boon.hu video

2 órája

Mindenszentek ünnepén és halottak napján elhunyt szeretteinkre emlékezünk

Mindenszentek ünnepét november 1-én, halottak napját, november 2-án tartják a keresztény világban. Az ünnepek közeledtével sokan kilátogatnak a Búza téri piacra, hogy mindenszentek és halottak napja alkalmából beszerezzék tiszteletük jeléül a sírhelyekre szánt koszorúkat, gyertyákat, élő -és művirágokat.

Szőke Ariadné

Fotó: Vajda János

Mindenszentek és a halottak napja ma városon és falun egyaránt a halottakra való emlékezés ünnepe. A temetőbe járás, a sírok rendbehozatala, a gyertyával való világítás szinte mindenki számára ugyanezt jelenti. Jellegzetes virág halottak napján a krizantém, ami a kegyelet és emlékezés virága.

Mindenszentek ünnepe a Búza téri piacon

Felkészülés a mindenszentek ünnepére 

A Búza téri piacon sétálva Pálffy Erika virágárustól megtudtuk, hogy melyek azok a virágok, amelyek mindenszentek ünnepe alkalmából a  legkelendőbbek: „Egyre nagyobb az érdeklődés a művirágok iránt, mert árban is megfelelő és sokáig kint hagyható a sírokon. A hideg miatt leginkább a fenyő alapú világos színű selyemvirágok dominálnak. Árkategóriában egy sírra körülbelül olyan 5000 forintot szánnak a vásárlók. 

„Élővirágot szoktam vásárolni mindenszentek ünnepére” – Tudtuk meg Kovács Karolinától, aki gyakran látogat ki a Búza téri piacra. „Nagyon sok sírhelyet kell meglátogatnom így felkészültnek kell lennem. A mécsesek tekintetében árban a közép kategóriát keresem. Virágok esetében személy szerint a krizantém amit előnyben részesítek, esetenként sírdíszeket szoktam még nézni.” 

Mindenszentek ünnepe a Búza téri piacon
Mindenszentek ünnepe Virágok a Búza téri piacon 

Vásárlói szokások mindenszentek ünnepén

Fehér Krisztina virágárus elmondása szerint: „Az élővirág most nem igazán kelendő. Főleg a művirágokat, koszorúkat keresik a vásárlók, amelyek körülbelül olyan 2000-8000 forint közötti ársávban mozognak. Vannak, akik drágábbat vesznek, míg a kevésbé tehetősebbek és sok síremléket látogatók ragaszkodnak az olcsóbb termékekhez.” 

Molnár Ildikó kérésünkre elmondta: „Minden évben itt szoktam vásárolni, mindenszentek ünnepe előtt. Sajnos vannak fiatal elhunytak is a családban, idősebbek is és ez alapján egyénileg válogatjuk össze a sírokra szánt virágokat. A fiatalabbnak dísz szobrot, üveg mécsest és világos színű virágot, míg a nagyszülők sírjára lila és piros színű rózsákat helyezünk ki.” 

Nagy Márton úgy nyilatkozott, hogy nem az ár az elsődleges szempont. „Számomra nem is annyira a virágok ára számít, hanem inkább az, amit képviselnek. Nincs kedvenc virágom, ha tetszik valami azt megveszem és szerintem a fontos, hogy ilyenkor az elhunyt szeretteinkre gondolunk és tiszteletünk jeléül megemlékezünk róluk.” 

Lengyel Mónika édesség-ajándék virágbolt tulajdonosaként tapasztalja meg, mi a kelendő az ünnepet megelőző forgatagban. „Legnépszerűbb mécsesek tekintetében a gömb formájú, ami megvásárolható fém és műanyag tetővel is. Kicsiből-nagyból is visznek egyaránt, kelendőek a különféle díszítésű, sőt újabban a ceruza -és gomb elemmel működő mécsesek is. Én is nagyon jónak tartom, mert biztonságos. Elemmel együtt körülbelül 500 forint körül megkapható" - mondta a boon.hu-nak. 

Mindenszentek ünnepe a Búza téri piacon
Mindenszentek ünnepe Virágok a Búza téri piacon

A Búza téri körképünk alapján elmondható, hogy mindenki igyekszik időben felkészülni a mindenszentek és halottak napja ünnepére, ki-ki saját elképzeléséhez és pénztárcájához mérten. Ahogy többen is elmondták, a hangsúlyt a megemlékezésre helyezve, tisztelegnek elhunyt szeretteik előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában