boon.hu video

2024.07.14. 15:30

Nagyközönség előtt is bizonyítottak a musical tábor tehetségei - Képek, videó

Pár napja zárta musical táborát a Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány. Az Ady Endre Művelődési Ház színpadán mutathatták be a fiatalok, hogy mit tanultak, hova fejlődtek a program hat napja alatt.

Galambos Eszter

Szolnoki Péter és a csapat

Fotó: Olvasó

A festői szépségű Varbói-tó mellett szervez minden évben nagy sikerrel musicaltábort a Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány, borsodi tehetségeknek. Immár hét éves hagyomány, hogy a tábor végén egy komplett produkcióval kedveskednek a gyerekek szüleiknek, családtagjaiknak. 

musical_tabr001
A musical tábor zárógálája az Ady Művelődési házban volt
Fotó: Vajda János

A táborzáró közel egy órás előadás során a színpadon sok-sok mosolygós gyermekarcot láthattunk, akik magabiztosan adták elő tudásukat. Mindenkinek jutott egy kisebb, vagy nagyobb szerep, amivel egy-egy percre kitűnhetett a többiek közül és megmutathatta tudását.

A sikeres produkcióhoz csapatmunkára van szükség 

Idén is országosan ismert mentorok garantálták a megfelelő szakmaiságot a táborban. Immár a kezdetektől, hetedik éve tanít a táborban Szolnoki Péter Artisjus-díjas magyar zenész, énekes, zeneszerző, a Bon-Bon együttes énekese. 

Szolnoki Péter és a "tanári kar"
Fotó: olvasó

Szolnoki Péter kérdésünkre elmondta, hogy minden évben nagyon változatos, színes előadást igyekeznek a színpadra állítani a tanulók mentorjaik segítségével, ez most is így történt. Természetesen a korosztályuknak megfelelő dalokat válogattak számukra, amelyben a fiatal énekesek komfortosan érezhették magukat. A dolog különlegessége hogy prózai jelenetek vannak a dalok előtt, amelyek vicces formában ráhangolnak a produkciókra. Ennek célja, hogy így a közönség – akik ilyenkor általában a családtagokból állnak – láthatja, hogy nemcsak énektechnikában, hanem beszédtechnikában és színjátszásban is mennyit fejlődtek a tanulók a tábor hat napja alatt. A fiatalok egy vezérmotívum mentén dolgozzák ki a jeleneteket, de ők is beleszólhatnak azoknak az alakulásba, saját ötleteiket, meglátásaikat is beleépíthetik, és vannak olyan esetek, amikor szabad kezet kapnak. Ez azért fontos, mert így a nézőben is egy jó érzést kelt egy-egy jelenet, ha látja, hogy természetes a gyermektől az a bizonyos mondat, vagy mozdulat. 

A művész kiemelte, hogy az utolsó nap bemutató előadására nemcsak azért van szükség, hogy a szülők lássák, hogy mit „műveltek” gyermekeik a tábor ideje alatt, hanem a résztvevők számára is, hiszen ez egy összegzés aminek célja, hogy a táborlakók érezzék, hogy érdemes volt együtt lenni, hogy közösen csapatmunkában alkottak valamit.

A kezdőkből is ki lehet hozni a maximumot

Szolnoki Péter örömét fejezte ki, hogy ebben az évben is nagyon sok tehetség jelentkezett a táborba, akik között voltak visszatérők, de olyanok is, akiknek ez volt az első alkalom. Ez azonban nem okozott problémát és nagyon hamar összekovácsolódott a csapat. Azt is hozzátette, hogy számára személy szerint nagyon fontos motiváció a tehetségek gondozásában és felkarolásában, hogy esetleg a kezdőkből is ki tudja hozni a maximumot, olyan gyerekekből is, akiknek nem jó annyira a hallása vagy a ritmusérzéke, vagy esetleg még sohasem álltak színpadon. Számára az a legnagyobb kihívás és a legfontosabb az, amikor a semmiből történik valami, mint amikor van egy nagyon tehetséges gyerek és azt tovább tudják képezni. 

musical_tabr014
Koncentráció a zárógálán
Fotó: Vajda János

Hozzátette, hogy amit egy kicsit a csapatban és benne is hiányérzetet okozott, hogy ez volt az első tábor, amikor nem volt jelen a fia, Szolnoki Balázs. A tanuló évek után képzett színész, énekes, gitáros Balázs életében már eljött az a pillanat, amikor saját zenekarával, Otuzzal járja az országot. Balázs 2018-ban jött először a ZENITA táborba és hat évig volt a csapat oszlopos tagja, jelenleg pedig egyrészt zenei és színészi karrierjére koncentrál, ezek mellett pedig anglisztika szakon végezte el az egyetemet.

Óriási élmény a gyerekeknek 

Szabó Piroska az egyik táborlakó, Kerekes Dorina Petra anyukája kérdésünkre elmondta, hogy Dorina már nagyon kicsi kora óta érdeklődik a színészet és a zene világa iránt. Kilencéves korától jár a képzésre a Zenével az Ifjús Tehetségekért Alapítványhoz. Minden évben részt vesz az alapítvány által szervezett táborba is. Ez azért is fontos számára, mert itt új ismeretségeket köthet, és olyan művésztanárokkal is találkozhat, akikkel év közben nem, az évek folyamán, így tanulhatott Tunyogi Bernadett-től, Vágó Zsuzsitól, Kamarás Mátétól és természetesen Szolnoki Pétertől is.

Az anyuka úgy érzi, hogy mind pedagógiailag, mind szakmailag nagyon jól szervezett programot nyújt a musical tábor gyermeke számára.

Kerekes Dorina Petra 16 éves és már az első alkalom óta rendszeres lakója a tábornak. Nagyon jól érezte magát ebben az évben is, a kedvence az a rész, amikor a záró produkcióra kell próbálni. Úgy érzi, hogy ezek az előadások egyre színvonalasabbak és egyre testhezállóbb dalokat tanulnak meg. A közösség is nagyon jó és befogadó. A célja, hogy a színészet az éneklés és a tánc vonalán tanuljon tovább, felnőttként színházakban szeretne játszani, profi szinten.

Csontos Hanna 10 éves és első alkalommal jelentkezett a táborba. Nagyon jól érezte magát és neki legjobban a zászlórablás tetszett, ami egy csapatjáték volt. Egy iskolába jár Majláth Maróttal, ő ajánlotta számára ezt a tábort. A Miskolci Nemzeti Színházban szeretne játszani, ha nagy lesz, mert ott játszanak a példaképei, Rózsa Krisztián, Fandl Ferenc és Seres Ildikó. Nagyon sok barátot sikerült szereznie a táborban, a legjobb barátja Döbröczöni Véda lett.

Döbröczöni Véda 11 éves, ez a harmadik tábor, amin részt vesz. Úgy érzi, hogy most nyílt meg igazán, nagyon sok barátot szerzett. A kedvenc része a csapatjátékok voltak. Hannával volt együtt a Színharmónia csapatban, vele annyira jóban lettek, hogy úgy döntöttek, továbbra is tartják majd a kapcsolatot. A célja, hogy színészetet tanuljon de leginkább felnőttként rendező szeretne lenni. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában