Tradíció

2024.07.27. 15:05

A múltban élő magyar hagyományok

Ismerjük azt a szót, hogy hagyomány, hagyományőrzés, de mi is az pontosan? Mit is értünk ez alatt? Sok különféle ága van a népszokásoknak, illetve hagyományoknak, nehéz rajtuk kiigazodni.

Kubik Ákos

Királynőválasztás mint népszokás

Fotó: MW

Mi tehát a népszokás? Voltaképpen a kultúra hagyományozódásának spontán formája, az a keret, melyben a nép ünnepe és hétköznapja lejátszódik. Egyszerre illemtan, erkölcsi kódex, íratlan törvény, művészet, költészet, színjátszás, mítosz és mágia.

Vannak a falu minden lakójára kötelező szokások, de léteznek korosztályoknak, nemeknek, foglalkozási ágaknak külön szokásai is. A XV. század óta tudunk például az asszonyok külön farsangolásáról is, ahonnan az odavetődő férfiakat kiutasították. Külön ünnepi szokásaik voltak a pásztoroknak, a szőlősgazdáknak, a halászoknak és sorolhatnám. 

Vajon milyen sokrétű jelenség a népszokás? A társadalmi-gazdasági és esztétikai mozzanatok szerepe egyformán jelentős, az összetevők együtt egy életforma keretét alkotják, melyben a falu hagyományos kultúrája megvalósul. A művészi és funkcionális mozzanatokat, amelyekre a népszokások tanulmányozásánál ügyelnünk kell: a szokások kimondott (és rejtett) célját, anyagi hátterét, társadalmi szerepét és az esztétikai összetevőiket: az éneket, a táncot, a költői szövegeket, a koreográfiát. 

Fontos ez 2024-ben?

 Számomra a népszokás az őseink ismeretét jelenti, hogyan és miként élték az életüket. Jó arra visszagondolni, hogy régen hogyan éltek egyes népcsoportok, a Föld egyes részein élő közösségek

 – mondta a 43 éves Kovács Annamária. Nagy Botond szerint azonban nem feltétlenül kell köröm szakadtáig ragaszkodni a népszokásokhoz.

 Érdekesnek érdekes, de nem igazán érzem át a szokásoknak és hagyományoknak a fontosságát. Az, hogy a múltban élt emberek mondják meg, hogy mit csináljak, mondjuk, december 13-án, vagyis Luca-napkor, az nem igazán hoz lázba

- mondta. 

A népszokások jelentős része az évszakokhoz köthető, nagyobb időjárásváltozásokhoz, illetve az egyház is jelentős szerepet vállalt a szokások kialakulásában. Többféle „rítusok” is vannak, amik egy napra korlátozódnak, ciklusokat alkotnak, mint például a májusi-pünkösdi szokássorozat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában