Matyó hagyományok a nemzetközi filmfesztiválon

Egy mezőkövesdi, húszéves fiatal lány rövidfilmjét is bemutatják a 12. Primanima Animációs filmfesztiválon, melyet október 16. és 19. között rendeznek.

Boon.hu

Forrás: Corvin Rajziskola

Nyitrai Csenge a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola egykori tanulója, jelenleg a budapesti Corvin Rajziskola első évfolyamán tanul animációs szakon. Csenge „A matyó rózsa legendája” című kisfilmjében a magyar kultúra egyik legismertebb szimbólumának eredettörténetét dolgozta fel. Pályamunkájának főszereplője az ördög, az elrabolt legény és a kiszabadítására siető matyó menyasszony. A Primanima az animációs elsőfilmesek nemzetközi versenye és fesztiválja, amelyet minden ősszel Budaörsön rendeznek meg. A program alapítói 2012-ben azzal a céllal hozták létre a fesztivált, hogy tehetséges fiatal alkotók számára teret adjanak a bemutatkozásra, szakmai kapcsolatépítésre és lehetőséget a nemzetközi hálózatokba való csatlakozáshoz. Ezzel hiánypótló szerepet tölt be nem csak a hazai, de az európai fesztivál-palettán is. A pályakezdő alkotók bemutatkozási igényét jól jelzi, hogy évente több mint 700 filmet neveznek a fesztiválra a világ vezető animációs iskolából és stúdióiból. A beválogatott rövidfilmes alkotások három kategóriában, diák-, diploma- és elsőfilmekként mérettetnek meg egymással a nemzetközi szakmai zsűri és a közönség díjaiért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában