2024.10.17. 14:30
Így főznek a több mint 120 éves ikonikus miskolci étteremben
Quesadilla, pulled pork, ramen. A mai étlapok gyakran bővelkednek hangzatos nevű ételekben, melyek sokak számára rejtélyesek maradnak. Ezzel szemben vannak éttermek, melyek elkötelezett hívei a magyar konyha hagyományos ízeinek. Ilyen a Népkerti Vigadó is, akik betekintést engedtek konyhájukba.
Marhapörkölt készült a miskolci Vigadó konyhájában.
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó
Elmentünk, hogy belessünk az ikonikus miskolci étterem, a Népkerti Vigadó konyhájába. A Vigadó szakácsa, Lakatos Gergő éppen marhapörköltet készített.
Közben ifjabb Somos László – aki szintén az étterem szakácsa – elmondta a boon.hu-nak, hogy a klasszikus magyaros ételek elkészítésénél gyakran a hagyományos recepteket követik, mert hisznek abban, hogy nem kell mindent egy csavarral feldobni, van olyan étel, ami a maga egyszerűségében a legtökéletesebb:
Vannak olyan ételek, amiket nem extrázunk, attól csodálatosak. A marhapörköltet például a legjobb hazai alapanyagokból készítjük: a marhahúst lassú tűzön, hagymával, paprikával és fűszerekkel pároljuk puhára, hogy a végeredmény valódi ízbomba legyen
A Vigadó következetesen a magyaros vonalat képviseli
Az étterem kínálatának alapját a vendégek elvárásainak megfelelően a magyaros ízek határozzák meg.
Az, hogy hogyan állítunk össze egy menüsort, attól függ, hogy a vendégeink mit várnak a Vigadótól. Hosszú évek tapasztalata, hogy az étterem neve egyet jelent a magyaros ízekkel a vendégkörünk számára
– mondta a fiatal szakács. Somos László szerint fontos, hogy a magyar vonalat népszerűsítsék, és megcáfolják azt a tévhitet, hogy a magyaros ételek finomak ugyan, de zsírosak és egészségtelenek.
A magyaros ízekhez ragaszkodnak a Népkerti Vigadóban
Fotók: Mogyorósi Zsolt PipóMostanában az újabb éttermek nem használják sem a magyaros jelzőt, sem a magyaros vonalat. Elmennek amerikai, olasz stílusba. Mi ezt a magyar vonalat következetesen képviseljük, a vendégeink ezt keresik. Ezt felturbózva, extrázva, egy-két ötletet akár más nemzetek konyhájából elcsípve használjuk beleépítve a magyaros konyha ízeibe
– fogalmazta meg a szakács.
Klasszikus egy kis csavarral
Azt is megkérdeztük, mi az a klasszikus étel, ami a miskolci Vigadó konyhájában kapott egy csavart. Somos László a húslevest tartja a legkülönlegesebbnek, azt is elmondta, miért:
A húsleves az, amit minden családban készítenek, és ahogy szokták mondani, ahány ház, annyi szokás. Nálunk sokszínű a dolgozók palettája, és így hat-nyolc-féle család szokásaiból lett összerakva a Vigadó húslevese, ez teszi igazán különlegessé.
További videós tartalmaink itt.
boon.hu video
- Szépségnapot tartottak a vakok és gyengénlátóknak (fotók, videó)
- Miskolci Termelői Nap: téli ízek, zakuszka és csipkebogyó tea - fotók, videó!
- Rózsává változtak a kenyerek - fotókkal, videóval
- Ennél cukibbat nem gyakran lát Miskolcon - videó
- Hatással lesz a turizmusra - fotók, videó