Őszi program

2024.09.04. 18:00

Újra lesz Szinva Örökség Napok Miskolcon (fotók)

A Miskolcon több mint húsz kilométeren át kanyargó Szinva patak lett a védjegye annak rendezvénynek, amelynek több tudományterületet is érintő programjairól szeptember 4-én tájékoztatták a szervezők a sajtó képviselőit, a MTA Miskolci Akadémia Bizottság székházában.

Galambos Eszter

Szinva Örökség Napok: a Soltész-Nagy Kálmán utcán a Szinva hídon is szorgos kezek dolgoztak tavaly a közösségi hídfestés részeként

Fotó: ÉM-archív, Ádám János

A szeptember 21. és 22. illetve szeptember 27 és 29. között tartandó Szinva Örökség Napoknak vannak hagyományos programjai és lesznek újdonságai is, mondta Czikora Ágnes, a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda ügyvezető igazgatója a szerdán tartott sajtótájékoztatón. Megtudtuk, az idén nagy hangsúlyt kapnak majd a Szinva Örökség Séták, de lesz horgászverseny és tudományos konferencia is.

Ősszefűznék a Szinva-menti értékeket

A Szinva egy olyan patak, ami a kezdetektől egészen a torkolatáig ebben a városban van, ami egy kivételes dolog. Ez a patak a történelem során jelentette az itt élő embereknek a tiszta vizet, néha a szállítást is, jelentette az élelmet, hiszen malmokat hajtott meg, jelentette azt a völgyet, amin keresztül kereskedelmi utak vezethettek, jelenthette azt a helyet, ahova érdemes volt letelepedni

 – fogalmazott köszöntő beszédében Veres Pál, Miskolc polgármestere, a Szinva Örökség Napok fővédnöke. Hangsúlyozta, ezzel a rendezvénnyel próbálják a Szinva mentén összefűzni azokat az értékeket, amelyek a miskolciak számára ezt a város jelentik: legyen az kulturális, művészeti vagy tudományos érték. 

Czikora Ágnes, prof.dr. Kocsis Károly, Veres Pál és Fedor Vilmos a szerdai sajtótájékoztatón

„Nagyon fontosnak gondolom, hogy a városban az identitás és a lokálpatriotizmus a közös nevezőt, az összetartozást jelentse, azt a közösségformáló erőt, amire a város támaszkodhat, és ilyen a Szinva. A fesztivál alkalmat ad arra, hogy megmutathassuk, melyek azok az értékek amikre büszkék lehetünk ebben a városban. Azt keressük meg, hogy mi az, ami összeköt minket, és ne azt ami szétválaszt.”

A Szinva geográfiája is téma lesz 

Prof. Dr. Kocsis Károly, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának elnöke örömét fejezte ki, hogy a fesztivál tudományos programja a Szinva geográfiája köré épül, és számos izgalmas témát sorakoztat fel. Ezt szeptember 27-én, pénteken a Miskolci Egyetem geográfusai közreműködésével az MTA Miskolci Területi Bizottságának dísztermében rendezik meg.

Itt helyben ennek a tudománynak kiemelkedő szerepe van a helyismeretben, a szülőföldünk szeretetében. Minél jobban megismerjük annál jobban szeretjük ezt a várost, ebben is segíthet a geográfia tudománya

 - tette hozzá a szakember.

Újdonságok is várhatóak 

Fedor Vilmos, a Szinva Örökség Napok alapítója beszédében kiemelte, hogy azt kell bemutatni, hogy ez a város miben több és miben más, mint a többi település.

A Szinva egy óriási érték, például nem beszélünk róla, de tudni kell, hogy összesen 98 híd van a Szinván, ebben van gyalogjáró híd, közúti híd, vasúti híd. Ez a program nem csak a kultúráról szól, hanem arról, hogyan tudunk kulturált emberként megőrizni valamit, amit megörököltünk, ez itt a feladat

Újdonság az idei évben, tette hozzá, hogy a rendezvény csatlakozott az Európai Örökség Napja hazai programjához, az úgynevezett Örökség sétákkal, ami szeptember 21-én, szombaton 10 órától Lillafüreden és szeptember 22-én, vasárnap 16 órától a belvárosban lesz. Mindezeken kívül lesz filmvetítés Lillafüreden, horgászverseny, konferencia. A záróeseményen pedig közreműködik a Miskolci Szimfonikus Zenekar, és a Szinvavölgyi Táncműhely is fellép, majd miskolci színművészek szavalnak olyan verseket, amelyek a Szinváról szólnak. A további programokról https://www.facebook.com/szinvaorokseg közösségi oldalon lehet tájékozódni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában