boon.hu video

2 órája

Gyerekek kezébe kerültek az értékes leletek! (fotók, videó)

A Herman Ottó Múzeum régészei és múzeumpedagógusai, roadshow keretén belül látogatták meg október 17-én, csütörtökön, a Földes Ferenc Gimnázium diákjait. A Régészeti Látványraktár népszerűsítése volt a program fő célja, majd egy interaktív mini előadáson is részt vehettek a tanulók, ahol kezükbe vehették a múlt emlékeit.

Galambos Eszter

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Régészeti Látványraktár hazánkban egyedülálló tárlat. A Herman Ottó Múzeum legújabb épületét a Tímármalom utcában nyitották meg ebben az évben. A bázison közel 2700, a vármegye területéről gyűjtött, három főbb régészeti korszakhoz kapcsolható tárgy várja a látogatókat.

Régészeti Látványraktár,roadshow
Régészeti Látványraktár – régészeti roadshow indult Miskolcon
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

 

A Régészeti Látványraktár egy kincseskamra

Dr. Szörényi Gábor András, a Herman Ottó Múzeum régészeti igazgatóhelyettese rövid betekintés adott a régészek munkájába és a Régészeti Látványraktár koncepciójába.

„A régészeti lelet életciklusának leghosszabb idejét régészeti raktárbázison tölti. A Régészeti Látványraktár is egy ilyen bázis, ahova bekerülnek a leletek egy ásatásról, piszkosan, koszosan, sárosan. Itt mossuk meg őket, itt készítjük elő őket restaurálásra, itt dolgozzák fel a régész kollégák egy-egy tudományos publikáció keretében. Itt tartózkodnak hosszú időn keresztül, míg nem egyik-másik régészeti lelet bekerül egy kiállítás vitrinjébe. Egy raktár mindig titkoknak és ismereteknek a kincseskamrája, mindenki nagyon kíváncsi és örül ha bekukucskálhat. A Herman Ottó Múzeum idén megnyitotta régészeti raktárbázisát, a kíváncsi tekintetek előtt. Ez egy formabontó kezdeményezés, hiszen átmenetet szerettünk volna képezni a régészeti lelőhely és a klasszikus múzeumi tárlat között. Azért is különleges, mert több ezer műtárgyat állítottunk ki, ezekkel próbáljuk bemutatni Magyarország régészeti kultúráját.” 

A jövő régészeit képzik 

A Miskolci Egyetem képviseletében dr. Szeverényi Vajk Péter, a Történettudományi Intézet adjunktusa köszöntötte a tanulókat és felhívta arra a figyelmet, hogy a Miskolci Egyetemen is van régész képzés, így ha valakit érdekel a történelem és ebben az irányban szeretne továbbtanulni akkor erre városunkban is van lehetősége. Hozzátette, hogy elsősorban őskori és középkori régészetet oktatnak az intézményben, illetve olyan tudományos módszereket, amelyek segítségével a leleteket alaposabban meg lehet vizsgálni. 

„Egy történész valamikor azt mondta, hogy a múlt az olyan, mint egy távoli ország. Mikor ellátogatunk a múzeumba vagy régészeti ásatásra akkor utazóvá válunk, hiszen távoli és érdekes kultúrákat, más szokásokat ismerhetünk meg.” - hangsúlyozta az adjunktus.

Kéznyújtásnyira került a múlt

Fazekas Róbert, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója hangsúlyozta, hogy egy tanulási folyamat során mennyire fontos, hogy az elméleti ismeretek összekapcsolódjanak a tapasztalati tudással, utalva itt arra, hogy a tanulóknak lehetőségük lesz a tájékoztatók után a kiállított régészeti leleteket a kezükbe fogni, megvizsgálni. 

„Számunkra nagyon fontos, hogy ha tanulunk valamit, akkor az ne csak elméleti ismeret legyen.

Sok mindenről beszélünk, sok mindent meg lehet nézni képeken, de azért mennyivel jobb, amikor valamit a kezünkbe is foghatunk. Amikor mi találhatjuk ki, hogy mire lehet használni egy eszközt, mire lehet használni egy tárgyat.” - tette hozzá az igazgató.

 

Különleges programok várják a látogatókat

A sajtótájékoztató végén Czárné Kovács Eszter múzeumpedagógustól megtudhattuk, hogy akik Régészeti Látványraktárba ellátogatnak, azok összeállíthatják egy őskori lakoma menüsorát, felpróbálhatják a szarmata nép ékszereit, felidézhetik a honfoglaló magyarok életét, feltárhatják az őskori sírok rejtélyeit, megélhetik egy középkori nemesúr vagy jobbágy mindennapjait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában