Vigyázzunk!

3 órája

Motor és vezetési stílus: akár gyilkos is lehet

Az autó motorjának különösen káros, ha alacsony fordulatszámon „kövér gázt” adunk, vagyis magasabb sebességfokozatra kapcsolunk. Ez a vezetési stílus jelentősen lerövidíti a motor élettartamát, ezért érdemes odafigyelni a fokozatosságra és a szélsőségek kerülésére az autóvezetésben.

Édes Richárd

2521164985

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: New Africa

Arról kérdeztük az autók működésének szakértőit, hogyan károsítja az autó motorját az alacsony fordulatszám és a hirtelen sebességnövelés kapcsolata. Mert nem mindegy, milyen vezetési stílust képviselünk.  
 

motor, vezetés, stílus
A motor kímélése a sikeres vezetési stílus titka. 

Kerüljük a motorgyilkos vezetési stílust

Galajda Csaba, a Hadik Autó szerelő kollégája szerint óriási veszély az autó motorjára nézve, ha alacsony fordulatszámon hirtelen nagyobb gázt adunk:

„Ilyenkor küszködik a motor, valós teljesítménynövekedés viszont nincs. Több üzemanyag fogy, ami nem ég el, és alaposan lekormolja a motort, a gyűrűket és a gyertyákat, miközben ehhez nem társul értelmes teljesítmény. Ezért érdemes ilyenkor visszaváltani kisebb sebességfokozatra, inkább ideális fordulatszámon tartani az autót, ahonnan dinamikusan tud gyorsulni.”

Galajda Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy más motorgyilkos vezetési stílusok is vannak. Ilyen az, amikor a vezető a hideg motort magasabb fordulatszámra kapcsolja. Ideális hőmérsékleten kevésbé kopik az autó motorja, viszont ha hideg állapotból magasabb fordulatszámra váltunk, akkor még felmelegedés előtt rommá terheljük. Ezért érdemes az ember vezetési stílusában figyelembe venni a fokozatosságot, mert csak így kerülhetjük el a motor károsodását.

„A plug-in hibrid autók csinálják még ezt, hatalmas fordulaton fejlesztenek áramot, ami szintén egy rossz működés a motor szempontjából”-tette hozzá Galajda Csaba.

Motorkímélő vezetési stílusra van szükség

Jakkel Gergő, a Csordás Autószerviz kollégája kiemelte: különösen lényeges, hogy a vezetés során kíméljük az autó motorját. Ha alacsony fordulatszámon hirtelen magasabb sebességre váltunk, az nagyon káros a motornak:

„Ebben az esetben túlságosan nagy megterhelést kap a motor dugattyúja és a csapszeg. Nyilván ebben az esetben egy nagyobb lélegzetvételű dologról beszélünk, viszont semmiképpen sem ajánlott ez a vezetési stílus, mert ezáltal a motor élettartama durván csökkenni fog.”

Jakkel Gergő ehelyett a sebességfokozat visszaváltását javasolja. Kiemelte: akkor egészséges a motorhasználat, ha egyenletesen növeljük a terhelését, semmiképpen sem érdemes alacsony fordulatszámról nagy sebességre felgyorsulni.

Jakkel Gergő, a Csordás Autószerviz kollégája szerint az említett vezetési stílus mellett más is kockázatos lehet a motorra nézve. A szerviz elmulasztása, az olajszint ellenőrzésének kihagyása veszélyes a motor működésére. Ugyanez a helyzet a motor hűtőfolyadékszintjének ellenőrzésével: ha ez nem történik meg, az Jakkel Gergő szerint a motor túlmelegedéséhez és amortizációjához vezet. Ez kiemeli, mekkora felelősséggel jár az autó vezetési stílusa.

 

Az autó legdrágább része

„Érdemes tüzetesen odafigyelni a minél motorkímélőbb vezetési stílusra, mivel a motor mindig az autó egyik legdrágább része. Mint az élet más területén, itt is a fokozatosságra és a mértékletességre kell törekedni” - hívta fel a figyelmet a motor és a vezetési stílusok kockázataira Jakkel Gergő.

És olyan állapotok is vannak, amikor veszélyes a volán mögé ülni, ahogyan erről korábban is írtunk

Másrészt olyan apróságok is befolyásolják az autó biztonságos működését, mint a kormányzottság vagy a fék tapadása.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában