boon.hu video

1 órája

Így főznek a több mint 120 éves ikonikus miskolci étteremben

Quesadilla, pulled pork, ramen. A mai étlapok gyakran bővelkednek hangzatos nevű ételekben, melyek sokak számára rejtélyesek maradnak. Ezzel szemben vannak éttermek, melyek elkötelezett hívei a magyar konyha hagyományos ízeinek. Ilyen a Népkerti Vigadó is, akik betekintést engedtek konyhájukba.

Gárdonyi Edina

Marhapörkölt készült a miskolci Vigadó konyhájában.

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Elmentünk, hogy belessünk az ikonikus miskolci étterem, a Népkerti Vigadó konyhájába. A Vigadó szakácsa, Lakatos Gergő éppen marhapörköltet készített.

vigadó, miskolci vigadó, népkerti vigadó
Lakatos Gergő, a Vigadó szakácsa marhapörköltet készített.

Közben ifjabb Somos László – aki szintén az étterem szakácsa – elmondta a boon.hu-nak, hogy a klasszikus magyaros ételek elkészítésénél gyakran a hagyományos recepteket követik, mert hisznek abban, hogy nem kell mindent egy csavarral feldobni, van olyan étel, ami a maga egyszerűségében a legtökéletesebb: 

Vannak olyan ételek, amiket nem extrázunk, attól csodálatosak. A marhapörköltet például a legjobb hazai alapanyagokból készítjük: a marhahúst lassú tűzön, hagymával, paprikával és fűszerekkel pároljuk puhára, hogy a végeredmény valódi ízbomba legyen

 

A Vigadó következetesen a magyaros vonalat képviseli

Az étterem kínálatának alapját a vendégek elvárásainak megfelelően a magyaros ízek határozzák meg.

Az, hogy hogyan állítunk össze egy menüsort, attól függ, hogy a vendégeink mit várnak a Vigadótól. Hosszú évek tapasztalata, hogy az étterem neve egyet jelent a magyaros ízekkel a vendégkörünk számára

 – mondta a fiatal szakács. Somos László szerint fontos, hogy a magyar vonalat népszerűsítsék, és megcáfolják azt a tévhitet, hogy a magyaros ételek finomak ugyan, de zsírosak és egészségtelenek. 

Mostanában az újabb éttermek nem használják sem a magyaros jelzőt, sem a magyaros vonalat. Elmennek amerikai, olasz stílusba. Mi ezt a magyar vonalat következetesen képviseljük, a vendégeink ezt keresik. Ezt felturbózva, extrázva, egy-két ötletet akár más nemzetek konyhájából elcsípve használjuk beleépítve a magyaros konyha ízeibe

 – fogalmazta meg a szakács.

Klasszikus egy kis csavarral

Azt is megkérdeztük, mi az a klasszikus étel, ami a miskolci Vigadó konyhájában kapott egy csavart. Somos László a húslevest tartja a legkülönlegesebbnek, azt is elmondta, miért:

A húsleves az, amit minden családban készítenek, és ahogy szokták mondani, ahány ház, annyi szokás. Nálunk sokszínű a dolgozók palettája, és így hat-nyolc-féle család szokásaiból lett összerakva a Vigadó húslevese, ez teszi igazán különlegessé.

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában