Helyi sport

2024.09.10. 12:21

Vb-éremért megy Kazahsztánba, felajánlásokból

Ferenci Gábor, grappingban igyekszik elérni újabb célját, a jövő hónapban.

Ferenci Gábor

Fotó: Magánarchívum

Az idei évben Kazahsztán ad otthon a UWW grappling világbajnokságnak, az október 7-12-e között megrendezendő eseményen a miskolci Ferenci Gábor is részt vesz, a master mezőnyben, a 40-45 évesek korosztályában, a 77 kg-os súlycsoportban.

– Óriási öröm, és egyben megtiszteltetés, hogy Magyarországot képviselhetem a sportág világbajnokságán, köszönhetően annak, hogy az idei évben a válogatott kerettagja lettem. Az indulási lehetőség kivívásával, illetve azzal, hogy sikerült a részvételhez szükséges anyagiakat előteremteni, elértem egy fontos célomat, amelyet évekkel korábban tűztem ki magam elé. Hosszú út, és nem mindennapi okok vezettek el ide, és bár olyan korcsoportban indulok, ahol nálam szinte csak fiatalabbak lesznek, hiszen én a kategória felső részéhez tartozom, ugyanis 45 esztendős vagyok, de ez cseppet sem zavar, nagy lelkesedéssel készülök, és várom a napot, hogy Gi-kategóriában a tatamira lépjek – mondta Ferenci Gábor.

Tíz éve

A miskolci sportember története nem hétköznapi, ugyanis 10 éve kezdte el a rendszeres sportolást, és csak 2017-ben került a grappling bűvkörébe.

– Harmincöt esztendős voltam, ülőmunkát végeztem, 20 kiló túlsúllyal éltem a mindennapjaimat, és ezzel összefüggésben egy orvos, beteg találkozó kapcsán azt kaptam útravalónak, hogy vagy életmódot váltok, vagy nagyon rossz irányt vehet az egészségem – mondta Ferenci Gábor. – Ez volt az a pont, ahol nagyon is gondolkodóba estem, és mivel a harcművészetek közel álltak hozzám – korábban birkóztam, amelynek során a néhai Görcsös Józsi bácsi, és Jászkai Imi bácsi irányítgatott – jiu jitsu edzésre jelentkeztem, Mellik Bélához mentem le, és a hagyományos ütős, rúgós irányzattal kezdtem. Az első alkalom eléggé meghatározó volt, ugyanis egy 40 kg-os kislánnyal állítottak párba, aki eszméletlenül elvert, és amikor hazamentem, a feleségem megkérdezte, hogy mi volt, azt mondtam neki, hogy addig biztosan járnom kell ide, amíg a kislányt le nem győzöm. Nyilván egy idő után már nem ez volt a motiváció, és a már felnőtt „kislánnyal” azóta is jóban vagyunk, ha pedig szóba került az első találkozásunk, csak nevetünk ezen… Az edések közben megismerkedtem a brazil jiu jitsu-val, ami csak földharc, és mivel ez tetszett, elmentem teljesen ebbe az irányba, amit a grappling Gi-ben és NoGi-ben találtam meg. A Borsod Kempó-nál már korábban is sokat edzettem a földharc edzéseiken, 2018-ban megnyertem a Hansi Kupán az amatőr Gi-, NoGi versenyszámot kategóriámban. Ám 2019-ben mindent félre raktam, mert a gyermekem beteg lett, két éven át csak kórházakba jártunk, és csak 2021 májusában kezdtem el újra a sportolást. Ekkor ez tulajdonképpen a visszamenekülésről szólt, túl sok negatív kórházi élmény ért, borzasztó tragédiákat láttam, és éltünk át… De maradva a sportnál: szóval újra indult, és 2023-ban korosztályos bajnokságot nyertem sport jiu jitsu-ban, a földharcokban vezettem le, tereltem el a figyelmemet, töltöttem hasznosan az időmet, és 2024-ben, a Magyar Grappling-szövetség által kiírt válogatóversenyt megnyerve jutottam el oda, hogy az első helyem világbajnoki indulási jogot ért.

Köszönet

Most pedig már a világbajnoki indulását, részvételét tervezgeti Ferenci Gábor.

– Október 5-én utazom, nekem 10-én lesz a versenynapom, de szerintem csak a vb előtt egy héttel fogom megtudni a mezőnyöm létszámát, lebonyolítását, összetételét – mondta a miskolci sportember, majd így folytatta: – Mivel a részvétel önköltséges, egy ideig nem volt biztos a vb indulásom, ugyanis jelentős összegbe kerül az, hogy kiutazhassak, hogy Kazahsztánban tölthessek néhány napot. Emiatt egy gyűjtést indítottam, cégeket kerestem meg, és a média segítségével igyekeztem elérni, hogy megszerezzem a szükséges anyagi javakat. Nem pont az történt amit reméltem, mert a céges megkeresések nem voltak túl eredményesek, viszont rengeteg magánszemély állt mögém, és ebben az a csodálatos a számomra, hogy nem csak az ismeretségi körömből érkezett pénzadomány, hanem olyanoktól is, akik ez idáig ebbe nem tartoztak bele. Szóval volt, akit sikerült beazonosítanom, és volt akiket nem az adományozók közül, de hatalmas köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik segítséget nyújtottak. Úgy érzem, azzal, hogy ennyien mögém álltak, még erősebb lettem. Köszönöm mindenkinek.

Heti hét-nyolc

Egy hónap van hátra a Ferenci Gábor vb-fellépésig, és ezzel kapcsolatban arról érdeklődtünk, hogy heti szinten mennyi időt tud fordítani a munkája mellett a felkészülésére.

– Amennyit eddig: heti 7-8 edzést, amelyek nagyjából két-két órásak. Van, hogy futok, vannak erősítő tréningek, és vannak kifejezetten küzdelmi edzések, brazil jiu jitsu és birkózás is. Ez utóbbi hetente kétszer Kazincbarcikán, Kónya Lajosnál – mondta Ferenci Gábor, aki arra a kérdésre, hogy mi a célja Kazahsztánban, így felelt: – Érmet szeretnék hazahozni, minél fényesebben csillogót. Persze tudom, hogy mindenki hasonlóan gondolkodik, aki elindul a vb-n. Én úgy vagyok vele, hogy 110 százalékot szeretnék kiadni magamból, az edzésmunkát is ezt szem előtt tartva állítottuk össze, annak érdekében, hogy mindez kijöhessen a versenynapomon.

A grapplingról

A grappling kifejezés az angol grapple (megragadni, megfogni) igéből ered. A grappling azon technikák összefoglaló neve, melynek során az ellenfelet megragadják, földre viszik, rögzítik és a küzdelem feladásra kényszerítik. A kétezres évtized második felében a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) kezdte összefogni az 1990-es években elterjedt küzdősport formát, és ennek során kialakította a saját – birkózáscentrikus – szabályrendszerét, 2008-ban pedig megrendezte a sportág első világbajnokságát, UWW Grappling néven.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában