Labdarúgás

2024.07.24. 10:26

Bőcsi futballbajok: se pénz, se gyerek

Nem vállalta a helyi élvonalat a sörgyáráról híres település klubja

A Bőcs KSC gárdája a tizennegyedik helyen végzett a vármegyei első osztályú labdarúgó bajnokság 2023/24-es idényében, így a kiesés sorsára jutott. Aztán különböző okok miatt mégis megőrizhette volna státuszát a csapat: az MLSZ Vármegyei Területi Igazgatósága ugyanis a feltöltési szabályokat betartva megkínálta a Hernád-partiakat, akik azonban nem éltek a szereplési lehetőséggel, így végül a II. osztály Észak csoportjában kötöttek ki.
 

Máshol is 

– Komoly okok miatt nem vállaltuk a vármegyei elitet – kezdte Nagy Attila klubelnök, aki „mindössze” 2011-től kormányozza elnökként a BKSC-t, majd így folytatta: – Az első probléma mi is lehetne más, mint az anyagiak. Manapság több mint tízmillió forint kell az I. osztályhoz, ennyi pénz pedig nem állt és áll majd rendelkezésünkre. Önkormányzatunknak is éppen elég gondja van, a hivatalhoz így nem szaladhattunk pár kötegért, a helyi multicég, a Borsodi Sörgyár pedig, ami a sportot illeti, máshová kötelezte el magát. Van még itt néhány kisebb társaság, tőlük arra számíthatunk, hogy megvendégelik az együttest és vesznek nekünk egy-két garnitúra mezt. Ami pedig a klubok és a szakosztályok gazdasági problémáit illeti, nem bőcsi jelenségről van szó, ugyanezekkel a nehézségekkel küzdenek máshol is. A néhány évvel ezelőtti járvány, energiaválság és infláció a futballba is begyűrűzött, így sehol sem fenékig tejfel.   
 

Többségben a helyiek    

A Bőcs KSC a helyi második vonal Észak csoportjába került, ennek ellenére sem szőnek merész álmokat az egyesületnél. 
– Arra törekszünk, hogy örömfocit adjunk elő, már amennyiben ilyet meg lehet valósítani ezen a szinten – folytatta Nagy Attila. – Azt kérjük a fiúktól, hogy futballozzanak szépen, az eredmény nem számít, nem rakunk mázsás terheket a vállaikra. Legyenek barátok, tartsanak össze a szurkolókkal, a barátokkal, a rokonokkal és amennyire csak tudják, szórakoztassák az itteni publikumot. Igyekeztünk megtartani a helyi sportolókat, aztán arra törekedtünk, hogy megnyerjük a Bőcs környéki labdarúgókat, vagy a nagyközségünkhöz kötődő gyerekeket és fáradozásainkat alapvetően siker koronázta. Némi gondot az okozott, hogy kiesünk a miskolci körforgalomból, de ezt is túléljük, ennek jegyében leszögezhetjük, hogy nálunk nem a légiósok lesznek többségben.  
 

A végeken nincs más 

Az alapozást már a múlt héten megkezdték, trénerük az a Zsiga Gyula marad, aki nagyon régi motorosnak számít és rá hárul az a szép szakmai feladat, hogy felépítse az alakulatot. 
– Hazai környezetben gyűjtjük az erőt, nálunk minden feltétel adott a sikeres felkészüléshez, ezért nincs szükség arra, hogy máshol táborozzunk – közölte az elnök. – Összeállítottuk az edzőmérkőzéseink programját, remélem, hogy fellépéseinken összekovácsolódik a csapat. A kialakult helyzetben különösen fontos az utánpótlás-nevelés, nincs mese, saját magunknak kell kitermelnünk azokat a játékosokat, akikkel évek múltán, ha a pénzügyeink rendeződnek, akár feljebb is léphetünk majd. A gyerekfoci valódi akadályát nálunk is a diákok hiánya okozza, vagy fogalmazzunk úgy, hogy az évtizedekkel, vagy az évekkel ezelőtti bőségnek vége. Sokat beszélünk a szülőkkel, eljárunk az óvodákba, az iskolákba, mégis „csehül” állunk a toborzással, az pedig nem boldogít minket, hogy az összes klubelnök hasonló nehézségeket oszt meg velünk. Mivel a labdarúgás a legnépszerűbb műfaj, a végeken nincs is más kínálat, hisszük és tudjuk, hogy ez a trend előbb, vagy utóbb megváltozik. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában