Tudta?

1 órája

Így gyógyít a tokaji bor

A Tokaj-Hegyalja Egyetem idén második alkalommal szervezi meg a Tokaj Wine Congress eseményeit. A kongresszuson többek között a tokaji bor egészségügyi hatását vizsgáló kutatásokról is beszámolnak, valamint a nagyközönség számára is különleges programokat kínálnak.

Gárdonyi Edina

A mértékletes borivás egészségügyi hatásai kimutathatók

Fotó: Africa Studio

A Tokaj Wine Congress október 27. és 30. között várja tizennégy országból a szakembereket Sárospatakon és a történelmi borvidék több helyszínén. A kongresszus célja, hogy a résztvevők naprakész ismereteket szerezzenek a szőlészet és borászat legújabb trendjeiről és eredményeiről, melyek alkalmazása hozzájárulhat a szektor fenntarthatóságához és versenyképességéhez. Az eseményen a világhírű tokaji bor is sok szekcióban a középpontba kerül.

tokaji bor, kongresszus, borászat
Idén másodszor szervezi meg a Tokaj-Hegyalja Egyetem a Tokaj Wine Congresst. A tokaji bor a világ figyelmének középpontjába kerül.
Fotó: Tokaj Wine Congress

Fontos, hogy a kongresszuson olyan innovatív megoldások kerüljenek szóba, amelyek választ adnak a szőlészet és borászat folyamatosan felmerülő kérdéseire. Számos probléma globális jelentőségű, és ezekre közösen keressük a megoldásokat a külföldi kollégákkal. Az egyetem nemzetközi kapcsolatai révén lehetőség nyílik arra, hogy a szakma képviselői megosszák legújabb kutatásaikat a szélesebb közönséggel is

 – nyilatkozta Prof. Dr. Kéri Szabolcs, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora.

Kutatások vizsgálják a tokaji bor egészségügyi hatásait

A kongresszus hat tematikus szekcióban tárgyalja a szőlészet és borászat aktuális kihívásait. Kiemelt téma lesz a környezeti és gazdasági fenntarthatóság, a hatékonyság növelése, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a digitalizáció és robotika alkalmazása a munkafolyamatok során. 

A borászat területén a természetes édes borok készítésének új kutatási eredményei mellett szó lesz a buborékos italok, gyöngyöző és habzó borok, valamint a pezsgőkészítés fejlesztési irányairól is. 

Emellett külön szekció foglalkozik majd a bor és az egészség kapcsolatával, ahol a Tokaj-Hegyalja Egyetem vonatkozó kutatásait ismerhetik meg a résztvevők. Ezek a kutatások a tokaji borok egészségügyi hatásait vizsgálják, nemzetközi szakértők pedig a vörös- és fehérborok bioaktív vegyületeinek hatásairól számolnak be. Külön hangsúlyt kap a melléktermékek, mint például a törköly és szőlőmag, egészségügyi hasznosítása.

A borturizmus új trendjei

Az örökségvédelem és borturizmus szekcióban a borturizmus új trendjei és kutatási eredményei kerülnek napirendre, valamint a bor írott öröksége és művészetekben való megjelenése. A helyszínválasztás is hangsúlyozza a borkultúra és épített örökség kapcsolatát, hiszen Tokaj-Hegyalja a Világörökség része, köszönhetően az ember és természet együttes tájalakító munkájának. A szakmai és szabadidős programok során a résztvevők személyesen is megismerhetik a különleges tájat.

A kongresszus a nagyközönségnek is kínál programokat

A kongresszus nemcsak a szakemberek számára nyitott, a nagyközönség is betekintést nyerhet a tokaji borvidék mindennapjaiba és az aktuális kutatási eredményekbe. A rendezvény egybeesik a szüreti időszakkal, így az érdeklődők különleges lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék a munkafolyamatokat, részt vegyenek borkóstolókon és más programokon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában