boon.hu video

1 órája

DVTK: egyszer, legutóbb sikerült

A DVTK kilenc év után játszik Nyíregyházán, az ottani csapat vendégeként bajnokit. A DVTK csapatának ez lesz a 13. NB I-es bajnokija a szabolcsiak vendégeként.

A DVTK drukkerek számára, a 2011. április 17-én, az NB II-ben lejátszott nyíregyházi 3-2-es győzelem is szép emlék, mert akkor az NB I-be igyekvő csapatok csatájában diadalmaskodtak

Fotó: Hegedüs Gábor

A labdarúgó NB I 9. fordulójában szombaton 19.30-tól Nyíregyháza SFC – DVTK mérkőzést rendeznek. A
A két csapat kilenc év után játszik Nyíregyházán bajnoki meccset, ekkor rendezték a szabolcsi együttes pályaválasztása mellett, a felek egymás elleni legutóbbi élvonalbeli bajnokiját. 
Az azóta eltelt időszakban több éven át nem az első osztályban szerepeltek a nyírségiek, szemben a Diósgyőrrel, és a két csapat hét évnyi szünetet, elkerülést követően csak a 2021/22-es évadban, az NB II-ben találkozott. De nem Nyíregyházán, ugyanis a szabolcsiaknak új stadiont építtettek, és ez alatt Balmazújvárosban fogadták ellenfeleiket, a DVTK-t két alkalommal is, legutóbb 2023. május 7-én, amikor az 1-1-es döntetlenre végződött bajnoki után verekedés tört ki a két szurkolótábor között a hajdúsági város stadionjában.
Érdekesség, hogy bár a két együttes – a viszonylagos földrajzi közelség ellenére – az 1946/47-os évadban a másodosztályban játszott egymás ellen először, utána 34 évig (!) nem vívtak egymás ellen bajnokit, mert a nyíregyháziak alsóbb osztályokban szerepeltek, ezen időszak alatt mindössze hat olyan évad volt, amikor a második vonal tagjai voltak.
A két csapat egymás elleni múltjában az 1980/81-es évad hozta el az első élvonalbeli összecsapásokat, a nyíregyházi gárda ugyanis ekkor szerepelt először a legjobbak között, az NB I-ben.

A DVTK idegenbeli, NB I-es mérlege a Nyíregyháza ellen
A DVTK idegenbeli, NB I-es mérlege a Nyíregyháza ellen

DVTK: a legutolsón

Emiatt a mai napig mindössze 24 élvonalbeli összecsapást vívott a két gárda, amelyek közül 12-nek volt a házigazdája a Nyíregyháza. Érdekesség, hogy az összesített NB I-es mérlegben is jobban állnak a szabolcsiak (a mérleg: 8 nyíregyházi győzelem, 9 döntetlen, 7 diósgyőri győzelem), és a pályaválasztásuk mellett megrendezett találkozókon is eredményesebbek voltak. 
Olyannyira, hogy a Diósgyőri VTK csak egyszer tudott ott nyerni, amikor legutóbb ott jártak élvonalbeli mérkőzésen, 2015. május 23-án. Azon a meccsen az akkor 17 esztendős, élete első NB I-es bajnokijára becserélt, diósgyőri Boros Gábor – aki jelenleg az NB III-as Putnok FC játékosa – két perccel a pályára lépését követően, a 90. minutában győztes gólt szerzett, így a DVTK 2-1-es sikerével zárult a találkozó.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában