hu video

2024.08.09. 20:00

Folytatódhat az Y-híd, már a tervek készülnek, eláruljuk, mikor kezdődhet a munka - Fotók, videó, terv

A harmadik és a negyedik szakasz tervezése kapcsán jelenleg környezeti hatásvizsgálati eljárás folyik.

Hajdu Mariann

Már bő másfél éve, hogy birtokba vettük az Y-hidat Miskolcon

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Közmeghallgatást tart az Y-hídhoz kapcsolódó 3. és 4. szakasz megépítése kapcsán a kormányhivatal illetékes főosztálya augusztus 21-én, a tervezett beruházással kapcsolatban ugyanis jelenleg környezeti hatásvizsgálati eljárás folyik. A fejlesztés célja az, hogy a 3-as számú főút Miskolc belső városrészét (Búza tér) tehermentesítse. A beruházással kapcsolatos környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárás kapcsán most megjelent néhány dokumentum a kormányhivatal honlapján, amelyből kiderül, merre tervezik pontosan, hogy haladjon az út, azaz az Y-híd folytatása.  

Ezért maradt csonka az Y-híd

Az Y-hídhoz köthető beruházások négy szakaszból állnak. Az első volt a Vörösmarty Mihály utca, a Király utca és a Soltész Nagy Kálmán utcát érintő fejlesztések a négysávúsítással, a turbókörforgalommal együtt. A második szakasz volt maga az Y-híd megépítése: a munka 2020 tavaszán indult, és 2022 decemberében fejeződött be. Maga a híd csonka maradt, egyik ága elvezet Martinkertváros irányába, a másik ágának azonban a Tiszainál vége szakad. Már akkor tudni lehetett, hogy az építkezést a 3. és a 4. szakasszal folytatni tervezik, a beruházó első körben közbeszerzést írt ki egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. Akkor azt írta portálunk, hogy ha elkészülnek vele, akkor indulhat a tényleges tervezési munka, és utána 2024 végére, 2025 elejére állhatnak rendelkezésre a tervek. Hogy mikorra lehet ebből út, akkor még nem lehetett tudni, portálunk arról számolt be 2022 végén, hogy "erről egy pozitívabb gazdasági és világpolitikai környezetben lehet majd dönteni".

Három kilométeres szakaszról van szó

A lényeg, a tervezés már sínen van, a  dokumentációból már kiderül, merre halad majd a projekt 3. és 4. szakasz. 

A harmadik a Kandó Kálmán tér térségét (azaz a Tiszai pályaudvar környékét) jelenti az Y-hídtól a Szondy György utca tengelyéig, a negyedik szakasz pedig a Szondy György utca tengelyétől a 3. számú főútig tart.

A kormányhivatal oldaláról letölthető a tervezett beruházás útvonaláról a dokumentáció

A dokumentáció így fogalmaz: a teljes tervezett szakasz 3,1 kilométer hosszú, 2-szer 2 forgalmi sávos, belterületi út, országos közút. Az Y-híd előtt halad új nyomvonalon a Tiszai pályaudvar előtt, majd a Szinva és a vasúti területek között folytatódik keleti irányban a Fonoda utcáig, melynek 800 méter hosszú szakaszán halad (azt 2-szer 2 sávosra átalakítva), majd a Csokonai utca csatlakozása előtt északra fordul az új nyomvonal, és a Sajón egy új hídon átvezetve csatlakozik a körforgalomba a József Attila utcán. Kerékpáros nyomvonalat is kialakítanak a 3. számú főúttal párhuzamosan.

A dokumentáció szerint a kiviteli munkák 2026-ban kezdődnek el, a forgalomba helyezés várható időpontja 2028.

Bárki véleményezhet

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya által szervezett közmeghallgatáson bárki részt vehet, ehhez a dokumentum elérhető a hivatal honlapján. A közmeghallgatás augusztus 21-én, délután fél 3-tól lesz a polgármesteri hivatal közgyűlési termében. Az ott elhangzottak jegyzőkönyve később elérhető a hivatal honlapján. 

A kerékpáros nyomvonal elemeit kiemeli a dokumentáció:

– A Szinva utca átépítése egyirányú lakóutcává és kerékpárút létesítése a Szinva-patakkal párhuzamosan a Fonoda utcáig,

– a Fonoda utca északi oldalán kerékpárút létesül a Szinva-pataktól a Csokonai Vitéz Mihály

utcáig,

– a Csokonai Vitéz Mihály utca folytatása mellett kerékpárút létesül a Csokonai Vitéz Mihály utca 3. számú főút csomópontig,

– a 3. számú főúttal párhuzamosan kerékpárút létesül a Csokonai Vitéz Mihály utca - 3. számú főút csomópontjától a József Attila utcáig.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában