Jubileum

2 órája

Az Elektrotechnikai és Elektronikai Intézeti Tanszék már 120 éves

Az Elektrotechnikai és Elektronikai Intézeti Tanszéke idén ünnepli alapításának 120. évfordulóját a Miskolci Egyetemen. Ennek alkalmából jubileumi konferenciát, kiállítást és Villamosmérnöki Szakmai Napot tartott az Elektrotechnikai és Elektronikai Intézeti Tanszéke, október 17-én, a Miskolci Egyetemen.

Szőke Ariadné

Fotó: Végh Csaba

Az Elektrotechnikai és Elektronikai Intézeti Tanszék, meghívott vendégei között szerepel, dr. Kovács Ernő, egyetemi tanár, nyugalmazott tanszékvezető, Jámbor Imre, nyugalmazott egyetemi adjunktus, valamint Prof. dr. Papp György, professor emeritus a Soproni Egyetem Fizika-Elektrotechnika Tanszék nyugalmazott tanszékvezetője és Veres Pál, a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítvány kurátora. 

 Elektrotechnikai és Elektronikai Intézeti Tanszék 120 éves
Az Elektrotechnikai és Elektronikai Intézeti Tanszék 120 éves, az ünnepi köszöntő résztvevői

Az ünnepséget köszöntő beszédével Prof. dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese nyitotta meg.

Az Elektrotechnikai és Elektronikai Intézeti Tanszék története 

„A gyökereink egészen 1762-re tehetőek, pontosan Selmecbányára. A tanszék megalapítása egészen 120 évvel ezelőtti időszakra nyúlik vissza. Úgy gondolom nagyszerű szakmai előadásokkal, plenáris ülésekkel, kiállítással készültek a szervezők és egy egyedülálló programmal, amely nem más, mint a selmeci diákhagyományoknak megfelelő, rendhagyó Villamos Szakest, amely a „Bengáli, alias Ampervadász Tigris” nosztalgiavillamoson valósul meg, a nap zárásaként. A Miskolci Egyetem vezetése nevében további sok sikert kívánok, ennek a nagyszerű eredményeket elérő Elektrotechnikai és Elektronikai Intézeti Tanszéknek, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Karnak is. A digitalizáció korát éljük, úgy gondolom, hogy ennek a tanszéknek fantasztikus jövője van - hiszen villamosmérnök képzésről beszélünk, amelynek óriási perspektívája van. Méltán ünnepeljük a Jubileumi Konferenciát - ez az intézeti tanszék a következő 120 évet is meg fogja élni” – nyilatkozta Prof. dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese.

Ezt követően Prof. dr. Siménfalvi Zoltán Károly, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja mondta el köszöntőjét és gondolatait a Jubileumi Konferencia alkalmából. 

 Jelentősen emelkedett az érdeklődés 

„Jelentős változások érzékelhetőek a felsőoktatási intézményekben. A mai kialakult ipari környezetben, nagyon nagy mértékű informatikus és mérnök hiány tapasztalható. Kiemelt figyelemben részesül az Elektrotechnikai és Elektronikai Intézeti Tanszék, aminek nagyon örülünk. Elmondható, hogy az itt végzek mérnökök – válogathatnak a különböző cégek közül. Nagyon fontosnak tartom és kiemelném a doktorandusz képzést és utánpótlás szerepét, mert a képzés minősége ezen múlik. Fontos, hogy szakmailag megfelelő kvalitással rendelkező szakembereket neveljünk ki, akik az alap és mesterképzés elvégzését követően, a Miskolci Egyetem Elektrotechnikai és Elektronikai Intézeti Tanszék kötelékében maradnak. Igyekszünk megmutatni a kutatói életpálya szépségét diákjainknak és egyfajta életpálya modellel szolgálni. Hozzá teszem a Gépészmérnöki és Informatikai Kar számára nagyon fontos a villamosmérnöki szakterület. Azt gondolom ez a szakterület jelentős fejlődésnek indult az elmúlt időszakban. A MOL Petrolkémia Zrt. jelentős támogatása révén újabb fejlesztéseket tudunk megvalósítani. A Gépészmérnöki és Informatikai Kar iránti érdeklődés jelentősen megemelkedett, a felvett diákok száma 800-900 fő közé tehető. Elsősorban ez nemcsak a mi érdemünk, hanem az új felvételi rendszernek is köszönhető. Bízom benne, hogy a későbbiekben is nagyszerű jövő előtt állunk és tovább folytatjuk a már megkezdett munkát Gépészmérnöki és Informatikai Kar együttműködve az Elektrotechnikai és Elektronikai Intézeti Tanszékkel" – nyilatkozta Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán Károly, dékán a boon.hu-nak. 

A jubileumi Konferenciát szakesttel zárják

Jubileumi Konferencia méltó lezárásaként Nosztalgiavillamosozásra és Villamos Szakestre kerül sor a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. jóvoltából. Az 1962-es gyártmányú, FVV 1100 típusú, 100-as pályaszámú „Bengáli, alias Ampervadász Tigris” nevet viselő nosztalgia villamossal. Az első útjukat a2-es jelzésű villamosvonalon kezdik meg, majd pedig áttérnek az egykori 0-s jelzésű és az 1-es jelzésű vonalra . Ezt követően bejárják az egykori 3-as jelzésű villamosvonalat is. Útjukat a fővonalon zárják, visszatérve a Tiszai Pályaudvarra. Emlékül a résztvevők egy sorszámozott nosztalgia jegyet kapnak, amely egyben tombolaként is szolgál. A tombolasorsolásra részben a végállomásokon, részben pedig a villamoson került sor. A villamoson a jó hangulatról a Selmeci nóták gondoskodnak. 

Elektrotechnikai és Elektronikai Intézeti Tanszéke

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában