Prevenció

15 órája

Kiss Tibi is tisztán írta a dalt

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei rendőr-főkapitányság rendhagyó prevenciós programjának legújabb közvetítő közege Kiss Tibi (Aranyakkord, Quimby)!

Boon.hu

Fotó: Erdélyi Gábor

Kiss Tibi: Ezt a számot tisztán játsszuk, hallgassátok ti is tisztán! BAZ VMRFK: Tiszta zene! Tiszta buli! Tiszta Kék! Közös célunk a pusztító alkohol- és drogfogyasztás visszaszorítása. Kiss Tibi üzenete nektek: Sehol se talállak... Nagyon finom!!!

Kiss Tibor 1971-ben született Dunaújvárosban. Magyar zenész, képzőművész, dalszövegíró, a Quimby alternatív rockegyüttes gitáros frontembere, előadóművész, de számos egyéb zenei projekt részese (Kiss Tibi és az Aranyakkord, Budapest Bár, Csík zenekar).

Kevesebben tudják azonban, hogy eredeti szakmáját tekintve képzőművész. Diplomáját 1997-ben szerzi a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. 16 éves kora körül kezdett a zenével komolyabban foglalkozni. A gitározást autodidakta módon művelte, a dunaújvárosi Münnich Ferenc Gimnázium Október nevű rockzenekarában játszott bátyjával, Kiss Endrével, Mikuli Ferenc basszusgitárossal és Varga Livius énekes-dobossal. 1991-ben megalapítják a Quimby együttest, majd 1995-ben Varga Liviusszal New Yorkba utazik, ahol négy hónapot töltenek. Amerikai zenei élményei nagy hatást gyakorolnak művészetére, innentől kezdve magyar nyelven ír dalokat, ekkor születik a Majomtangó című szám is, majd később a Diligramm, mely szakmai áttörést és közönségsikert hozott. Zenei teljesítménye mellett költőként is számon tartják, dalszövegei sokak szerint önálló versekként is megállják helyüket, válogatott művei megjelentek a József Attila Kör kiadásában, Ventilátor blues címmel. Bár az elmúlt évtizedekben nagyrészt a zene tette ki az életét, de emellett mindig születtek festmények, grafikák és egyéb képzőművészeti munkák. Képei sajátos szimbolikáján keresztül mutatja be az énkeresés viszontagságos útjait groteszk, olyakor humoros expresszivitással, öniróniával átitatva. Felszínes ragyogás mögött sokszor ott rejlenek az egyén- és a társadalom mély traumái és sötét víziói. A világ abszurditása, felfokozott őrületei éppúgy, mint a gyermeki szabadságvágy játékos önfeledt szabad asszociációi. Lélektani történetmesélés a vizualitás eszközeivel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában