Már jobb a helyzet

18 órája

Jelentősen javult a levegő minősége hazánkban, a Sajó-völgyben is

A Sajó-völgye zóna 2023 óta teljesíti a PM10 szennyezettségre vonatkozóan előírt uniós határértékeket.

Vármegyénkre különösen jellemző a rossz levegőminőség – főleg Miskolcon és a környékén, valamint a Sajó völgyében – így bízunk benne, hogy most már javulni fog a helyzet.

Fotó: boon

Magyarországon a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az utóbbi években jelentősen csökkent a levegőben a szálló por (PM10) mennyisége. A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. adatai szerint az értékek az egész országban megfelelnek a vonatkozó uniós követelményeknek. A leginkább érintett területek adatai is egyértelműen javuló tendenciát mutatnak: a Pécs környéke zóna 2018 óta, a Budapest és környéke agglomeráció 2020 óta, míg a Sajó-völgye zóna 2023 óta teljesíti a PM10 szennyezettségre vonatkozóan előírt uniós határértékeket, tájékoztatta portálunkat közleményében az Energiaügyi Minisztérium Kommunikációs Főosztálya. 

Jelentős lépéseket tettek

A levegőminőség alakulásához több tényező, így a földrajzi elhelyezkedés, a meteorológiai folyamatok, a nagy távolságból és a szomszédos országokból érkező légszennyezés is hozzájárul, ezért a határértékek betartása csak a kibocsátások csökkentésével segíthető elő, ennek érdekében hazánk jelentős lépéseket tett az elmúlt években.

A kormány 2020-ban a korábbi PM10 kibocsátás csökkentésére irányuló program kibővítésével elfogadta az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot (OLP). Ez azokat az ipart, energiaszektort, lakosságot, közlekedést és mezőgazdaságot érintő intézkedéseket tartalmazza, amelyekkel elérhető a kibocsátás-csökkentési cél, és irányt szab az ágazati szabályozások, támogatások kialakításához is. Az ebben foglalt intézkedések megvalósítása 2030-ra több mint 50 százalékkal mérsékli a környezeti és egészségügyi terheket.

Helyi pilot akciók

A levegőminőség javítása érdekében 2019-ben indult HungAIRy LIFE integrált projekt 10 magyar településen, 8 régiót lefedve. A projektben részt vevő szervezetek a levegőtisztaság védelmét többek között egy döntéstámogató, levegőminőség-modellező eszköz fejlesztésével, az érintett települések levegőminőségi terveinek felülvizsgálatával, szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel, helyi pilot akciókkal, valamint egy országos tanácsadói hálózat működtetésével valósítják meg. A projekt részeként Békéscsabán és Kaposváron egy-egy új légszennyezettségi mérőállomást is telepítettek.

Korszerűsített ingatlanok

A levegőtisztaság-védelem idén júliustól egységes szakmai irányítást kapott az állami meteorológiai szolgálat átalakításával és a kormányhivatalok helyett a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. látja el az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat működtetésével kapcsolatos feladatokat.

A levegőminőségi célok eléréséhez jelentős mértékben hozzájárul a lakóingatlanok energetikai korszerűsítése, mint például az otthonfelújítási támogatás, amely többek között energiahatékonysági, illetve levegőminőség szempontjából is releváns beruházásokra biztosított lehetőséget 2022 végéig, írta közleményében többek között a minisztérium.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában