Kosárlabda

2 órája

DVTK HT: a százasra hajtanak Franciaországban

A DVTK HT a 190. nemzetközi tétmérkőzését játssza szerdán. A DVTK HT ezen a napon 19.30-tól a francia Basket Landes vendége lesz, Euroliga mérkőzésen.

A DVTK HT vezéregyéniségére, Lelik Rékára (fehérben) nagy feladat vár szerdán

Fotó: MW

A DVTK HT női kosárlabdacsapata szerdán 19.30-kor a francia Basket Landes otthonában játssza a 2024/25-ös évad első Euroliga mérkőzését. A piros-fehérek az A-csoport 1. fordulójában lépnek pályára. A négy csapatos csoportban hat fordulót rendeznek, ennek végén a kvartett első három együttese között végzettek a legrangosabb európai sorozat legjobb 12 együttese között folytatják a szereplésüket, a csoportok utolsó helyezettjei pedig a második számú kontinentális sorozatban, az Európa Kupában, annak az egyenes kieséses szakaszászában küzdenek tovább.

A DVTK HT és Völgyi Péter vezetőedző a mostani meccsen még nem számíthat Aho Ninára
A DVTK HT és Völgyi Péter vezetőedző a mostani meccsen még nem számíthat Aho Ninára
Fotó: Árvai Károly

A DVTK HT és a matek

Ahhoz, hogy a DVTK Hun-Therm magabiztosan továbbjusson a csoportból a hazai győzelmek mellett jól jönne idegenbeli siker is.
– A továbbjutási matekban az a csapda, hogy csoport 3. helyezettjeként akár 1 győzelemmel is tovább lehet lépni, ugyanakkor 3 győzelemmel is ki lehet esni. Ezért nagyon észnél kell lenni már az első meccstől, nem utolsósorban azért, mert a csoportkör második körébe jutó csapatok, vagyis az első körben a kvartettek első három helyezettjei, magukkal viszik az egymás elleni eredményeket a folytatásra, a hat csapatos csoportokba – mondta Völgyi Péter, a DVTK Hun-Therm vezetőedzője, majd így folytatta: – Mindezek miatt egy csapat akkor lehet biztos továbbjutó a négyesekből, köztük a mi A-csoportunkból, ha a hazai mérkőzéseit hozza, és vendégként is sikerül meccset nyernie. Vagyis egy idegenbeli bravúr, duplán, triplán értékes, éppen ezért az Euroliga új lebonyolításában már az elejétől, az első meccstől, az első perctől nagyon oda kell figyelni.

Az átszervezésről

A diósgyőri szakvezetőnek szóba hoztuk, hogy nemzetközi kosárlabda szövetség honlapján megjelent előzetes értékelés szerint, az A jelű kvartettet tartják a legkiegyensúlyozottabb csoportnak az összes közül, mert az itteni négy csapat közül bármelyik végezhet bármelyik helyen. 
– A nemzetközi szövetségnek az volt a célja az átszervezéssel, az új lebonyolítási rend bevezetésével, hogy a leggyengébb csapatokat próbálják kiszűrni, hogy ezek ne tudják végig játszani a csoportkört az Euroligában. Ez nem rossz elgondolás, de a mi csoportunkban nincs lefelé kilógó csapat, abszolút ez a legkiegyensúlyozottabb négyes – mondta Völgyi Péter. – A riválisaink közül az olasz Schio most kicsit átváltozott, az olasz válogatottak mellett náluk csak európai légiósok játszanak ebben az évadban, például hozzájuk csatlakozik majd a magyar válogatott Juhász Dorka, miután befejezte az észak-amerikai profi ligában, a WNBA-ben az idényt. A spanyol Avenida tele van spanyol válogatottakkal, ráadásul ők hétről hétre a nagyon erős bajnokságukban játszanak, egy olyan küzdelemsorozatban, amelyik az egyik legerősebb Európában. A másik legerősebből is jutott nekünk ellenfél, a francia Basket Landes.

A Basket Landes

És, hogy mit kell tudni utóbbi csapatról, a DVTK Hun-Therm mostani ellenfeléről?
– A Basket Landes más karakterű csapat, mint akikkel eddig találkoztunk. Nagyon sok kötetlen játékosuk van, jól játsszák a 2 a 2 elleni játékokat, a labda nélküli üres elzárásokból helyzetbe tudnak kerülni, ami csinálnak azt jól csinálják, rengeteg 3 pontos dobást érő helyzetet alakítanak ki egy mérkőzés során – mondta Völgyi Péter, majd így folytatta: – Nagyon kell figyelnünk arra, hogy a gyors játékuk közepette, a támadásaik első 8-10 másodpercében ne tudjanak helyzetbe kerülni, mert azokból bátran, és jó százalékban dobnak, és minél többször kell őket az 5 az 5 elleni játékra kényszeríteni, mert ez hordozza magában a győzelmi esélyeinket. Vannak nagyon jó játékosaik, az egyik ilyen az amerikai Destiny Slocum, akit jól ismerhetünk, hiszen tavaly a Győr együttesében szerepelt. Igaz, hogy a 2023/24-es évadja nem sikerült túl jól, de ő egy nagyon jó képességű játékos. A Basket Landesnek igazi 5-ös posztosa, centere nincs, azon leszünk, hogy mozgékonyságban felvegyük velük a versenyt, hogy magassági, súlybeli adottságainkat kihasználjuk ellenük. Remélhetőleg erre, a felkészülés során a két meccsünk közötti három edzés elég lesz.

Hosszú utazás

Azért csak három, mert a sűrű program közepette, a szombati bajnoki után, Miskolcon csak két tréning megtartására volt lehetőség, és a második után, hétfőn este útnak indult a csapat a szerdai mérkőzés helyszínére Mont-de-Marsan városába. A hétfő éjszakát Budapesten, a reptéri szállodában töltötte a csapat, mert korán indult a gépük Párizsba, ahonnan egy röpke 4 órás várakozás, átszállás után Bordeauxba repültek, onnan pedig még 2-3 óra buszozás kellett a dél-franciaországi városba érkezéshez.
– Nagyon hosszú az utazás, a visszaút sem lesz könnyű, a meccs után, csütörtökön, hajnali kettőkor kell elindulnunk a szállodából. Remélem, jó kedvvel jövünk majd visszafelé, egy idegenbeli sikerrel jó alaphangot tudnánk szerezni az idei Euroliga szereplésünknek. Tíz játékossal keltünk útra, és vannak problémáink, mert amikor májusban az idei évadot terveztük, nem gondoltuk, hogy az egyik meghatározó emberünk, Aho Nina a műtétje után még lesz velünk októberben. Ő nem áll rosszul, de még egy kis időre szükség van a visszatéréséhez. Ugyanakkor pozitívum, hogy új játékosuk Gulbe, akinek a bemutatkozását eddig sérülés akadályozta, velünk tudott tartani, és vasárnap és hétfőn is csapattal edzett.

100 és 190
A diósgyőri női kosárlabdacsapat történelme során eddig 189 nemzetközi tétmérkőzést játszott a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség által szervezett kupasorozatokban (Ronchetti Kupa, Európa Kupa, Euroliga), vagyis a Basket Landes elleni találkozó lesz a 190. a sorban. Mivel a diósgyőriek a 189 összecsapásukon eddig 99 győzelmet arattak, így kerek jubileum előtt állnak, egy franciaországi sikerrel a 100. nemzetközi tétmeccsük megnyerését is ünnepelhetnék.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában