Mutatjuk

2024.08.13. 20:00

Itt van elsőbbsége a gyalogosoknak. Kötelező megadni számukra...

A gyalogosok elsőbbsége gyakran vitás kérdés, mivel sokan ismerik a szabályokat, de nem elég pontosan. A KRESZ külön fejezetet szentel a gyalogos közlekedési szabályoknak, ideértve a gyalogosok elsőbbségét is.

Szaniszló Bálint

A kijelölt gyalogátkelőhely szent és sérthetetlen. A gyalogosoké...

Fotó: @Hatlaczki Balazs

Gyalogosnak tekintjük a gyalogosan közlekedő személyt, a kerékpárt vagy motorkerékpárt toló személyt, a kerekesszékkel közlekedő személyt, valamint a gyermekkerékpárral közlekedő személyt. Bár a gyalogosoknak nem kell KRESZ vizsgát tenniük, viszont a szabályok nem ismerete nem mentesíti őket a felelősség alól. Gyalogosként is be kell tartani a gyalogosokra vonatkozó szabályokat. 

050502-01-KA
A gyalogos közlekedést is ellenőrzik a rendőrök
Fotó: MW

Első pillantásra nem tűnnek összetettnek a gyalogosokra vonatkozó KRESZ szabályok, ám igen sok kérdésre kell tudnunk a választ, ha szabályosan szeretnénk gyalogosan közlekedni. Érdemes tudni, hogy hol közlekedhetünk, hol és hogyan kelhetünk át az úton, hol van elsőbbségünk és hol nincs, illetve azt is, hogy mi az, amit tilos a gyalogosok részére. 

A KRESZ szerint a gyalogosoknak a járdán a helye, azonban ha nincsen járda akkor közlekedhetnek az útpadkán, leállósávon, vagy a kerékpárúton is. A gyalogos csak akkor közlekedhet az úttesten, ha ezek közül egyik sincsen, vagy nem alkalmas a gyalogos, illetve kerekes székes közlekedésre.

Így kell haladni az út szélén 

A gyalogosnak lakott területen kívül éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett az úttesten, az útpadkán vagy a leállósávon közlekedve fényvisszaverő mellényt kell viselnie. 

A menetirány szerinti jobb oldalon kell haladniuk a segédmotoros kerékpárt vagy kerékpárt toló személyeknek, a kerekesszékkel közlekedőknek
Ha a gyalogosok az úttest szélén vagy az úttesten közlekednek, akkor fontos, hogy lakott területen lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon (jobb oldalon sem tilos), lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben haladjanak. Ez azért fontos, mert így a gyalogos a szemből érkező autó mozgásából látja azt, hogy a sofőr észrevette-e őt. Ha esetleg a gyalogos úgy látja, hogy a szemből érkező autó nem húzódik eléggé a felezővonal felé, akkor még időben arrébb tud lépni, elkerülve a balesetet. 

A segédmotoros kerékpárt vagy kerékpárt toló, továbbá a kerekes székkel közlekedő mozgáskorlátozott gyalogosok mindig a menetirány szerint a jobb oldalon haladhatnak.

Átkelés az úttesten 

Gyalogosként elsősorban a gyalogos-átkelőhelyet kell használnunk az úttesten való átkelésre. Ha a közelben gyalogos-átkelőhely nincs, akkor a gyalogos átkelhet lakott területen belül főútvonalon az útkereszteződéseknél, a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén lévő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában), vagy egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban. 

Fontos tudni gyalogosként, hogy mikor élvezünk elsőbbséget a járművekkel szemben, azonban az úttestre való lelépéskor minden esetben alaposan nézzünk szét, és győződjünk meg annak veszélytelenségéről, akkor is ha elsőbbségünk van. 

A gyalogosoknak szóló tiltások is a KRESZ szerint: 

  1. Tilos híd, alagút, aluljáró, felüljáró úttestjén átmenni. 
  2. Tilos olyan helyen az úttestre lépni, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbsége, és van olyan akadály, ami gátolja a szabad kilátást (például nagyobb álló jármű). 
  3. Tilos láncot, csőkorlátot, sorompót megnyitni, alatta átmászni vagy azt megkerülve elzárt területre lépni. 
  4. Tilos villamospályán közlekedni és vasúti vagy zárt villamospályán átmenni (kivéve a kiépített átkelőhelyeken). 
  5. Tilos autópályán (a leállósávon is) közlekedni és átmenni. 
  6. Tilos autóúton (a leállósávon és az útpadkán is) közlekedni és útkereszteződésen kívül átmenni. 
  7. Tilos az úttesten átmenni, ha a közelben van gyalogos alul- vagy felüljáró.

A gyalogos az úttestre tehát akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

A zebra szent és sérthetetlen 

A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs. 

Az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni. 

Amennyiben a gyalogos egy olyan helyen kíván átkelni az úttesten, ahol elsőbbsége nincs, akkor az úttestre lépés előtt köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

Járművezetőknek szóló tiltások a a gyalogosakkal kapcsolatban: 

  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőnek előnyt kell adnia a gyalogosnak. 
  • Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművezetőnek – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adnia a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amerre a jármű bekanyarodik. 
  • A járművezetőnek csak olyan sebességgel szabad közelítenie a gyalogos elsőbbségi helyét, hogy időben meg tudjon állni. 
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy szükség esetén meg lehet állni a gyalogos átkelőhely előtt. 
  • Ha egy jármű megáll vagy forgalmi okból áll, akkor csak akkor szabad továbbhaladni, ha a vezető biztos abban, hogy ezt megteheti anélkül, hogy megsértené a gyalogosok elsőbbségét.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában