boon.hu video

3 órája

Füstös ízek csábítottak a szerencsi várba

A Füst és Parázs BBQ-Grill Egyesület első alkalommal hozta el Szerencsre az I Love Smoky Kiállítást és Nemzetközi BBQ Versenyt, melynek a Rákóczi-vár adott otthont október 11-12-én. A BBQ verseny nemcsak az ország minden részéről, hanem határon túlról is Tokaj-Hegyalja kapujába csábította a versenyző csapatokat. Az esemény a versenyen túl a látogatóknak is különleges programokat kínált.

Gárdonyi Edina

Finomságok sültek, mindenféle jót kóstolhattak a Szerencsre látogatók.

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A kétnapos BBQ verseny és fesztivál célja, hogy megismertesse a látogatókkal a BBQ művészetét, és egyúttal mélyebb bepillantást nyújtson a gasztronómia e különleges ágába. A szakkiállítók standjainál minden érdeklődő kérdésre szívesen válaszoltak.

BBQ verseny
A BBQ verseny sok érdeklődőt vonzott Szerencsre Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Nemcsak BBQ verseny, hanem igazi közösségi program

Vizsolyi Róbert, a Füst és Parázs BBQ-Grill Egyesület elnöke kiemelte, hogy a rendezvény nemcsak a gasztronómia iránti szenvedélyt, hanem a közösségépítő erőt is magában hordozza. 

Ez már a negyedik fesztivál, először kísérleti jelleggel Felsőzsolcán, majd kétszer Abaújszántón rendeztük meg. Az éttermem Szerencsre költözött, és már van itt kötődésem. Ilyen csodálatos, autentikus helyszínt, mint a szerencsi Rákóczi-vár, sehol nem találnánk, minden adott volt a sikerhez. A versenyen tizenhét csapat versenyzik. Van olyan csapat, amelyik már éjfélkor elkezdte a munkát. A hosszú sütési idő miatt 12-14 órán át is sülhetnek a húsok. Szakmai kiállítókkal dolgozunk: késkészítőkkel, grill- és barbecue eszköz készítőkkel, sütőkészítőkkel, húsosokkal, szószosokkal, fűszeresekkel, úgyhogy aki kicsit is érdeklődik a barbecue és a grill vonal iránt, megtalálja itt a számítását.

A szervező azt is elárulta, hogy hosszú távon terveznek a fesztivállal Szerencsen: 

Nagyon reméljük, hogy otthonra találtunk Szerencsen. Jövőre tervben van egy világbajnokság a KCBS (Kansas City Barbeque Society) égisze alatt, és további elképzeléseink is vannak.

A szerencsi önkormányzat támogatja a közösségépítő programokat

Bár a szerencsi önkormányzat nem vett részt a fesztivál szervezésében, terveik összecsengenek a szervezők terveivel:

Megígértük, és betartottuk. Megígértük, hogy felpezsdítjük Szerencs kulturális életét 

– mondta el a boon.hu-nak Varkoly Ádám, Szerencs alpolgármestere. 

Nem is lehetne szebben kezdeni egy önkormányzati ciklust: egy nagyon színvonalas gasztronómiai fesztivált sikerült megszervezni. Bár az önkormányzat most nem volt szervező, nem titok, hogy a következő évben szeretnénk részt venni a fesztivál szervezésében, és akár a füstös ízeket a borral kombinálni, hiszen Tokaj-Hegyalja kapujában vagyunk, ami méltán híres a tokaji borokról. Nagyon hiányzik az elmúlt időszakból, hogy ezt kiemeljük és népszerűsítsük.

Látott már háton fekvő nagybőgőst?

A rendezvény egyik fénypontja egy egész sertés egyedi, épített sütőben történő elkészítése volt, amit szombaton ebédidőben tálaltak az érdeklődők számára. A verseny és a kiállítói standok mellett szakmai előadások és bemutatók várták mindazokat, akik mélyebben szeretnének elmerülni a BBQ technikák rejtelmeiben. A várudvar számos szórakoztató kísérőprogramnak adott otthont, ahol minden korosztály találhatott érdekes programokat. 

A gyermekek számára különleges mini főzőshow-t szerveztek, ahol ők is aktív résztvevők lehettek. Emellett élménybeszámolók hangzottak el nemzetközi versenyekről, és igazi különlegességnek számított, amikor egy háton fekvő nagybőgős gyerekdalokat adott elő. A gyerekek, akik felismerték a dalokat, ajándékot kaptak, így még emlékezetesebbé téve számukra az élményt.

Európai élversenyzők is érkeztek Szerencsre

Kiskunfélegyházáról érkezett a versenyre Tarjányi András, aki civilben mérlegeket szerel, javít és értékesít. 2016 óta foglalkozik BBQ-val, és az elmúlt másfél évben feleségével, Nórával együtt európai steak versenyeken vesznek részt. A család valamennyi tagja, így András, Nóra és két gyermekük is bírói szerepet vállalnak a versenyeken. Nóra Európában első, míg András a második helyezett steak kategóriában.

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában