boon.hu video

2 órája

Vadászgépeket láttak a Torontáli utcában (fotók, videó)

Vérdíj, F16-osok, görög vadászgépek, macska-egér harc és robbanás a felhők felett: mintha egy háborús thrillerben lennénk! A kiállítás főszereplője ezúttal a görög vadászgép.

Édes Richárd

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Torontáli utcában egy különleges vadászgép gyűjtemény látható november 6-ig a görög légierő elmúlt 7 évtizedéből.

vadászgép, vadászrepülő, Miskolc, miskolci, vadászgép Miskolcon
Károlyi Szabolcs Savvas, a gyűjtemény  tulajdonosa bemutatja kedvenc görög vadászgépét
Fotó: Mogyorósi Pipó Zsolt

Görög vadászgép gyűjtemény: 8 év alatt készült el a 35 makett

Károlyi Szabolcs Savvas, a Miskolc Megyei Jogú Város Görög Nemzetiségi Önkormányzatának elnökhelyettese anyai ágon görög származású. Így kézenfekvő volt számára, hogy a görög légierő gépeit építi meg makettekből.

Károlyi Szabolcs Savvas egy különleges kiállítással állít emléket a görög légierő utolsó 70 évének, 1951-től kezdve. Ekkor érkeztek meg az első sugárhajtású gépek Görögországba. A vadászgép gyűjtemény jelenleg 35 darabból áll, és már nem is fog bővülni, mert a gyűjteménnyel sikerült teljesen lefednie ezt az időszakot. Korábban itt írtunk arról, hogy nemrégiben járt vadászgép Miskolcon. 

Miskolc Megyei Jogú Város Görög Nemzetiségi Önkormányzatának elnökhelyettese már régóta foglalkozik makettezéssel, valami teljesen egyedit akart létrehozni ezen a téren. A kiállítás nem kis kitartást követelt a miskolci férfitól, mivel a makettek létrehozása összesen 8 év munkáját vette igénybe.

Görög vadászgép-história dióhéjban

„A görög légierő mára második világháborúban is jeleskedett. Angol technikákkal repültek, angol légcsavaros vadászgépekkel, Spitfire-ökkel és Hurricane-ekkel harcoltak. Utána kitört a görög polgárháború Görögországban. Ebben a légierő nem kapott semmilyen lehetőséget arra, hogy fejlesztéseket hajtson végre. Néhány évre befagyasztották a dolgokat, és amikor a polgárháború után minden lecsendesedett, 1951-en kapták meg a görögök az első sugárhajtású vadász-, felderítő- és kiképzőgépeket az Amerikai Egyesült Államoktól” – mesélt a görög vadászgépek hátteréről Károlyi Szabolcs Savvas.

Innentől kezdve egy hatalmas fejlődés indult el a görög vadászgép kultúrában. Ezért tudott Károlyi Szabolcs összesen 35 makettet elkészíteni ettől az időszaktól kezdve, mert más ország légierejében ez nagyjából a fele lenne. Itt láthatunk 10 vadászgépet, amelyekkel a nagyhatalmak uralják az eget. 

„A vadászgép fém és műgyanta kiegészítőkkel válik élethűvé”

A görög vadászgépek Miskolcon kiállított kollekciója megalkotása Károlyi Szabolcs Savvas szerint nem volt könnyű vállalkozás:

„Maga a makett alapkészlet megvásárolható Magyarországon. Ezek alapvetően nem is annyira költségesek. Ebben a méretarányban már 5-10 ezer forintból meg lehet venni egy alapkészletet”.

A görög vadászgép gyűjtemény tulajdonosa versenyezteti is az általa megalkotott maketteket, már több díjat kapott is értük. És most Miskolc városában is láthatjuk őket. 

A nehézséget az okozza, hogy szerinte nem lehet tisztán dobozból építeni a görög vadászgépek sokaságát. Ezekhez kiegészítőket kell vásárolni fémből, műgyantából, amelyek élethűbbé teszik. Ha közelebbről is megvizsgálja valaki a vadászgép gyűjtemény makettjeit, akkor látható, hogy az ülésen még a hevederek is nagy műgonddal van kialakítva, ezek vékony fémmaratott alkatrészek. Költségben a kiegészítő elemek beszerzése legalább annyit ad a büdzséhez, mint az alapmakettek ára. 

A vadászgépek mindegyikét „görögösíteni” kellett felségjelzésekkel és matricákkal együtt, amit a doboz nem ad meg: a speciális kiegészítőket kellett beszerezni görög földről, görög gyártóktól. Zászlókkal, kokárdákkal, nemzeti feliratokkal együtt.

A gép, aminek valóságos háborús thriller a története

Valamennyi vadászgép közel áll a mskolci Károlyi Szabolcs Savvas szívéhez. Mégis adja magát a kérdés, hogy melyik a kedvence:

„A legjobban az elkészített repülőgépeknél arra figyeltem, hogy legyen valamilyen különleges festésük. Vagy az adott gép rendelkezzen izgalmas történettel, amit a tárlatvezetés alatt én is szívesen mesélek” – mondta a görög légierő rajongója. - „Valamilyen szempontból minden repülőgép különleges és közel áll hozzám.”

A vádászrepülő gyűjtemény egyik legizgalmasabb vadászgépe egy Mirage 2000-es. Az 1980-as évek végén a görög gép riasztást kapott. Az eset során török vadászgépek sértették meg a görög légteret, és a görög légierő két Mirage-t küldött az elfogásukra. Egy sziget fölött valóságos macska-egér harc alakult ki egészen alacsonyan. Az egyik pillanatban a török F-16-os légtérsértő kigyulladt és lezuhant. Az egyik pilótát kimentették, a másikat eltűntté nyilvánították. Lentről a szemtanúk csak a lángoló F16-ost látták, amint a tengerbe zuhant, a törökök viszont azt állították, hogy a görög pilóták egyike rakétát lőtt ki rájuk. A görög pilóta teljesen mást állított, a lenti szemtanúk is egészen különböző állításokat fogalmaztak meg. A görög pilóta fejére a törökök vérdíjat tűztek ki, ezért azóta sem lehet tudni, hol és hogyan él, mert abban a minutumban leszereltették.

Egy érdekes trófea-matrica

Azóta sem derült ki, hogy vajon tényleg görög rakéta miatt zuhant le a török vadászgép, vagy valami másról volt szó, ez rejtély maradt. Ha tényleg a görög pilóta lőtte volna ki a vadászrepülőt, akkor az Károlyi Szabolcs szerint az F16-os 50 éves történelme során ez az egyetlen F16-os, amit légiharcban lőttek le.

Egy érdekes trófea-matrica azonban felkerült a görög Mirage vadászgép oldalára, „Mehmetcsik Busters” felirattal, a Ghostbusters szellemirtók alapján. A film ihletet adott, hogy a gép törökirtó gépezetként is bevonuljon a köztudatba. A médiába kikerülve a trófeamatricás vadászgép később közfelháborodást keltett, így egy hét után levették róla a matricát.

Itt láthatjuk a Ripost videóját, amikor megérkeztek az első amerikai F-16-os vadászgépek Ukrajnába.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában