Kultúra

2024.07.24. 17:30

Emőd egy kulturális fellegvár lett, Dél-Borsod szívében

Tóth Csaba kulturális szakemberként 2022. június 1-től tölti be az Emődi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatói posztját. Fiatal kora ellenére mind kisvárosi, mind városi környezetben szerzett tapasztalatot művelődésszervezőként, PR és marketingmenedzserként. Az elmúlt közel húsz évben leginkább a kulturális szférában és a közigazgatásban dolgozott. 2015-től ezen a területen már vezetői pozíciót töltött be. Mindezek tudatában nem csoda, hogy Emődre kerülve innovatív ötleteivel és szakmailag megalapozott tudásával elérte, hogy a város Dél-Borsod egyik kulturális fellegvára legyen.

Galambos Eszter

Forrás: Olvasónktól

A fiatal szakember egy újonnan épült modern és korszerű integrált intézmény vezetését vehette át több mint két évvel ezelőtt. Kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen érzés egy ilyen modern épületet kultúrával megtölteni és melyek a tervei a közeljövőben, amivel még nagyobb pezsgést szeretne hozni a város életébe.

Mi motiválta, hogy Miskolc után Emődön vállaljon vezetői pozíciót?

Egy nagyon impozáns, rendkívül modern, jó adottságokkal rendelkező intézményről van szó. Nem beszélve arról, hogy könyvtár is tartozik hozzá. Háromszáz fős nagy színházteremmel, fantasztikus hátsó színpaddal, klubtermekkel és nagyon jó tárgyi eszközfeltételekkel rendelkezik a művelődési ház. Mikor tudomásomra jutott, hogy az akkori igazgató leköszön, úgy döntöttem, hogy miért ne próbálnám meg. Büszkén mondhatom, hogy több jelentkező közül az én pályázatomat és személyemet találták a legérdemesebbnek arra, hogy közösen tudjunk dolgozni Emőd település kulturális életének felvirágoztatásáért.

Tóth Csaba
Forrás: Olvasónktól

Milyen újításokat vezetett be, amikor átvette a művelődési központ irányítását?

Amikor átvettem az intézmény vezetését, akkor a közművelődési feladatok alapszintű ellátása már megvolt, ez jó alapot nyújtott a további építkezéshez. A pályázatomba egy rövid ám sokatmondó szlogent írtam be:

 élettel megtölteni ezt a fantasztikus épületet

, továbbá a települést felébreszteni Csipkerózsika álmából és művelődő közösségeket szervezni, kiépíteni egy jó kollektívát, kihasználni a településben rejlő erőforrásokat és olyan kulturális programokat szervezni, legyen az tömeg, vagy magaskultúra, amelyekre szívesen jönnek majd Emődön kívül is látogatók. Ennek apropóján indítottuk el az Emődi Nyári Esték című programsorozatot is. Szerettük volna, ha nem csak egy-egy alkalommal van a településen nagyobb rendezvény, mondjuk egy városnap, hanem nyáron amikor az emberek jobban ráérnek, amikor jobban igénylik a pezsgést, akkor csinálni egy olyan programsorozatot, ami több hétvégét ölel fel. Ennek köszönhetően minden alkalommal lesz valamilyen ok a szórakozásra. Ráadásul egy új helyszínt is kitaláltunk a programok lebonyolításához, ezt Gátszög-ligetnek neveztük el.

Forrás: Olvasónktól

Hol található ez az új helyszín és milyen igényeket elégít ki?

 Azt tudni kell, hogy régen a település főterén voltak a nagy rendezvények, szinte oda koncentrálódott minden. A jelenlegi művelődési házat képzett és sokat tapasztalt szakember szemmel végigjárva viszont feltűnt, hogy az épület hátsó részén van egy nagy méretű terasz, ami gyakorlatilag színpadként is alkalmazható. Ez a terület ugyan nem fedett, de jó időben fantasztikus dolgokat lehet itt létrehozni. Nem beszélve arról, hogy a környező terület egy nagyon nagy részben ligetes természeti környezet kiváló akusztikával, ahol akár ezer-kétezer ember is elfér. A névadásnál ugye a terület eredeti nevéből indultunk ki a kollégáimmal, ami a Gátszög és egy kis gondolkodás után a hely ligetes jellegéből adódóan adta magát a Gátszög-liget elnevezés. Erre nagyon büszke vagyok, mert egy olyan helyszínt sikerült létrehozni, ami hangulatosabb az eddigieknél. A legnagyobb előnye, hogy abban az esetben, ha kedvezőtlen időjárás várható, akkor könnyen át lehet helyezni az eseményt a művelődési házba.

Kiknek szól az Emődi Nyári Esték programsorozat?

Elsősorban természetesen a helyieknek szólnak a könnyed, nyári programok, azonban a két év alatt, azt vettük észre, hogy a környező településekről Nyékládházáról, Csincséről, Tibolddarócról, Bogácsról, Mezőkövesdről, Tiszaújvárosból is érkeznek vendégek de volt már olyan koncert amikor az ország másik feléről is jöttek. Alapból a művelődési háznak is nagyon jó technikai adottságai vannak, de ha szükséges bérelt technikával megerősítve a legmagasabb színvonalú, minden igényt kielégítő koncertélmény vár a közönségünkre. Hozzá kell tenni, hogy nagyon fontosnak tartottam azt, hogy minden korosztály megtalálja a számára megfelelő programot, ezért a kollégáimmal úgy állítottuk össze a kínálatot, hogy kedvezzünk a legkisebbeknek, a fiataloknak, a középkorosztálynak és az időseknek is. A programkínálat minden évben rendkívül színes. A színházi előadástól a kisebb zenés-énekes produkción keresztül a nagykoncertekig és a gyermekeknek szóló programokig minden megtalálható. Itt ki kell emelni, hogy nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy a település vezetése nagyon kultúrabarát és a lehetőségein is túl, maximálisan támogatja a közművelődési munkát.

Forrás: Olvasónktól

Milyen sikerrel zajlottak eddig a rendezvények és mi várható még?

Az idei évben július 13-án, a Miskolci Illés Emlékzenekar nyitotta a szezont, nekik volt egy nagy sikerű koncertjük, ahol a legismertebb slágerek hangzottak el. A színházkedvelők egy fantasztikus vígjátékot láthattak, Hármasban a legjobb címmel Xantus Barbarával, Gregor Bernadett-tel és Magyar Attilával. A következő időszakban, augusztus végével bezárólag a sok programra várjuk az Emődre látogatókat. Személy szerint két eseményt emelnék ki, ami a város életében kiemelkedő jelentőséggel bír. Az egyik a város névnapja augusztus 9-én, ahol a Republic lép majd fel, illetve augusztus 19. Emőd város napja, amikor a Csík zenekar érkezik a településre. Ezek az ingyenes programok várhatóan nem mindennapi kulturális élményt nyújtanak majd minden érdeklődőnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában