Novemberben láthatók majd

2023.10.29. 11:15

Az idei CineFest díjnyertes filmjeiből válogattak a miskolci mozikba

Miskolc - Szeptemberben volt a „moziünnep” Miskolcon, novemberben a díjnyertes filmek közül tűznek hármat műsorra.

Boon.hu

Jelenet a Mesterjátszma című filmből

Forrás: CineMis

Fotó: Szilagyi_Lenke

Idén szeptemberben rendezték meg a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, a versenyprogramjában és versenyen kívül vetített legsikeresebb díjnyertes nagyjátékfilmjeiből készült válogatást a Miskolci Művészetek Háza Uránia és Béke Art Mozitermeiben ­tekinthetik meg az érdeklődők.

Három film 

A CineFest filmjeiből készült válogatás keretében 2023 novemberében három díjnyertes alkotást is vetítenek. Elsőként Tóth Barnabás Mesterjátszma című filmjét vetítik (Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációjáról van szó), a film a CineFest közönségdíjának nyertese volt. A filmalkotást szintén az Uránia Art Moziteremben nézhetik meg az érdeklődők, november 9-én, 11-én, 13-án, 14-én és 16-án, valamint november 18. és 22. között délután fél hatos kezdéssel.

A Tudor Giurgiu által rendezett Libertate ’89 – Nagyszeben című filmet is vetítik: a film a CineFesten elnyerte a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját, a Szarajevói Film­fesztiválon a Nemzetközi Artmoziszövetség különdíját, valamint a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon a Vodafone Hearts’ Awardot, a legkedveltebb román film díját. A bukaresti rezsim bukása a legvéresebb kelet-európai rendszerváltás volt. Tudor Giurgiu alkotása egy fontos történelmi helyzet és az abban szereplő emberi karakterek hiteles bemutatásán túl akciófilmbe illő fordulatokat, izgalmakat is kínál. 

Jelenet a filmből

A Libertate '89 - Nagyszeben című magyar-román történelmi drámát a Béke Art Moziteremben láthatja a közönség november 16. és 22. között este fél nyolcas kezdéssel.

Szintén a CineFesten volt a magyarországi premierje a Reisz Gábor által rendezett Magyarázat mindenre című filmnek, amely a velencei film­fesztivál Orizzonti (Horizontok) kategóriájának fődíjával büszkélkedhet, és Chicagóban a nemzetközi nagyjátékfilmek szekciójában a legjobb filmnek járó, „Gold Hugo” elnevezésű fődíjat, illetve a legjobb forgatókönyvért járó „Silver Hugo” díjat is elnyerte. Reisz Gábor filmjét az Uránia Art Moziteremben november másodikán, valamint november hatodikától nyolcadikáig este hét órától láthatja a közönség.

Reisz Gábor filmjének plakátja
Forrás: Cine-Mis

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában