boon.hu video

1 órája

Magyarok Kenyere: a vármegyei gazdák élen járnak az összefogásban

A magyar gazdák legnagyobb karitatív programjában idén is az egyik legjelentősebb adományozó volt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye. A Magyarok Kenyere program vármegyei adományozó ünnepségét pénteken délelőtt Bükkábrányban rendezték.

Gárdonyi Edina

A Magyarok Kenyere program adományából részesült szervezetek képviselői

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. A program zárásaként az egyesületek és alapítványok jelképesen átvették a lisztadományt vármegyénkben is.

Magyarok Kenyere
Magyarok kenyere: az adományozott liszt összmennyisége idén meghaladta a 41.700 kilogrammot
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Magyarok Kenyere az összefogás jelképe

Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere megköszönte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, hogy idén településük lehetett a Magyarok Kenyere fővárosa a vármegyében. Beszédében kiemelte, hogy vidéken naponta látják a gazdák munkáját és tudják milyen nehézségekkel küzdenek. 

Nincs még egy ágazat, ami ennyire ki van téve az időjárás viszontagságainak. Minden tisztelet megilleti a gazdálkodókat, akik a nehéz időkben sem feledkeznek meg a rászorulókról

 – mondta a polgármester.

A tizenötmillió búzaszem a magyarság jelképe

Tállai András miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek határainkon innen, de a határainkon túl is. 

A jótékony kezdeményezést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vitte igazán sikerre, és mostanra százszorosára növelte az első évben gyűjtött mennyiséget

 – emelte ki a miniszterhelyettes. Hozzátette: 

A tizenötmillió búzaszem a magyarságot jelképezi, erősítve az összefogás és az összetartozás érzését a Magyarok Kenyere Programon keresztül. Vármegyénk gazdái idén is kiemelkedően teljesítettek, több mint kétszáz felajánlótól közel ötven tonna búzaadomány érkezett, amelyből több tonna liszt és több ezer kenyér kerül a rászorulók asztalára

Tállai András Roosevelt szavaival zárta beszédét: 

Tedd, amit tudsz, ott, ahol vagy, azzal, amid van, és a többivel ne törődj!

Huszonnégy szervezetet támogatnak vármegyénk gazdái

Taskó József, a MAGOSZ alelnöke és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke örömét fejezte ki, hogy már tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a vármegye gazdái. 

A Magyarok Kenyere Program búzagyűjtése nemcsak karitatív tevékenység, hanem az összefogás erejét is bizonyítja

 – hangsúlyozta az elnök. A fenti gondolatot bizonyítják az idei számok, hiszen vármegyénk gazdái az ország második legnagyobb felajánlói voltak: a természeti, világgazdasági és politikai nehézségek ellenére 229 gazda összesen 69,5 tonna kenyérgabonát gyűjtött össze. Az őrlés után 24 vármegyei alapítványt és egyesületet támogatnak, valamint jelentős mennyiség jut a felvidéki Szepsi Római Katolikus Esperesség magyar nyelvű intézményeinek és a Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványa által fenntartott árvaházaknak. A felajánlott búza őrlésére az Egri Malom vállalkozott. Előházi Irén, az Egri Malom Zrt. vezérigazgatója örömmel nyilatkozott arról, hogy a hevesi búza mellett Borsod vármegye búzáját is befogadták. Az adományozott liszt összmennyisége idén meghaladta a 41.700 kilogrammot. Kiemelte, hogy súlyos aszálykárok ellenére is jelentős mennyiségű búzát ajánlottak fel a gazdák. Hozzátette, hogy hitvallása szerint „a segítségnek nincs ára, csak értéke.” Beszéde végén szimbolikusan átadta a vármegyei gazdák által felajánlott búzából készült lisztet Taskó Józsefnek. Az ünnepség végén a civil szervezetek átvették az adományleveleket, majd a legnagyobb adományozók és a programban kiemelkedő szerepet vállalók emlékplakettet kaptak. Az eseményt a Hórvölgye Brass & Drummers formáció zenés produkciója tette színesebbé.

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában