Helyi közélet

2014.08.17. 18:15

Vendégkommentár: Sportoljunk kánikulában is!

<em>Nyári időszakban a levegő hőmérséklete gyakran meghaladja testünk belső hőmérsékletét, megnehezítve ezzel a hőleadás folyamatát. Ezért különös gondot kell fordítanunk arra, hogy sportolás közben óvjuk szervezetünket a túlzott felmelegedéstől, kiszáradástól, tápanyagvesztéstől. Amennyiben a test hőszabályozó mechanizmusa nem képes megfelelően szabályozni a test hőmérsékletét, izomgörcs, szédülés, hőguta léphet fel.</em> Tóth Judit írása.

Nyári időszakban a levegő hőmérséklete gyakran meghaladja testünk belső hőmérsékletét, megnehezítve ezzel a hőleadás folyamatát. Ezért különös gondot kell fordítanunk arra, hogy sportolás közben óvjuk szervezetünket a túlzott felmelegedéstől, kiszáradástól, tápanyagvesztéstől. Amennyiben a test hőszabályozó mechanizmusa nem képes megfelelően szabályozni a test hőmérsékletét, izomgörcs, szédülés, hőguta léphet fel. Tóth Judit írása.

Ha edzés közben fejfájást észlel, abba kell hagyni a sportolást. A következőkben néhány hasznos tippel szeretnénk szolgálni azoknak, akik – nagyon helyesen – nyáron is hódolnak a sportolás iránti szenvedélyüknek (és azt nem légkondicionált helyiségben folytatják) annak érdekében, hogy betegség, rosszullét, vagy különösebb teljesítménycsökkenés nélkül vészeljék át ezt a szervezet számára nagy kihívást jelentő időszakot.

Fokozatosság

Napról napra szokasd a szervezetedet a nagy meleghez úgy, ahogy a téli hideghez. Nagy segítséget nyújthat a pulzusmérő óra, mellyel objektíven követheted tested reakcióit. Ha teheted, sportolj inkább a reggeli vagy esti órákban, ha nem, válassz árnyékos helyet a testmozgásra.

Folyadékpótlás

A szervezet önhűtő folyamata az izzadás, mely folyadékvesztéssel jár, ennek mennyisége a kánikulában fokozódik, akár másfél, vagy kétszeresére nőhet. Ez napi 3-4 liter folyadékbevitelt jelent. Szomjoltásra a csapvíz, ásványvíz a legideálisabb, az edzés folyamán is igyunk 15-20 percenként a dehidratáltság megakadályozására. A sportolás közben és után fogyasztott innivaló legyen testhőmérsékletű.

Öltözék

Ajánlatos laza, kényelmes, a levegőt áteresztő ruházatot viselni, amely véd a nap káros sugara ellen. A leégett, sérült bőr nem tud izzadni, így az önhűtő folyamatok csökkennek. Ugyanezen okból fontos a fényvédő krémek használata. Ezen kívül érdemes gondolni a külső hűtésre is, amelyet a sapka nedvesítésével, nyakra tett nedves kendővel érhetünk el.

Bemelegítés, nyújtás

Bármennyire is úgy érezzük, a melegben nincs szükség rá, ilyenkor is ugyanúgy el kell végezni a megfelelő gyakorlatokat, melyekkel felkészítjük a szervezetet a magasabb igénybevételre. Ezzel komoly sérüléseket előzhetünk meg, és az elvégzett munka is hatékonyabb lesz. A levezetés és a nyújtás is elhagyhatatlan része a testedzésnek.

Élvezzük a mozgást!

És végül, ami a legfontosabb, olyan mozgásformát kell választani, ami örömet okoz, felszabadít, boldogsághormont termelt. Lehet ez gyaloglás, futás, túrázás, nordic walking, biciklizés, úszás, evezés, tánc, vagy a fitnesz bármelyik szabadban űzhető változata. Egy a fontos, hogy mozogjunk, ne hagyjuk, hogy a computerizált, távirányítókkal teli életünkben a mozgásszegény életmód negatívan befolyásolja életminőségünket. Ha önállóan nem megy, kérjük szakember segítségét!

(Szerzőnk személyi edző, IWI Elite Trainer)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában