boon.hu video

2 órája

Sólet Fesztivál volt immár másodszor Miskolcon (fotók, videó)

Zsidó finomságokat kóstolhatunk a II. Sólet Fesztiválon szeptember 29-én, vasárnap a miskolci zsinagóga udvarán. Sólet ami lehet afrikai, távol-keleti, izraeli, arab, galíciai és persze borsodi is, ahány ház annyi szokás, mondta el megnyitó beszédében Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija.

Galambos Eszter

Minden volt, mi szemnek, s szájnak ingere

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Sólet Fesztivál ami a nevét a leghíresebb zsidó ételről, a sóletről kapta, amit általában szombaton, az ünnepi étkezéskor fogyasztanak el a családok. Bab, füstölt libahús, hagyma és a tojás ezek általában az alapanyagok amiből az ízletes étel készül. Már péntek este elkezdik főzni, ugyanis szombaton, a nyugalom napján a zsidó hagyomány szerint nem szabad munkát végezni és a főzés annak számít.

sólet
A sólet kicsiknek és nagyoknak is a kedvence
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Sólet, ami nemcsak étel

A megnyitóban elhangzott, hogy a program célja, hogy a jelenlévők megismerjék a sólet gazdag ízvilágát és a hozzá kapcsolódó vallási és kulturális hagyományokat.

Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija ünnepélyes megnyitóján megosztotta gondolatait a sólettel kapcsolatos zsidó hagyományokról kiemelve az étel vallási jelentőségét és szerepét a közösségi összetartozásban. Majd örömét fejezte ki, hogy a vártnál is nagyobb érdeklődés van a programra és felhívta arra is a figyelmet, hogy a sóletet nagyon sokféle módon el lehet készíteni.

„Rengetegféle sólet van, itt most egy nagyon különleges borsodi ízekkel készült sóletet ismerhetnek meg, de ezt az ételt a világ minden részén készítik. Van ahol krumplival csinálják, van ahol gerslivel, van ahol töltött libahússal csinálják, van ahol füstöl marhával, van ahol sárga-vagy fehérrépával, tehát rendkívüli módon egyedi az, hogy egy-egy család a hagyományos szombati ételét, hogy fogyasztja el.”

Volt minden, ami szájnak és fülnek ingere

Aki édességre vágyott az flódnit kóstolhatott, ami igazi tömény desszert, az édes ízek kedvelőinek valóságos kánaán, hiszen egy diós-mákos-almás-lekváros finomság. Az ételek mellett az esemény változatos programokat tartogatott a kilátogatóknak. 10 óra után totó-nyereményjátékban vehetnek részt a vállalkozó szelleműek. A jó ebédhez pedig klezmer zene szólt, 12 óra után a Color Klezmer Band koncertjét hallgathatták meg a jelenlévők.

További videós tartalmainkért keresse fel YouToube csatornánkat itt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában