Helyi sport

2024.08.22. 14:02

Támadásban több szabadságot adnak a hölgyeknek

Szombaton este idegenben kezdi a 2024/25-ös bajnokságot a DVTK a női labdarúgó NB I-ben.

A Puskás AFC ellen játssza első új évadbeli meccsét a Diósgyőri VTK női labdarúgócsapata. A piros-fehérek eredetileg szombaton 16 órától kezdtek volna a felcsúti Pancho Arénában a házigazdával, ám mivel a mérkőzést televíziós közvetítésre jelölték ki, a labda 19.15-kor indul az útjára. Ezen két klub mellett nyolc olyan együttes tagja a 2024/25-ös NB I-es mezőnynek, amelyik tavaly is az volt: a Ferencvárosi TC, az ETO FC Győr, az MTK Budapest, Viktória FC (a ,,Haladás" előtag nélkül), a Kész St. Mihály-Szeged, az Astra HFC-Üllő, a Soroksár SC, és a Szekszárdi WFC. Májusban kiesett az élvonalból a 11. helyezett Budaörs SC, illetve az utolsó, 12. helyezett Fehérvár FC, helyükre felkerült a Budapest Honvéd (NB II, Keleti csoport bajnok), és a Pécsi MFC (NB II, Nyugati csoport bajnok).

Négyen távoztak

A versenykiírás nem változott, a csapatok az alapszakaszban 22 találkozót vívnak, ennek végén az első,- és második helyezett a bajnoki döntőben csatázik, a harmadik-, és a negyedik helyezett pedig a bronzéremért küzd. Az alapszakasz 5-12. helyén végzett csapatok végső helyezése megegyezik majd az alapszakaszban elért helyezésükkel.

Elöljáróban azt kérdeztük Bém Gábortól, a DVTK vezetőedzőjétől: mennyiben változott a holtszezonban a csapat kerete, kik jöttek, kik mentek, és miért?

– A tavalyi keretből négy játékos távozott – Oláh, Smajic, Nagy L., Geréd –, ennek főleg anyagi okai voltak, egy játékos pedig újabb szakmai kihívást keresett. Természetesen pótoltuk ezeket a játékosokat: Brenna Connel, az Egyesült Államokból érkezett, támadó középpályás, Milena Kazanowska a lengyel első ligából jött, a posztja védő, Ezer Anna Szegedtől érkezett és támadó. Velünk kezdte a felkészülést négy utánpótláskorú játékos, akik az akadémiáról jöttek, Farkas Napsugár, Mezőssy Mira, Galambvári Olívia, Majnár Alíz.

Az újakat is figyelték

A tréner hozzátette, a holt szezonra nyolc edzőmérkőzést terveztek, de rajtuk kívülálló okok miatt két csapat az utolsó pillanatban lemondta az összecsapást, így hat (MVSC ifjúsági, Spartak Subotica, Austria Wien, Soroksár, Újpest, Astra) felkészülési meccs van a lábukban.

– Ezeken a felkészülési mérkőzéseken több célunk is volt – jelentette ki a szakember. – Szerettük volna látni, hogy a most felkerülő akadémista játékosok fel tudják-e venni a ritmust és hogy alkalmazkodnak a körülményekhez. Az Austria Wien ellen hat akadémista korú játékos volt a kezdő csapatban. Figyeltük az újakat is, és a beilleszkedésüket a csapatjátékba. Ezen célok mellett még próbáltunk hangsúlyt fektetni a támadó és védekező taktikai elemekre.

Mennyiben és miben változik a DVTK játéka a bajnokságban a korábbi szezonokhoz képest, vetettük fel ezt is Bém Gábornak.

– A korábbi, bevett szokás szerint csak tiszta, érthető egyszerű utasításokat adunk – sorolta a vezetőedző. – Védekezésben vannak sémák, amit a korszerű futball nem tud nélkülözni, ezekre folyamatosan figyelni kell és újra kell ismételni. Támadásban azonban több szabadságot adunk játékosainknak és el is várjuk a kreatív döntéseket. Van pár csapat, amelyek labdabirtoklásban erősebbek nálunk, de szeretnénk megnehezíteni a dolgukat.

Felemelt fejjel

Kíváncsiak voltunk arra, hogy hová lehet ,,belőni" a mostani DVTK-t, mi lehet az elvárás helyezésben.

– Nem hiszem, hogy valami nagy csoda lenne, az elmúlt évek helyezései jelentősen aligha változnak. Van pár csapat, amelyik kiemelkedik a mezőnyből és van a többi együttes, akik minden évben harcolnak egy jobb helyezésért – jegyezte meg Bém Gábor. – A mi célunk a biztos bennmaradás és a tudatos építkezés, hogy minél több olyan játékost találjunk meg, aki hosszú távon kötődik ehhez a nagyszerű klubhoz.

A Puskás AFC elleni 90 percről az alábbiakat nyilatkozta a DVTK szakvezetője.

– Az első forduló kiemelt mérkőzésének sorolták a Puskás – DVTK mérkőzést, így lehetőséget kaptunk arra, hogy a Magyar Televízió nyilvánossága előtt kezdjük a 2024/25 ös szezont. Bízom benne, hogy egy jó mérkőzést tudunk játszani a Puskás ellen és felemelt fejjel hagyjuk el a stadiont. Most egységesnek érzem a csapatot és bízom benne, hogy ez a mérkőzésen ennek lesz látszatja – zárta Bém Gábor.

A DVTK őszi bajnoki menetrendje

1. forduló, augusztus 24. (szombat), 19.15: Puskás AFC – Diósgyőri VTK

2. forduló, augusztus 31. (szombat), 16.00: Diósgyőri VTK – ETO FC Győr

3. forduló, szeptember 7. (szombat), 17.00: Soroksár SC – Diósgyőri VTK

4. forduló, szeptember 14. (szombat), 15.00: Szekszárdi WFC – Diósgyőri VTK

5. forduló, szeptember 21. (szombat), 15.00: Diósgyőri VTK – Kész-St. Mihály-Szeged

6. forduló, szeptember 28. (szombat), 17.00: MTK Budapest – Diósgyőri VTK

7. forduló, október 12. (szombat), 14.00: Diósgyőri VTK – Astra HFC

8. forduló, október 19. (szombat), 15.00: Viktória FC – Diósgyőri VTK

9. forduló, november 2. (szombat), 13.00: Diósgyőri VTK – FTC-Telekom

10. forduló, november 9. (szombat), 13.00: Budapest Honvéd FC – Diósgyőri VTK

11. forduló, november 16. (szombat), 13.00: Diósgyőri VTK – Pécsi MFC

12. forduló, november 23. (szombat), 13.00: Diósgyőri VTK – Puskás AFC

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában