„Egyedül nem megy”

2 órája

Hajléktalan integráció 30 éven át: szülinapot ünnepel a Napfényt az Életnek Alapítvány

Tóth József régóta szívügyeként kezeli a miskolci hajléktalan helyzet megoldását. Ezért alapította meg a Napfényt az Életnek Alapítványt a hajléktalan emberek számára.

Édes Richárd

Tóth József

Forrás: Facebook

Az alapítvány elnökével beszélgettünk a 30 éves jubileumról. A csütörtöki ünnepséget a hajléktalan emberek átmeneti szállóján rendezik. 

hajléktalan, segítség, társadalom, hajléktalanok Miskolcon
30 születésnapját ünnepli a miskolci hajléktalanszálló.
Forrás: Facebook.

1994-ben kezdődött a hajléktalan alapítvány története

„1989-től 1994 decemberéig intézményvezetőként dolgoztam. Ekkor született meg bennem a gondolat, hogy nagyszerű lenne létrehozni Miskolcon egy hajléktalan ellátással foglalkozó intézményt. A felmerülő igényekhez alkalmazkodva hoztuk létre a Napfényt az Életnek Alapítványt.” - beszélt a hajléktalanszálló kezdeteitől Tóth József.

Akkoriban még 12 emberre volt szükség egy alapítvány létrehozásához. Összeültek és megbeszélték a terveiket, Tóth József lett az alapítvány elnöke. Megbeszéléseket folytattak az önkormányzattal, és megkapták Miskolc városában a Baross úton lévő helyiségeket, ahol azóta a mai napig működik a Napfényt az Életnek Alapítvány. Azóta megkezdte tevékenységét a hajléktalan embereken segítő nappali melegedő és gondozószolgálat.

Korábban itt írtunk az alapítvány 25 éves jubileumáról. 

 

Lakást és munkát adnak a hajléktalan embereknek

„Egyedül nem megy”. Ez a Napfényt az Életnek Alapítvány szlogenje, mert első számú céljuk a hajléktalan emberek visszavezetése, integrálása a társadalom közösségébe.

„Már a megalakulásunkkor kimondtuk: aki nálunk lakik, az nem hajléktalan, hanem otthontalan. A lényeg, hogy ismét a társadalom hasznos tagjaivá tegyük őket. A rehabilitációs programban 5 év alatt 100-ból 35 főt tudtunk visszavezetni a társadalomba. Ehhez az alapítvány két lakását is használták a hajléktalan gondozottak az Avason és a Győri kapuban.” - ismertette a visszatérés sikeres eredményeit Tóth József.

A társadalom rendszerébe való visszatéréshez azonban munkahely szükséges. A Napfényt az Életnek Alapítvány kollégái munkahelyet is keresnek a hajléktalan embereknek. Tóth József kiemelte: kiváló kapcsolatuk van a Városgazdával, ahol jelenleg 12 hajléktalan dolgozik a közvetítésükkel. Ők a takarítószolgálatban és a közterület rendbetételében vállaltak munkát. Itt még többet olvashatunk a nappali melegedőről. 

A Covid alatt is segítettek Miskolc hajléktalanjainak

A hajléktalanok Miskolcon a Covid 19-világjárvány idején is segítséget kaptak a Napfényt az Életnek Alapítványtól.

„2020-ban izolációs konténereket vásároltunk a helyzet kezelésére. Ezek fürdőszobát is tartalmaztak. Központunkban, a Baross utcában az izoláció kamra arra szolgált, hogy a covidos hajléktalanok egy bizonyos ideig elkülönülhessenek egészséges társaiktól.” - mondta Tóth József.

A konténer kihasználtsága közel 100%-os volt a Covid hónapjai alatt. Azóta is használják ezeket a konténereket, ha a fertőző betegségek miatt valamelyik hajléktalannak egy időre külön kell lennie a többiektől.

„Színházba mentünk a hajléktalanokkal”

A Napfényt az Életnek Alapítvány kollégái és szociális munkásai kiváló kapcsolatot ápolnak a Miskolci Nemzeti Színházzal.

„Időnként ingyenes jegyeket kaptunk tőlük, ezzel egyben segítséget is, hogy a hajléktalan emberek új kapcsolatokat építsenek ki, és apránként visszaintegrálódjanak a társadalomba.” - mutatott rá egy fejlesztést jelentő érintkezési pontra Miskolc hajléktalan emberei és a színház között Tóth József.

A színházlátogatás nem ér véget az előadással. Utána mindig tartanak egy megbeszélést a hajléktalanokkal arról, milyen tapasztalatokat szereztek a színházban, hogyan tudták az előadás mondanivalóját beépíteni a mindennapjaikba.

Graffitifallá alakult az egykori Játszóház külső része

A fal 1996 és 1999 között működött. Ekkoriban Tóth József szerint komoly problémát jelentett, hogy a graffitisek rendszeresen összefirkálták a falakat, erre kínáltak egyfajta megoldást:

„Elkezdtek idejárni a graffiti iránt lelkesedő fiatalok, akik nálunk szabadon festhettek a falra. Három évig élénk volt iránta az érdeklődés, aztán ez lecsendesedett.”

A Játszóház más szempontból is fontos szerepet játszott Miskolc életében. Az egykori Szondi-telepen sok hátrányos helyzetű család élt. Tóth József úgy érezte, az ő gyermekeiken is segíteni kell, ezért a Napfényt az Életnek Alapítvány elvitte őket nyaralni, havi két-három alkalommal pedig színes programokat rendezett számukra a játszóházban. Az itt működő játszótér a Szondi-telep lebontása után okafogyottá vált, így a játszótér elemeit az alapítvány munkatársai átadták a Szentpéteri kapuban lévő játszótérnek, hogy használni tudják Miskolc játékos kedvű gyermekei.

A 30 éves jubileumi ünnepség 2024. október 25-én (csütörtökön) 11 órakor kezdődik a Napfényt az Életnek Alapítvány által fenntartott intézményben, a Baross Gábor út 13-15. szám alatti intézményben.

  1. 30. születésnapját ünnepli a Napfényt az Életnek Alapítvány
  2. Színházba vitték a hajléktalanokat, és a Covid alatt is segítettek a rászorulóknak.

A nagy hidegben életbe lép a vörös kód, mert ez nagy veszélyt jelent a hajléktalanokra:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában