Költözés

1 órája

Új otthont kapott a múlt: levéltár, nem csak kutatóknak

A Magyar Nemzeti Levéltár vármegyei levéltárának miskolci központja tágas, modern épületet kapott a Miskolci Egyetem könyvtári épülete mellett. Utánajártunk, milyen egy levéltári költözés, és a főlevéltárostól azt is megtudtuk, hogy az átlagemberek milyen ügyekkel fordulnak hozzájuk.

Gárdonyi Edina

Kutatás a levéltárban

Fotó: W

Egy országosan egyedülálló, európai szintű tudásközpontot, valamint ahhoz kapcsolódóan könyvtári, levéltár bázist alakítottak ki a Miskolci Egyetemen. A beruházást májusban adták át, ahogyan erről a boon.hu is beszámolt. A Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltára így a belvárosból az egyetemi campus területére költözött, egy modern, tágas, új épületbe. 

levéltár
Kis József a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Levéltár igazgatója
Fotó: Kozma István

A költözés kihívásairól kérdeztük a Levéltár igazgatóját, aki abba is beavatta portálunkat, hogy egy átlagember milyen ügyekben fordulhat hozzájuk iratokért.

Így költözik egy levéltár

Az előkészületek már hetekkel, hónapokkal ezelőtt elkezdődtek, de a tényleges iratköltöztetés augusztus elején indult, és nagyjából két hete fejeződött be a levéltári könyvtár anyagának átköltöztetésével.

– mondta Kis József, a vármegyei levéltár igazgatója.

A költözés egy magánember életében is kritikus időszak, ez pedig egy intézmény esetében sincs másként, különösen, ha egy közgyűjteményről van szó. Olyan értékes dokumentumokról van szó, amelyek megőrzése rendkívül fontos, ezért különös gondossággal kellett eljárni. A költözés során a két legfontosabb szempont az volt, hogy az iratok fizikai állapota ne sérüljön, valamint a levéltári rendnek megfelelően történjen az átszállításuk

 – osztotta meg velünk a főlevéltáros az iratok költöztetésének kihívásait.

Zökkenőmentes átmenet

Az épület belakása már a költözés időszakában megkezdődött, hiszen az iratok átköltöztetésével párhuzamosan a levéltár munkatársai is beköltöztek az új épületbe. A költözés olyan hatékonyan történt, hogy nem volt szükség a szokásos nyári zárvatartás meghosszabbítására. Még az iratok áthelyezésének folyamatában megnyílt a kutató- és ügyfélszolgálat, és az épületbe érkezett iratok akár már másnap hozzáférhetők voltak. Augusztus 20-a után a levéltár már az új helyén fogadta a látogatókat.

Nem csak kutatóknak

A költözésen túl arra a kérdésre is kerestük a választ, hogy az átlagemberek milyen kérésekkel fordulnak a levéltárhoz.

A kutatók mellett ügyfelek is igénybe veszik a levéltári szolgáltatásokat, hiszen közigazgatási feladatokat is ellátunk 

– magyarázta az igazgató. 

Olyan jogbiztosító iratok vannak nálunk, amelyek az átlagemberek ügyintézéséhez szükségesek lehetnek, például közigazgatási eljárások során.

Gyakori példaként említi a válóperes dokumentumok keresését. Ezeket a közigazgatási jogszolgáltatási iratokat általában tizenöt év elteltével selejtezik a jogszabályoknak megfelelően, vagy átadják a levéltárnak, mint történeti értékű dokumentumokat. Ezekből kell adatokat, illetve hiteles másolatokat szolgáltatni a levéltárnak akár közigazgatási intézmények, akár magánszemélyek részére.
Egy gyakorlati példát is említett: amikor az 1950 előtt épült ingatlanokra lehetett állami támogatást igényelni, sok embernek be kellett bizonyítania, hogy az épület valóban 1950 előtt épült. A korabeli dokumentumok nagy része pedig már a levéltárban található. 

Új terek, új lehetőségek

A levéltár az új helyen új terekkel is bővült. Konferenciaterem és kiállítótér is helyet kapott az épületben, amelyek tartalommal való megtöltése a közeljövőben történik meg. Október 22-én az új levéltári épület lesz az egyetem 1956-os megemlékezésének helyszíne, és ez lesz az első időszaki kiállítása is a Levéltárnak.

További videós tartalmaink itt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában