Programajánló

2 órája

Erőművek éjszakája: bemehetünk oda, ahová máskor nem

Ötödik alkalommal szervezi meg a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal. Az erőművek éjszakája október 25-én ismét különleges helyszínekkel és egyedülálló programokkal várja a látogatókat hazánk legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari eseményén.

Szőke Ariadné

Regisztrálni minden programra kell

Fotó: FULOP ILDI

Országszerte 62 helyszínen, mintegy 5000 látogatót vár az erőművek éjszakája október 25-én, a látogatók betekintést nyerhetnek az erőművekben, a fűtőművekben és a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba. A rendezvénysorozat célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal. 

Erőművek éjszakája
Az erőművek éjszakája program során számtalan intézmény nyitja meg kapuit a látogatók számára Fotó: MW

Erőművek éjszakája: több szervezet, cég is csatlakozott

Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége ebben az évben is csatlakozik az erőművek éjszakája programjaihoz, és a rendezvénnyel egy napon, október 25-én rendezi meg a távhőszolgáltatás napját. Az ország számos pontján várják a távhőszolgáltatók és távhőtermelők a látogatókat, családokat, iskolai csoportokat üzembejárásokkal, közösségi programokkal – nyilatkozta Bernáthné Barczi Judit koordinációs és kommunikációs főmunkatárs. A távhőszolgáltatás napja alkalmából a Miskolci Hőszolgáltató Kft. játékos programokkal várja az óvodásokat, többek közt a faapírték tüzelésű kazánházba, majd a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola épületgépész tanulói részére bemutatják a Bulgárföldi kazánház működését - mondta a koordinációs és kommunikációs munkatárs a boon.hu-nak.

Miskolc is csatlakozott a programsorozathoz

Miskolc mint környezetbarát város, elkötelezett a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű felhasználása mellett, ezért is csatlakozott a programsorozathoz. Az Erőművek Éjszakán megtudhatják az érdeklődők, ezt az energiát kik, hol, milyen eszközökkel és forrásokból, hogyan állítják elő, és a környezetbarát zöld távhő hogyan kerül a miskolci otthonokba, majd ezt követően hogyan lesz belőle fűtés és meleg víz. Kiderül az is, hogy a mindennapok során a távfűtéses otthonaink, közintézményeink hogyan takarítanak meg egyre több energiát. Miskolc távhőszolgáltatása ma már közel 60 százalékban megújuló energián alapul. 

Az Erőművek Éjszakáján több miskolci üzem is kinyitja kapuit, többek közt a Miskolci Hőszolgáltató Kft. tulajdonában álló Kenderföldi Biomassza kazánház, Bulgárföldi kazánház és a Kombinált Ciklusú Kiserőmű, Gázmotoros Kiserőmű. 

Az első miskolci állomás, a Kenderföldi Biomassza kazánház látogatása során az érdeklődők betekintést nyerhetnek az 1.100 lakás távhőszolgáltatását biztosító biomassza alapú fűtőmű üzemeltetésébe. Működés közben megtekinthetik a 3 MW-os biomassza elégetésére alkalmas kazánt, amely a legmodernebb műszaki megoldásokkal rendelkezik: automatikus teljesítmény- és tüzelőanyag-szabályozás, porleválasztó berendezés, 20 méter magas kémény. 

Meghatározó helyszín a bulgárföldi kazánház

A második állomás és meghatározó helyszín a bulgárföldi kazánház, amely során az ide látogatók bepillantást nyernek a hőkörzetben található 1970-es években épült lakásokat és korszerű intézményeket is ellátó kazánház működésébe, ahol a hőenergia termelést különböző gáztüzelésű kazánok látják el. A harmadik állomáson pedig a Kombinált Ciklusú Fűtőerőműben az ide látogatók megtekinthetik a földgáz tüzelésű 29 MW villamos teljesítményű SGT 700 típusú Siemens gyártmányú gázturbinát. A Gázmotoros kiserőműnél pedig az ide érkezők körbejárhatják a Tatár utcai kiserőművet, amely 5 db gázmotorral rendelkezik.

Az Erőművek Éjszakáján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében további helyszíneket is meg lehet látogatni. A programsorozathoz többek között csatlakozott Kazincbarcika, Tiszaújváros, Sajószöged és Hernádkak is. 

  • A Kazincbarcikára látogatók megnézhetik a városi szennyvíztisztító telepet, ahol átfogó képet kaphatnak a szennyvíztisztítás fontosságáról és folyamatáról. A környezettudatosság fontosságára pedig a Kazincbarcika Térségi Komposztáló Telep is ráirányítja a figyelmet, ahol a szennyvíztisztítóból kikerülő kommunális szennyvíziszapból állítanak elő megújuló biomasszát, míg az ALTEO, Kazincbarcikai Fűtőerőműben a látogatók megismerkedhetnek a fűtőerőmű fő berendezéseseivel és azok működésével – tudtuk meg Bernáthné Barczi Judittól. 
Erőművek Éjszakája: Érv Zrt- Lázbérci Víztározó és -
Erőművek Éjszakája: Lázbérci Víztározó és Vízmű

 

  • A megyénkben továbbá az Erőművek Éjszakáján Tiszaújváros is képviselteti magát. A Tisza Erőműben tett sétán megismerhetik a látogatók az egy blokk elrendezésű, hagyományos kondenzációs erőmű technológiáját.
  •  Bükkábrányban a helyi bánya várja a kíváncsi szemeket, ahol megmutatják a működését és a külfejtéses bányászati technológia folyamatait. 
  • Sajószögeden, az MVM Balance Zrt. Sajószögedi Gázturbinás Gyorsindítású Erőműben a látogatók betekintést nyerhetnek egy tartalék gázturbinás erőmű életébe. 
  • Gibártban a vízierőművet lehet megcsodálni
  • Lázbércen a vízmű várja az érdeklődőket, ahol a víztisztítás különböző technológiai lépéseit is megismerhetik. 
  • A Hernádkakon elhelyezkedő ÉRV Zrt., Csúcsvízműben jelenleg 21 településnek és két ipartelepnek biztosítja az ivóvizet, ahol az Erőművek Éjszakáján lehetőség lesz betekinteni a közüzemi ivóvízellátásba. 
  • Tiszaújvárosban madártávlatból is megcsodálhatjuk majd a környéket, mert a víztorony is megnyitja kapuit október 27-én. 

További programokról érdeklődni az Erőművek Éjszakája.hu hivatalos oldalán tudunk. Az Erőművek Éjszakája rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni október 7-től lehet a www.eromuvekejszakaja.hu/eromuvek/ oldalon. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában