Vita

2 órája

A közlekedési kultúra hiánya a téma Tiszaújvárosban

Tiszaújvárosban, a Szent István úton egy kerékpárost gázolt el a zebrán egy autós. Gyakran előfordulnak hasonlók a városban, és nem mindig az autós az oka, sokszor a gyalogosok, a kerékpárosok vagy a rollerrel közlekedők a figyelmetlenek, felelőtlenek. A közlekedési kultúra hiánya többek szerint tapintható a városban.

Boon.hu

Tiszaújváros, városháza

Fotó: Ádám János

"Én csak gyalogosan közlekedem a városban - mondta a tiszaujvaros.hu-nak a közlekedési kultúra helyzetéről Kovács László. - De azt kell, hogy mondjam, hogy nem igazán biztonságos itt a közlekedés. A kerékpárosok és a rolleresek száguldoznak a parkokon keresztül, nem számít nekik, hogy a járdán zavarják a gyalogosokat. Az autósok sokszor türelmetlenek, a zebrán nem engednek át. Volt már olyan, hogy csak néhány centin múlt, hogy ne üssenek el. Hiába állok és nézek körül és csak akkor indulok el, ha biztonságosnak látom, mégis előfordul, hogy felbukkan egy figyelmetlen autós, aki nem akar elsőbbséget adni. Mert tudjuk, hogy elsőbbségünk csak akkor van, amikor megadják nekünk - tanultam valamikor az autós iskolában és ezzel a mai oktatók is egyetértenek." 

közlekedési kultúra
Kerékpáros baleset volt Tiszaújvárosban. A közlekedési kultúra az, amit emlegetnek sokan
Forrás: tiszaujvaros.hu

Tiszaújváros: A közlekedési kultúra hiányos 

"Én azt tapasztalom, hogy a gyalogosok próbálnak odafigyelni a közlekedési helyzetekre és a legtöbb kerékpáros is betartja a szabályokat - nyilatkozta Kőrössy Brigitta gépjármű-vezető-oktató. - Nagyon sok időt töltök a forgalomban, így látom, hogy milyen a közlekedési kultúra a városban vagy a városon kívül. Látunk ilyet is, olyat is, mindig lesznek olyanok, akik nem tartják be a KRESZ szabályait. Ez leginkább a rollerrel közlekedőkre igaz. Ők még mindig abban a tudatban vannak, hogy bármit megtehetnek, nekik mindent szabad. Általában a rollereken a fiatalok száguldoznak és ők a nagyobb veszélyforrásai a közlekedésnek. Leginkább az a probléma, hogy figyelmetlenül átszáguldanak az úttesten vagy a gyalogátkelőhelyen. Nagyon fontos és nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy amikor egy gyalogátkelőhelyhez érünk gyalogosként, kerékpárosként, rolleresként, mindig az a legfontosabb, hogy minél hamarabb haladjunk át rajta, tehát ne nyomogassuk a telefonunkat, ne legyen füles a fülünkben, mert nem érzékeljük a körülöttünk lévő forgalmat. Meg kell győződnünk arról, hogy az autós lelassít, megáll és átenged minket. Hiszen akkor van elsőbbségem, ha azt meg is adják. A gyalogátkelőhelynél a kerékpárról le kell szállni, és ugyanez vonatkozik a rolleresekre is. Ha nem tartjuk be a szabályokat, annak sok esetben baleset a következménye, amit nem csak a testi épségünk bán, hanem a pénztárcánk is." A témával a boon.hu is foglalkozott cikkeiben.

Nem hal és nem is lát 

"Egy példával kezdeném - gondolkodik el Kádár Róbert, független biztosítási alkusz, a Tiszaújvárosi Biztosítási Centrum vezetője. - Főleg a fiataloknál tapasztaljuk, hogy a telefonjukba bújva gyalogolnak, fejükön fülhallgató, úgy bicikliznek. Szoktuk mondani, nem hall és nem is lát, ami nagyon veszélyes, mert a forgalom változásait nem érzékeli. Nem olyan régen volt egy ilyen ügyünk, a kerékpáros zenét hallgatott és kikanyarodott egy autó elé, az autós, hogy elkerülje az ütközést, nekihajtott egy villanyoszlopnak. Sérülés szerencsére nem történt, de 800 ezer forintos kár keletkezett. A másik fontos dolog, amiből sokszor származik baleset, amikor a kerékpáros a járdán közlekedik és elüti a gyalogost, vagy netán két kerékpáros összeütközik. Pedig hozzáteszem, nem lehetne a járdán biciklizni. Tudom, sokan azért választják ezt, mert biztonságosabbnak érzik, viszont én a 30 éves biztosítói múltammal nem nagyon tudok olyan esetről, amikor az úton szabályosan közlekedő kerékpárost gázoltak volna el. Ezzel szemben gyalogátkelőhelyen szabálytalanul vagy járdán biciklizőkkel gyakran előfordul, hogy balesetet szenvednek, vagy kárt okoznak."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában