Elismerés

2024.08.20. 13:00

Az Év Mestere lett a tiszadorogmai kosárfonó

A Magyar Művészeti Akadémia és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége az Év Mestere címet adományozta Makkai Kálmánné tiszadorogmai hagyományőrző, Gránátalma-díjas népi iparművész kosárfonó részére.

Gárdonyi Edina

A 38. Mesterségek Ünnepén elismerték a népi iparművészek munkáját. A miskolci Fügedi Márta Népművészeti Egyesület és a mezőkövesdi Matyó Népművészeti Egyesület tagja, Makkai Kálmánné Zsóka rangos elismerésben részesült.

Ezért jár a díj

Az Év Mestere díj a szakmák meghatározó egyéniségeit illeti meg, közülük is az adott év Mesterségek Ünnepén legjobban szereplő alkotó kézművest. A Mesterségek Ünnepén bemutatott tárgyai magas esztétikai érzékről, hagyomány ismeretről és a szakmai iránti elhívatottságról tanúskodnak. A Mesterségek Ünnepén kialakított árusító standja összhangban van alkotásai minőségével, mesterségét újszerűen, a látogató közönség részére vonzó módon mutatja be. A díjjal oklevél, pénzjutalom és „Év Mestere” korsó jár.

Tiszadorogma a kosárfonás egyik otthona

A kosárfonó népi iparművész 2021-ben, a Gránátalma-díj elnyerése után nyilatkozott a boon.hu-nak. Ekkor elmondta:

A szülőfalum Tiszadorogma, ahol nagy hagyománya van a kosárfonásnak, mivel a Tisza árterében rengeteg alapanyagot, megfelelő kelésvesszőt találtak. Manapság azonban sajnos már csak ketten foglalkozunk ezzel hivatásszerűen.

 

 

A kosárfonás hagyomány a családjukban

Tulajdonképpen beleszülettem a mesterségbe, a vesszők között tanultam meg járni. A családban apai ágon is értettek a kosárfonáshoz, de én anyukámtól tanultam és most úgy éreztem, hogy neki nyertem meg az Élő Népművészet kiállítás díját. A csipkés talpú, magas fülű májuskosár fonása is a mi családunk nevéhez fűződik. Mai napig, hogyha egy ideig nem tudok fonni, ürességet érzek. A kosárfonás benne van a zsigereimben, szerelmes vagyok a vessző illatába.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában