boon.hu video

2 órája

Nagy napra emlékeztek a görögök Miskolcon (fotók, videó)

A Miskolci Görög Nemzetiségi Önkormányzat az 'OXI (Óhi) nemzeti ünnep alkalmából tartott koszorúzást a Torontáli utca elején lévő görög emlékműnél. Ez a görög nemzet második legnagyobb ünnepe.

Édes Richárd

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az ünnep visszavitt minket a görög ellenállás idejébe, 1940 őszére.

görög, miskolci, Miskolc, görögök Miskolcon
Ünnepséget tartottak szombaton a görög emlékműnél
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A görögök felvették a küzdelmet Mussolini seregével

Klikas-Katsios Sokratis, a Miskolc Megyei Jogú Város Görög Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke mesélt a koszorúzás és a görög ünnep történelmi hátteréről:

„A szombati nap során a görög emlékműnél emlékezünk 1940 október 28-ra a görög nemzeti ellenállásra. Arra a napra, amikor a görög nemzet egységesen fegyvert fogott a Mussolini által indított támadás visszaverésére. Görögországot október 28-án hajnali 3 órakor megtámadták. A görögök közös erővel fegyvert fogtak, attól függetlenül, milyen felekezethez tartoztak.”

Itt részletesebb betekintést kapunk abba, hogyan indított Mussolini háborút a görögök ellen.

 

Ez a nap lett a görögök második legnagyobb nemzeti ünnepe. Erre emlékeztek szombaton a reggeli órákban Klikas-Katsios Sokratis vezetésével a Miskolci Görög Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett ünnepségen. A Miskolcon élő görögök minden évben megemlékeznek erre a nagy napra az emlékműnél. Jelen pillanatban 120 görög nemzetiségű ember él Miskolc városában, akik összetartó közösséget alkotnak.

Sok görög Magyarországon talált új hazára

Dr. Walterné Zguralisz Vasziliki, a Magyaroszági Görögök Országos Önkormányzatának képviseletében vett részt az ünnepségen:

„Az emlékmű azért készült el, mert sok görög társunknak a szülei Görögországból érkezett, és magyar földön találtak új hazára. A görög szoborhoz vezető látványos kialakítású utak jelzik, hogy szülőhazánk több részéből érkeztek Magyarországra az itt élő görögök, akik itt találtak új hazára”.

Dr. Walterné Zguralisz Vasziliki az ünnepségen megmutatta a görög embereket új hazába vezető utakat
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A 2008-ban létrejött görög emlékoszlop és a rávésett Görögország térképe szimbolikusan az új hazához vezető utat jelképezi Miskolcon.

Korábban mi is írtunk arról, milyen görögtűz és ünnep volt a miskolci városházán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában