Tök jó nap volt

2 órája

Közel kétszáz kilós sütőtök termett Edelény környékén

Tök kreatív és érdekes foglalkozásokkal, koncertekkel, tökös finomságokkal várták a szervezők a gyerekeket és a szülőket. A sütőtök volt a főszerepben az edelényi Hadobás Pál Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

Szőke Ariadné

Tök jó nap, tök jó móka - immár hatodik alkalommal Edelényben

Fotó: Vajda János

Immáron hatodik alkalommal rendezték meg a Tök jó nap elnevezésű programot Edelény művelődési központjában. Ennek a rendezvénynek a hagyományos helyszíne a Borsodi Tájház portája, azonban az eső miatt a művelődési központban szervezték meg – tudtuk meg Kércsi Tibortól, a Hadobás Pál Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely igazgatójától. A rendezvény központjában a sütőtök, és a sütőtökből készült tárgyak, ételek voltak.

sütőtök
Az edelényi Tök jó nap rendezvényen a sütőtök volt a főszereplő Fotó: Vajda János 

Sütőtök mindenhol

–A programsorozatot, úgy álmodtuk meg, hogy izgalmas és érdekes legyen a gyerekek számára. A színházterem bejáratánál különböző méretű tökök közül lehetett válogatni, majd a helyszínen kifaragni egy tetszőleges kompozíciót. „Készítsünk otthon családi összefogással töklámpát” elnevezéssel hirdettünk versenyt, így az eseményre elkészült tökökkel is lehetett érkezni. Ezeket természetes alapanyagokból és kiegészítőkből kellett elkészíteni. Szép számmal érkeztek be az alkotások – tudtunk meg Kércsi Tibortól. A tökfaragás mellett színpadi zenés programokkal is készültek a szervezők. Többek közt a helyi Császta néptánc együttes nyitotta meg az eseményt. Ezt követően két folk koncertet hallgathattak meg a gyerekek a Hegyalja Folk Akusztik és a Gézengúzon zenekart. A gyerekeknek lehetősége volt kézműves foglalkozás keretén belül szebbnél szebb tököket készíteni Hencs Anna rajztanár segítségével. Kizárólag természetes alapanyagokat, textíliákat, színes cérnákat használtak, az akár asztali díszként is használható tökökre. A helyi, városi konyhában készült tökös finomságokat is meg lehetett kóstolni, így például a sütőtök krémlevest pirított tökmaggal, sajttal a tetején, vagy a tökös pogácsát, valamint a klasszikus sült sütőtököt.

Hatalmasra nőtt termések

„Kié a nagyobb, kié az érdekesebb?” címmel a kerti termések is megmérkőztek a rendezvényen. A versenyre olyan otthoni, mezőgazdasági terméseket vártak, amelyek méretüknél, formájuknál fogva kirívóak és különböznek a többi terméstől. Láttunk óriás karalábét, répát, uborkát, és úgy volt, lesz egy 192 kilós óriás tök is, amely azonban nem érkezett meg, mert nem volt jármű, ami a helyszínre szállítsa. 

Érdekes volt a tök fejlődése. Én az Atlantis Giant nevű vetőmagot használtam. Májusban kezdtük elültetni cserépbe, aztán a földbe. Igazából tavasz végéig kapott egy kis takarást. Naponta több száz liter vízzel locsoltuk, valamint műtrágyáztuk. Az idei év a kevés eső miatt nem volt szerencsés, és emiatt kalciumhiányos is lett a tök. Ennek ellenére elégedett vagyok a méretével, és a következő évben is megpróbálkozok a termesztésével

– tudtuk meg Lengyelné Kis Annamária kistermelőtől.

A tök, ami 192 kilós
A tökről csak fotót kaptunk, 192 kilósra nőtt

„Úgy gondoljuk, hogy a rendezvény kinőtte magát, további célunk, hogy kicsit változtassunk a programokon, és az ételkínálaton. Elképzelhető, hogy következő éveben a sütőtök fesztivál elnevezést kapja a rendezvény” - mondta Kércsi Tibor,  az edelényi intézmény igazgatója a boon.hu-nak

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában