Labdarúgás

2024.08.11. 08:00

DVTK: hervasztó foci a bajnok ellen

Nem sikerült gyarapítania a Diósgyőrnek az egyetlen pontját, ismét vereséget szenvedtek.

A DVTK csapatában Sentic kapus (feketében) nyújtotta a legjobb teljesítményt

Fotó: Vajda János

A labdarúgó NB I 3. fordulójában, szombaton délután a DVTK csapata az FTC-t fogadta. A Diósgyőr az idei évadban két meccs után 1 ponttal várta a bajnok elleni meccset, ami előtt a Ferencváros eddig csak egy mérkőzésen lépett pályára az élvonalban, de azt megnyerte. 

Nagy sorozatban

A vendégek nagy sorozatban vannak, a Bajnokok Ligája selejtezőben egymás után játsszák a meccseiket, a hétközi, a dán bajnok, Midtjylland elleni összecsapásuk után – amelyet 2-0-ra elveszítettek – öt helyen változott a zöld-fehérek kezdőcsapata. Zachariassen, Rommens, C. Ramirez, Kehinde a cserék közé került, Pesic pedig keretben sem volt. Így jutott lehetőséghez Ben Romdhan, Borges, Abu Fani, Civic és Bassey.

A Diósgyőr kezdője ,,csak” négy helyen változott a legutóbbi mérkőzésükhöz képest. Az egy hete a Fehérvár FC vendégeként 3-1-re elveszített bajnoki után Odyntsov, Huszár, Chorbadzhiyski a kispadra került, az akkor sérülés miatt néhány perc után lecserélt Vallejo nem volt keretben. Ezzel összefüggésben Sentic kapus az első sípszóra készülődhetett, Szatmári visszakerült a védelembe, a lecserélt Vallejót egy hete váltó Holdampf bizalmat kapott, ahogy az akkor becserélt Edomwonyi is. Érdekesség, hogy az ő beállításával az eddigi egy ékes felállás, kétcsatáros játékra módosult, érdeklődéssel vártuk, hogy ebből mi látszik majd a pályán, mennyire lesz ez hasznos a nagyon jó erőkből álló FTC ellen.

Kiderült

A meccs utáni sajtótájékoztatón kiderült, hogy mi volt a célja a DVTK vezetőedzőjének ezzel a húzással. Ő elsősorban azt remélte, hogy az ellenfél várható labdabirtokolási fölényét csökkenthetik ezzel a felállással. Meglátásunk szerint a koncepció nem valósult meg, a Rakonjac, Edomwonyi duó csak ritkán találkozott a labdával, az FTC-t nem zavarta össze a megkettőzött létszám. Olyannyira nem, hogy a meccs elejétől nagy fölényben játszottak, és nem sokat volt a DVTK-nál a labda. Majd amikor vezetést szereztek a zöld-fehérek, ez utána sem változott, a bajnoki címvédő azon ügyködött, hogy szerezzen még egy találatot, amivel lezárhatja a meccset. Ez ugyan összejött nekik, de csak nagyon későn, a második félidő hosszabbításában, és emiatt, csakis eredményszinten, végig nyitott volt a meccs. Ugyanis a ferencvárosiaknak az első félidő közepén 11-esből született találatát követően – elméletileg (és ebben a mondatban ezen a szón van a hangsúly) – lehetőségük lett volna az egyenlítésre. Ehhez egyszer jártak nagyon közel, a második félidő elején, amikor Gera a kapufára lőtte a labdát. Ám sem ez előtt, sem ez után nem tudott odaérni ellenfele kapujához, ott helyzetet kialakítani a Diósgyőr. Nagyon nagy részt azért, mert olyan minőségű csapattal játszottak, akik ezt nem engedték. A zöld-fehérek ,,megduplázzuk az előnyt” kampányában volt egy kapufájuk, és Senticnek 2-3 alkalommal bravúrt kellett bemutatnia, hogy ne nőjön az FTC találatok száma.

Az első gól előtt előbb Szatmári hibázott, adta el a labdát, majd Sanicanin hozott rossz döntést, amikor szabálytalankodott a 16-oson belül, a második találat előtt ismét utóbbi, a bosnyák labdarúgó rontott, hibás felszabadítása után az ellenfélnek lett ziccere. De fölösleges lenne a védő nyakába varrni a vereséget, mert a Ferencváros nagy nyomása közepette bárhol, bármikor behorpadhatott volna a védekezés, a jobb játékosokból álló csapattal szemben. A keretek közötti különbségről sok mindent elmond, hogy a nagy általánosságban hiányposztnak számító bal oldali védőből a DVTK-nak egy sincs (!), Stephennek a török bajnokságba távozása óta, ezzel szemben az FTC keretében három ilyen labdarúgó is van.

Egy szegmens

Volt viszont egy szegmens, amelyben jobb volt ezen a meccsen a Diósgyőr, de nem pályán. A remek hangulatú meccsen – amelynek a nézőszáma bejött a top10-be az új DVTK stadionban lejátszott meccsek tekintetében – a hazai drukkerek ismét kitettek magukért, szurkolásban felülmúlták a több száz fős, szintén erős energiát sugározó vendégtábort.

Ám a lényeg mégis csak a játéktéren történt, hiszen itt dőlt el a pontok sorsa. A pénzügyi értelemben kitömött FTC ellen nem volt valós esélye a pontszerzésre a Diósgyőrnek, ugyanakkor hervasztó volt látni, hogy mindössze egy helyzet kialakítására futotta ezen a meccsen a piros-fehérektől. A szombaton történtek pedig nem csináltak nagy kedvet ahhoz, hogy egy hét múlva, a Debreceni VSC elleni idegenbeli mérkőzést válasszák programjukul a DVTK fanatikusai.

Labdarúgás: jegyzőkönyv
Diósgyőri VTK – Ferencvárosi TC 0-2 (0-1)
Diósgyőr, 8051 néző. V.: Kárpály (Szert, Horváth R.).
Diósgyőri VTK: Sentic (7) – Gera (6), Lund (6), Szatmári (5), Sanicanin (5) – Varga Z. (4), Klimovich (5), Holdampf (5), Feuillassier (5) – Rakonjac (4), Edomwonyi (4). Vezetőedző: Vladimir Radenkovic.
Ferencvárosi TC: Dibusz (0) – Makreckis (6), Cissé (6), Gustavo (6), Civic (6) – Maiga (5), Abu Fani (6) – Traore (5), Borges (6), Ben Romdhan (7) – Bassey (6). Vezetőedző: Pascal Jansen. 
Csere: Civic helyett C. Ramirez (6) az 59., Borges helyett Zachariassen (6) az 59., Maiga helyett Rommens (5) az 59., Feuillassier helyett Rahrsalla (5) a 60., Rakonjac helyett Kampetsis (4) a 60., Varga Z. helyett Bényei (-) a 60., Klimovich helyett Jurek (-) a 79., Bényei helyett Fekete V. (-) a 81., Treore helyett Pappoe (-) a 88. percben.
Sárga lap: Sanicanin a 19., Szatmári a 42., Edomwonyi a 64., Gera a 84., Lund a 94. percben.
Gólszerző: Ben Romdhan, 11-esből (0-1) a 21., Ben Romdhan (0-2) a 93. percben. 

A gólok története
19. perc: Szatmári eladta a labdát, a kontrából meginduló vendégcsapatnak a 16-oson belülre futó játékosát, Borgest, Sanicanin megrúgta, a játékvezető pedig 11-est ítélt. A büntetőt Ben Romdhan a jobb alsó sarokba bombázta, 0-1.
93. perc: Sanicanin hátba lőtte a 16-oson belül Holdampfot, akiről Ben Romdhan elé pattant a labda, a vendégek játékosa pedig 7 méterről a léc alá bombázott, 0-2.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában