Cselgáncs

2024.05.28. 10:47

Méregdrága a szuvenír, de nagyon olcsó a taxi

Az emírségekben harmincöt fokos a tengervíz

Sáfrány Péter Zájed sejk nagy mecsete előtt

Fotó: Olvasó

Az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Abu Dhabi adott otthont a felnőtt cselgáncs világbajnokságnak, amelyen szerepelt Sáfrány Péter is. A Miskolci VSC dzsúdósa három mérkőzést vívott: és legyőzte az üzbég világbajnok Bobonovot, de a nyolcaddöntőben veszített grúz riválisával szemben, így éremért mér nem küzdhetett. 
 

Hőség a köbön 

– A föderáció hét emírségből áll és ezeket az emírek irányítják – kezdte a huszonkét esztendős kiválóság, majd hozzátette: – Közülük választás után kerül a szövetségi állam élére az államfő és a miniszterelnök. Az iszlám a hivatalos vallás, az arab pedig a hivatalos nyelv. Az emírségek kőolaj- és földgázkészletei a világ legnagyobbjai közé tartoznak. 
 

Sáfrány Péter ezután saját élményeiről mesélt: 

– Nem fáztunk, nappal ugyanis 44-45 fokot mutatott a hőmérő, melynek higanyszála naplemente után is bőven meghaladta a 30-at. Aki a hotelben megszomjazott és mondjuk sört akart inni, akkor forintban számolva nyolcezret kellett leszurkolnia, hiszen köztudott, hogy az alkoholfogyasztást alapvetően tiltja az iszlám vallás. A vébén mindenféle szuvenírt árultak, egy emblémás póló tizenötezret kóstált. Párszor csatangoltam a városállamban, ahol sok magyarral találkoztam és igazán örültem, amikor rám köszöntek. Mellesleg ritkán hagytam el a hotelt, de amikor ezt tettem, taxit hívtam és ötven perces karikázással kivitettem magam a tengerpartra, a fuvar mindössze négyezer forintomba került. Fürödtem a 35 fokos Perzsa-öbölben, ez a pancsolás örökre szóló élményt jelentett nekem. Jártam Zájed sejk mecsetében, ezt a kihagyhatatlan látnivalót sem felejtem el soha: az egy órás sétám során, ahogyan itthon mondjuk, leesett az állam. Az étkezéstől féltem, mert erre kényes a gyomrom, szerencsére egy rossz szavam sem lehetett: ízlettek a krémlevesek, a zöldségek, finom volt a bárány-, a csirke- és a marhahús, a választékos pedig többféle hal tette teljessé. Köretnek burgonyát, rizst és tésztát kínáltak, ezeket is remekül készítették el. Szóval remekül éreztem magam a turista paradicsomban és ha lehetőségem lesz rá, biztosan visszatérek majd oda. 
 

Jó tudni 

Zájed bin Szultán Ál Nahján sejk mecsete a nyolcadik legnagyobb a világon, nevét az emír-elnökről kapta. A mecsetet ötvennégy, fehér márvánnyal díszített kupola díszíti. Az épület mind a négy sarkába is minaretet építettek, ezek száztizenöt méter magasak. Az imaház egyszerre negyvenezer hívőt fogadhat, a fő imacsarnokban pedig kilencezren férnek el. Ott található a világ legnagyobb szőnyege, melyet Ali Háliki tervezett és ötezerhétszáz négyzetméteres, harmincöt tonna gyapjúból és tizenkét tonna pamutból helyben varták össze. A mecsetben látható a földkerekség szintén legnagyobb, tíz méter átmérőjű csillárja. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában