Programajánló

2024.08.22. 12:30

Országos turnéra indult a Continental Színház

Idén nyáron ismét országos turnéra indult a Continental Színház, amely augusztus 15. és 24. között tíz különböző helyszínen is bemutatja legújabb előadását. A társulat célja, hogy kortárs magyar színdarabokon keresztül közvetítse a keresztény értékeket.

Gárdonyi Edina

Kép a főpróbáról

A Continental Színház gyökerei egészen 1997-ig nyúlnak vissza, amikor Magyarországon először szervezték meg a "Megváltozhat minden" című turnét. Az előadások mögött álló mozgalom a Continentals nemzetközi keresztény előadóművészeti szolgálathoz kötődik, amely Amerikában hatalmas sikert aratott musicaljeivel és színdarabjaival. Az amerikai példát követve jött létre a magyarországi Continental Színház, amely 2005-ben Budai Tibor vezetésével indult útjára Miskolcról.

Saját darabokat visznek színpadra

Eleinte az amerikai előd színdarabjait használták, ám az évek során a társulat egyre inkább a saját útját kezdte járni. Ma már kizárólag kortárs magyar színdarabokat mutatnak be, amelyeket gyakran a csoport tagjai írnak és visznek színpadra. Az előadások több jelenetből állnak, fordulatosak, és zenei betétekkel kísértek, így egyedi és emlékezetes élményt nyújtanak a nézőknek. Minden előadásuk ingyenesen látogatható.

Hosszú folyamat előzi meg az intenzív turnét

Lukács Évi, a Magyar Continental Singers vezetője és menedzsere részletesen beszélt a boon.hu-nak az idei turné előkészületeiről és lebonyolításáról. A Continental Színház csoportjai általában 10-12 főből állnak, bár volt már példa arra is, hogy a színészek mellé kórust szerveztek, így a csoport létszáma 25 főre emelkedett. Az idei turnén viszont inkább kisebb létszámú csoportokkal dolgoznak, hogy a produkciók még személyesebb hatást keltsenek. A premier hagyományosan Miskolcon van minden évben.

A próbatáborban kap végleges formát a darab

A próbafolyamat szigorúan tervezett, és már jóval a turné előtt megkezdődik. 

A társulat tagjai előzetesen megkapják a színdarab szövegét, így a miskolci próbatáborba már felkészülten érkeznek. 

A tábor maga 5-6 napig tart, ahol a csoportok a jelenetek összeállításán dolgoznak, és intenzíven próbálnak, hogy az előadás minél hitelesebb és minőségibb legyen. Emellett tavasszal összeolvasó próbákat is tartanak, akár online, akár személyesen, hogy a tagok jobban megismerjék egymást és a darabot.

Tíz nap, tíz helyszín

A turné előkészítése már januárban megkezdődött, hiszen ez egy hosszú, aprólékos szervezési folyamat.

A szervezők meghirdetik a turné lehetőségét korábbi partnereik és új érdeklődők számára. Azok, akik szívesen látják vendégül a társulatot, meghívást küldenek az irodának, amelyeket aztán összegyűjtenek és rendszereznek. A beérkező meghívások alapján állítják össze a turné útvonalát, figyelembe véve a különböző helyszínek adottságait és a szervezési igényeket. Az idei turné tíz helyszínre látogat el, bár az ország minden pontját nem tudják bejárni.

A jövőt építik

A turné nemcsak az aktuális előadások bemutatásáról szól, hanem a jövő építéséről is. A Continental Színház minden helyszínen hirdeti a következő évad lehetőségeit, és új szervezőket, valamint jelentkezőket keres. A turné során így már előre készülnek a következő évad szervezésére, és januárban újra elindul a munka, hogy a következő nyári turné is sikeres legyen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában