Borászat

2 órája

Ismét Tokaj Wine Congress Tokaj-Hegyalján

Tizennégy ország borászati szakembereinek tudományos találkozójára kerül sor.

Boon.hu

Fotó: Tokaj Wine Congress

A Tokaj-Hegyalja Egyetem második alkalommal rendezi meg a Tokaj Wine Congress eseményeit. A rendezvény október 27. és 30. között várja a hazai és nemzetközi szakembereket Sárospatakon és a történelmi borvidék más helyszínein. A kongresszus célja, hogy a résztvevők számára naprakész ismereteket nyújtson a szőlészet és borászat legújabb trendjeiről és eredményeiről, amelyek gyakorlati alkalmazása hozzájárulhat a szektor fenntarthatóságához és versenyképességéhez.

Innovatív megoldások

„Fontosnak tartjuk, hogy a kongresszuson olyan innovatív megoldásokról essen szó, amelyek választ adnak a szőlészetben és borászatban folyamatosan felmerülő kérdésekre. Sok probléma globális jelentőségű, melyekre a külföldi kollégákkal közösen keressük a gyakorlat orientált megoldást. Az egyetem kiterjedt nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően a rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy a szakma nemzetközi és hazai képviselői megosszák legújabb kutatási eredményeiket a szakemberekkel és a szélesebb közönséggel is” – fogalmazott Prof. dr. Kéri Szabolcs, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora. 

Prof. dr. Kéri Szabolcs
Fotó: Tokaj Wine Congress


A kongresszus hat tematikus szekcióban zajlik majd, amelyek mindegyike a szőlészet és borászat aktuális kérdéseit tárgyalja. A környezeti és gazdasági fenntarthatóság, a hatékonyság javítása, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a digitalizáció és robotika alkalmazhatósága a munkafolyamatokban kiemelt témaként szerepel a programban. 

A bubis italok is napirendre kerülnek

A borászat területén a természetes édes borok készítésének új kutatási eredményei mellett szó lesz a buborékos italok, a gyöngyöző és habzó borok, valamint a pezsgőkészítés legfrissebb fejlesztési irányairól is. Emellett külön szekció foglalkozik majd a bor és az egészség kapcsolatával, ahol a Tokaj-Hegyaljai Egyetem ezirányú kutatásainak eredményeit ismerhetik meg a résztvevők. A kutatások a tokaji borok egészségügyi hatásait vizsgálják, nemzetközi szakértők pedig beszámolnak majd a vörös és fehér borok bioaktív vegyületeinek a hatásairól. Fontos téma lesz, hogy a melléktermékek – például a törköly és a szőlőmag – hogyan hasznosíthatók az egészségmegőrzésben.
Az örökségvédelem és borturizmus szekcióban a borturizmus legújabb trendjei és annak kutatási eredményei éppúgy napirenden lesznek, mint a bor írott öröksége, vagy művészetekben való megjelenése. A kongresszus szervezői a helyszínválasztással is alátámasztják az épített örökség és a borkultúra kapcsolatának fontosságát. Az ember és természet együttes tájalakító munkáját megtestesítő helyszín a világon egyedülálló, ezért is érdemelte ki Tokaj-Hegyalja 2002-ben a Világörökségi címet. A szakmai és szabadidős programok alkalmával a résztvevők személyesen is megismerhetik e különleges tájegységet.

Márkaépítés és fogyasztói szokások

A borászat közgazdaságot érintő témái között dolgozzák fel a borágazat versenyképességének fenntarthatóságát, a márkaépítés fontosságát, a fogyasztói szokások változását. Nem elhanyagolható az utóbbi évtizedekben megjelent, a bor konkurenciáját jelentő egyéb élvezeti italok térhódítása sem. A szakértők megvitatják a költségek ugrásszerű növekedésének okait és hatásait is, amelyek további áremelésekkel már nem kompenzálhatóak. 

Fotó: Tokaj Wine Congress

A harmadik napon a szekciók témái bővülnek, így kerül terítékre a borászati oktatás jövője is.
A kongresszus nemcsak a szakemberek számára nyitott, a nagyközönség is betekintést nyerhet a világ egyik legismertebb borvidékének mindennapjaiba, az aktuális kutatási eredményekbe. A rendezvény egybeesik a szüreti időszakkal, így különleges lehetőséget kínál arra, hogy az érdeklődők megismerjék ezt a munkafolyamatot is, valamint borkóstolókon, programokon vegyenek részt.  
A tizennégy országból érkező nemzetközi szakértők között olyan elismert intézmények képviselői is jelen lesznek, mint a bordeaux-i egyetem, érkeznek kutatók többek között Spanyolországból és Dél-Afrikából is. 
Bővebb információk és a regisztráció elérhetőek a kongresszus honlapján. Érdeklődők számára a Tokaj Wine Congress plenáris előadásainak élő közvetítése online ingyenesen elérhető lesz, de regisztrációhoz kötött.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában