Kongresszus

3 órája

Sárospatakon randevúznak a világ borászati szakemberei

Második alkalommal rendezi meg ezekben a napokban a Tokaj Wine Congress elnevezésű eseményét a Tokaj-Hegyalja Egyetem.

Bódisz Attila

Dr. Kéri Szabolcs köszöntötte a résztvevőket

Forrás: Tokaj-Hegyalja Egyetem

A világ 14 országából érkeztek kiváló tudósok, borászati szakemberek és üzletemberek a Tokaj-Hegyalja Egyetem második alkalommal megrendezett Tokaj Wine Congress elnevezésű nemzetközi rendezvényére, amely vasárnap kezdődött el Sárospatakon és négy napig tart – közölte tudósítónkkal a szervező egyetem rektora. 

Dr. Kéri Szabolcs azt is elmondta, hogy ez egy nagyon fontos esemény intézményük életében, ugyanis bekapcsolja az egyetemet a nemzetközi vérkeringésbe, ami segít a helyben végzett oktatás és kutatás fejlesztésében. Megemlítette: az egyetemen belül egy külön borászati kutatóintézet működik Tarcalon, az oktatói-kutatói csoport pedig átfedésben van egymással, emiatt az ott folyó oktatási munka nagyban emeli a felsőoktatási intézmény oktatási színvonalát is.

Eső, fagy és szárazság

A megnyitó ünnepségen Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette: a történelmi borvidékeinken működő egyetemek, kutatóintézetek esetében fontos, hogy élő kapcsolatot ápoljanak a világ nagy borvidékeivel, szakértőivel és megosszák - megvitassák egymással a szőlészet-borászat legújabb eredményeit, valamint együtt keressenek választ a kihívásokra. Megemlítette: Tokaj különös helyet foglal el Magyarország, valamint a világ bortérképén. 

Farkas Sándor a klímaváltozás hatásairól is szót ejtett
Forrás: Tokaj-Hegyalja Egyetem

Rámutatott: a klímaváltozás hatásai itt is éreztetik hatásukat, amire a szőlészeti-borászati ágazatnak reagálnia kell. Ezek a hatások különösen szélsőségesen jelentkeztek az elmúlt 3-4 év során, ami egyebek mellett a hosszú és száraz időszakokban, a magas hőmérsékletekben és a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékban, a tavaszi fagyokban mutatkozott meg leginkább – húzta alá az államtitkár. Emiatt fokozni és támogatni kell azt a kutatás-fejlesztési tevékenységet, ami ezekre keresi a hatékony választ – tette hozzá. A cél az új fajták bevonása a termelésbe, a vegyszerhasználat csökkentése az időjárási szélsőségekhez jobb alkalmazkodás érdekében – jelentette ki.

Vármegyei érték a Tokaj Borvidék

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei önkormányzat elnöke köszöntőjében kifejtette: a vármegye három világörökségi helyszínt birtokol, benne a Tokaj Borvidéket, emellett hét hungarikumot adott a nemzetnek, köztük a tokaji aszút. Hozzátette: mint ahogyan a vármegyében, úgy a borvidéken is folyamatos a fejlődés, ami hatékonyságát növeli, hogy igényekre koncentrált fejlesztéseket igyekeznek végrehajtani. Dr. Molnár Péter, az egyetem kuratóriumának, valamint a tudományos szervezőbizottság tagja érdeklődésünkre kifejtette: rangos előadók vállalták a részvételt, ami jelentősen növeli a rendezvény presztízsét. Megjegyezte: úgy tűnik, hogy a világ borvidékei előtt álló kihívások a fenntarthatóság terén kisebb eltérésekkel, de ugyanazok. Az előadók azonban nemcsak a szőlészeti kutatásokat, de a borpiaci trendeket, gazdasági kilátásokat is felvázolják az eseményen – emelte ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában