boon.hu video

4 órája

Új választási ciklus indult, sorra alakulnak meg a vármegyében az önkormányzatok

A 2024. június 9-én megtartott helyi önkormányzati választás eredményei alapján október 1-jétől léptek a megválasztott régi-új helyi vezetők. Az új választási ciklus két megyebeli városban új korszakot indított el

Szaniszló Bálint

új választási ciklus

Forrás: Az új választási ciklust alapozta meg a júniusi voksolás

Fotó: MW

A választási törvény módosítása értelmében a 2024-ben esedékes két választást - európai uniós és helyi önkormányzati - takarékossági okokból egy időben, június 9-én rendezték meg. Ahogy a boon.hu is foglalkozott vele, most először fordult elő a rendszerváltás utáni választások történetében, hogy az akkor megválasztott polgármestereknek, helyi önkormányzati képviselőknek hónapokat kellett várniuk, hogy elfoglalhassák elnyert hivatalukat. A törvény szerint október 1-je 0 óra volt a váltás időpontja, ekkor indult el az új választási ciklus.

Új választási ciklus
Június 9-én este 7 óra után bontották fel az urnákat. Az új választási ciklus október 1-el indult
Fotó: MW

Új választási ciklus: újra győztek 

Több Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei városban maradt az eddigi városvezető. Több közülük sokadik polgármesteri ciklusát kezdi el. Például Kazincbarcikán Szitka Pétert választották újra, Mezőkövesden dr. Fekete Zoltán lett újra a polgármester, Ózdon pedig Janiczak Dávid nyerte meg az idei választást. Sátoraljaújhelyen szintén maradt az eddigi városvezető Szamosvölgyi Péter személyében és Tiszaújvárosban dr. Fülöp Györgyöt is újabb öt évre megválasztották városvezetőnek.

Vesztesek és nyertesek

Három megyebeli nagyobb városban változás történt a polgármester személyében. Edelényben az eddigi városvezető, Molnár Oszkár nem indult a választáson, a voksoláson a függetlenként induló Fischer Ferdinánd nyert. Sárospatakon a korábbi polgármester, Aros János nem szerzett elegendő voksot a folytatáshoz, helyét a független dr. Farkas Szabolcs foglalja el. Ugyancsak új polgármester van Szerencsnek Kiss Attila személyében, ő a korábbi polgármestert, Nyíri Tibort előzte meg.

Alakulóülések sora következik

A települési képviselő testületek ezekben a napokban alakulnak meg: a képviselői eskü letétele után meg is kezdhetik munkájukat a grémiumok. 

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában