Veszélyes

2 órája

Három perc a mikróban, milliárdnyi mikroműanyag az ételben

Gondolta volna, hogy egy háromperces mikrós melegítés során több milliárd mikroműanyag-részecske kerülhet az ételbe? A mikroműanyag kérdése már évek óta a mindennapok feszítő problémája, és egy friss kutatás újabb nyugtalanító részletekre világított rá.

Gárdonyi Edina

Sokan használnak műanyag edényt, vagy eszközöket a konyhájukban

Forrás: Tupperware

Egy tavaly publikált tanulmányban arról számoltak be, hogy mindössze három perc mikrohullámú melegítés hatására több milliárd mikroműanyag-részecske szabadulhat fel az ételeinkbe – olvasható a Körkörös cikkében. A kísérletek során bébiétel-tartályokat használtak, melyekről a laboratóriumi elemzések kimutatták, hogy egy négyzetcentiméternyi műanyagból több mint négy millió mikroműanyag és két milliárd nanoműanyag részecske kerülhet az ételbe.

mikroműanyag
Mikroműanyag kerülhet ételünkbe a műanyag tárolókból és a mikrohullámú sütő használata is káros? Gyakran felmerülnek ezek a kérdések.
Fotó: goffkein.pro / Forrás: shutterstock

Hogyan hat szervezetünkre a mikroműanyag?

A melegítés során felszabaduló mikroműanyagok jelentős egészségügyi kockázatot rejtenek. De mi a helyzet a hűtés közben? Szobahőmérsékleten is veszély leselkedik ránk. A műanyag tárolóedények kisebb mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki akkor is, ha nem melegítjük őket. Bár pontosan még nem tudjuk, milyen káros hatásokkal járnak az emberi szervezetre, az biztos, hogy a mikroműanyagok felszínükön káros vegyi anyagokat is megköthetnek. Ez láthatatlan veszélyként lopakodik be mindennapjainkba.
Zékány Katalin, egy környezettudatos miskolci édesanya a műanyag tárolókkal kapcsolatban elmondta:

Nemcsak melegítésre, de tárolásra sem szívesen használok műanyag edényeket. Ha tehetem, a mikrohullámú sütőt is elkerülöm, mert egyszerűen nem bízom benne, hogy nem bocsát ki ártalmas részecskéket az ételbe. Minden olyan megoldás, ami kicsit is csökkentheti az egészségügyi kockázatokat, fontos szerepet játszik a háztartásomban.

Lehet élni műanyag nélkül?

A műanyagszennyezés kérdése korunk egyik legégetőbb környezeti kihívása. A mikroműanyagok nemcsak az óceánokat szennyezik, de kimutathatók az állati és az emberi szervezetben is. Az egyszer használatos műanyagok helyett környezetbarát alternatívákra válthatunk. Például az üveg, kerámia vagy rozsdamentes acél edények használata mind biztonságosabb lehetőségek. A műanyag edényekről szóló cikkünkben írtunk arról, hogy átalakulóban vannak a vásárlói szokások.
Halász Anita az egészsége és környezettudatossági okok miatt is lecserélte már műanyag tárolóedényeit a háztartásában:

A műanyagok helyett üveg tárolóedényekre váltottam. Nemcsak környezetbarát megoldás, de a mikrohullámú melegítés során sem kell aggódnom a műanyagokból felszabaduló káros anyagok miatt. Megnyugtató érzés az is, hogy ezzel a kis változtatással is hozzájárulhatok a környezet védelméhez is.

Egyéni felelősségtől a globális megoldásokig

A műanyagszennyezés csökkentése nem csupán egyéni felelősség. Világszerte egyre nagyobb figyelmet fordítanak a problémára, különféle jogszabályi intézkedésekkel. Ahogy a tudomány egyre többet tár fel a mikroműanyagok szervezetre gyakorolt hatásairól, azzal párhuzamosan egyre több innovatív megoldás születik, melyek a mindennapokba is könnyen beépíthetők. Kiváló példa erre a néhány éve még szinte minden háztartásban megtalálható műanyag szívószál, ami helyett ma már nemcsak egyszer használatos papír, hanem mosható üveg, vagy akár fém verziót használunk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában