Tüdőembólia

3 órája

Először mentettek Miskolcon életet ezzel az eljárással - képek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Kardiovaszkuláris Centrumában egy korábban pályázati forrásból beszerzett céleszköz alkalmazásával, több szakma együttműködésével, sikeres mechanikus vérrög eltávolítást (thrombectomiát) hajtottak végre. A sikeres tüdőembólia műtéttel kapcsolatos sajtótájékoztatón október 22-én délelőtt többek között az is elhangzott, hogy a régióban először mentettek életet a miskolci kórház orvosai ezzel az eljárással.

Galambos Eszter

Posta András már jól érzi magát

A tüdőembólia egy súlyos és életveszélyes állapot, amely akkor alakul ki, amikor egy vagy több vérrög (trombus) elzárja a tüdő artériáit. A vérrögök általában a lábak vagy a medence mélyvénáiban keletkeznek, majd a vérárammal a tüdő felé vándorolnak. Amikor a vérrög vagy vérrögök eljutnak a tüdő artériáihoz, elzárják azokat, ami gátolja a normális véráramlást, ezt nevezzük a tüdőembólia jelenségének.

tüdőembólia, vérrög
Tüdőembólia: új eljárást alkalmaztak a kezelésére  A képen: Dr. Nagy Gergely György, Dr. Bűdi László, Dr. Penczu Bence
Fotó: Galambos Eszter

Tüdőembólia: az új eljárás életet mentett

Egy masszív kétoldali tüdőembóliát elszenvedett, hatvanas éveiben járó férfi beteget mentettek meg a kórház szakemberei, aki vérrögoldó kezelésre magas vérzéses kockázat miatt nem volt alkalmas. A műtét gondos előkészítést és szervezést kívánt és az eljárásnál egy korábban pályázati forrásból beszerzett céleszközt alkalmaztak. Az eszköz katéteres úton, vákuum segítségével képes a vérrögöket kiszívni az elzáródott tüdőartériákból, ezzel javítva a beteg állapotát, túlélési esélyeit, illetve csökkentve a tüdőembóliát követő idült szövődmények kialakulásának kockázatát.

Dr. Bűdi László megbízott főigazgató a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórháznak több olyan osztálya van, ami országos sőt nemzetközi hírnévnek örvend és munkáját nagyon magas színvonalon végzi. Ezek közé tartozik a Kardiovaszkuláris Centrum is. Annak ellenére, hogy az osztály regionális feladatokat lát el, így nagy megterhelésnek van kitéve, mindig fogékony az innovációra, az új beavatkozások bevezetésére és ez esetben is ez történt. 

„A múlt évben végeztek Magyarországon először katéteres beavatkozást, kezelést a tüdőembólia tekintetében és ezt követték a mi orvosaink is, rendkívül nagy sikerrel. Gratulálok a teamnek akik ezt munkát elvégezték és büszkék vagyunk rájuk” - tette hozzá a főigazgató

Új eljárás a vérrög eltávolítására

Dr. Nagy Gergely György centrumvezető főorvos örömét fejezte ki, hogy egy sikeres műtétről tudnak beszámolni, ami a régióban első ilyen beavatkozás volt és egy fontos lépés abba az irányba, hogy az eljárást a mindennapi gyakorlat részeként tudják felkínálni a rászoruló tüdőembóliás betegeknek.

„Nagy örömmel tudok beszámolni arról, hogy hosszas előkészítés után egy formabontó új eljárást sikerült a régióban bevezetnünk. A régióban először végeztünk ugyanis heveny tüdőembóliában mechanikus vérrög eltávolítást, katéteres úton. A tüdőembólia egy rendkívül komoly, súlyos de heveny esemény. A betegeknek közel az ötöde be sem ér a kórházba, hanem hirtelen halált hal az otthonában. A vérrög eltávolítására eddig egy nagyon durva gyógyszeres beavatkozás a vérrögoldó kezelés állt rendelkezésre. Ez a gyakorlat igen jelentős kockázatokkal jár, hiszen mintegy egy-három százalékban súlyos vérzés alakulhat ki, ami ha a koponyát érinti, akkor halálos lehet. Sok olyan beteg is van, például a daganatos vagy a műtéten átesett betegek, akik erre a kezelésre alkalmatlanok. Ezért vezették be nemzetközi szinten a katéteres vérrög eltávolító eljárásokat, eddig országunkban kevés példa volt ennek az eljárásnak az alkalmazására, a régióban pedig először történt meg egy ilyen beavatkozás. Ez a beavatkozás egy olyan betegnél történt, aki masszív tüdőembólia következtében szó szerint élet-halál közötti állapotba került és a vérrögoldó kezelésre nem volt alkalmas a magas kockázati tényezők miatt és annak ellenére, hogy próbáltuk hagyományos alvadásgátlóval kezelni, nem javult az állapota. Nem tudott lábra állni, fulladt, jártányi ereje sem volt, ebben a helyzetben döntöttünk úgy, hogy a hónapok óta előkészítés alatt álló új eljárást egy vákuum segítségével történő mechanikus vérrög eltávolítást fogunk alkalmazni” - tette hozzá a főorvos

Alaposan felkészültek

Dr. Penczu Bence kardiológus szakorvos elmesélte, hogy hónapokig készültek mint elméleti, mint gyakorlati szinten a beavatkozásra. A betegről készült CT felvételeket többször átnézték, kardiológus kollégák segítségével tájékozódtak a lehetséges behatolási pontokról illetve az egész osztály összes munkatársát bevonva a lehetséges szövődményeket is felmérték és maximálisan felkészültek minden eshetőségre. A sikeres beavatkozás végén jelentős mennyiségű vérrögöt tudtak eltávolítani mind a két oldali tüdőartériából és semmilyen szövődmény nem keletkezett. A beteg a beavatkozás másnapján jelentős javulást mutatott. 

Nem gondolta, hogy nagy a baj

Posta András kérdésünkre elmondta, hogy nem érezte jó magát, szédült, feje fájt, gyengének érezte magát, hányinger gyötörte. Nem hívott azonban rögtön mentőt, hanem három napon várt, majd a felesége segítséget kért. A kórházban megállapították, hogy kétoldali tüdőembóliája van. A beavatkozás altatás nélkül zajlott, több órán keresztül tartott. András elmondása szerint, nem érzett semmilyen fájdalmat a műtét során. 

„Most sem tudok száz százalékosan nagy levegőt venni de ég és föld a különbség a kettő között. Gyenge voltam, mozogni sem tudtam, levegőt sem kaptam de most már egyre jobban vagyok. Nagyon köszönök mindent az összes dolgozónak és elsősorban az empátiájukat és emberségüket köszönöm, amivel foglalkoztak velem” - tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában