Alakuló ülés

4 órája

Rangidős alelnök a társulásban

Janiczak Dávid vezetésével, hét tagú pénzügyi bizottság kezdte meg a működését a grémium.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Nem sokkal az új ózdi képviselő testület megalakulása után a környező tizenhat települést magába foglaló Társulási Tanács is megtartotta első tanácskozását. Az ózdi Városházán egyhangú döntést hozott az elnök személyéről. A grémiumot az előttünk álló öt évben is Janiczak Dávid, Ózd polgármestere vezeti.

Közel négy évtizede

Az alelnöki pozíciót a rangidős településvezető, Gulyás János tölti be. Borsodbóta polgármestere 38 éve irányítja a hegyháti falu mindennapjait, most a társulásban is számítanak a közigazgatásban közel négy évtized alatt összegyűlt tapasztalatára.

- Szakmai kérdésekben eddig is gyakran kerestük a másikat, éppen ezért a társulás valamennyi tagjával jó kapcsolatot ápolok - fogalmazott Gulyás János, a társulás alelnöke, Borsodbóta polgármestere. 

- A jövőben is azon leszek, hogy segítsem az elnök és a társulás munkáját. Természetesen az a legfontosabb, hogy a járásban működő önkormányzatok és települések érdekeit szolgáljuk.

A korábbi időszakban két bizottsággal dolgozott a kistérség, most a feladat elvonások miatt a hét tagú pénzügyi bizottság fogja ellátni a munkát, amelyet Kissikátor polgármestere, Kocsik László Csaba vezet majd.

Voltak változások

A választások után két településen változott a polgármester, ezért a személyek nevét Borsodnádasd és Domaháza esetében át kellett vezetni. A tanácskozás végén dr. Almási Csaba, Ózd város jegyzője a helyi iparűzési adó esetleges változásáról tartott tájékoztatást. 

Mint mondta: Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a napokban jelentette be, hogy jövő januárjától elindulhat a Versenyképes Járások Program, azaz minden járás garantált éves fejlesztési forráshoz juthat. Az elképzelés lényege, hogy a 2025-ös befizetett adó többlete a területfejlesztési alapba kerülhet, ami a járások által újra pályázhatóvá válhat.

Településenként 15 millió

Az Ózdi Járás azonos a kistérséggel, így a tervezet szerint 250 millió forint fejlesztési forrással gazdálkodhat. Ezt az összeget egyenlő arányban osztják fel a falvak és a városok között, ami minden település számára 15 milliót jelent. 

Amennyiben a tervezet életbe lép, Járási Fejlesztési Tanácsot kell létrehozniuk. A társulás úgy tervezi, ebben a ciklusban több egyeztetést tartanak majd, hogy a közös munka gördülékenyebben, mindenki javát szolgálva működjön.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában