Kosárlabda

2 órája

Mély gyász: elment az elnök

Életének 79. évében, október 15-én elhunyt az egykori NB I-es játékvezető és mérkőzésellenőr.

Bukta Bertalan a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kosárlabda Szövetség tiszteletbeli elnöke volt. 1962-ben kezdett el kosárlabdázni a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban, ahol viszonylag rövid idő alatt sikerült annyi tudást magára szednie, hogy még abban az évben bekerült az Miskolci Vasutas SC csapatába. Gimnáziumi évei után a Miskolci Egyetemen folytatta tanulmányait és a kosárlabdát. 1971-ben szerzett diplomát, majd sorkatonai szolgálata után játékvezetőként kezdett el dolgozni. Az 1980-as évek elejétől 1999-ig tagja volt az NB I-es játékvezetői keretnek. 2012-ben beválasztottak a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) játékvezetői bizottságába, ahol hat esztendeig dolgozott. Ezt követően - egészen 70 éves koráig - mérkőzésellenőrként folytatta munkáját szeretett sportágában. 
Egyetemi évfolyamtársának, Szaniszló Sándornak az invitálására csatlakozott a megyei kosárlabda szövetséghez. Előbb a játékvezetői bizottság vezetője lett, majd 2008-ban a szövetség elnökévé választották meg. Elnöki tevékenységét 2021. december 31-ig látta el, azóta a tiszteletbeli elnöki pozíciót töltötte be.
Bukta Bertalan elválaszthatatlan és elmaradhatatlan alakja volt a sportág hátországának és a műfaj egyik legismertebb honi tagjaként köztiszteletben állt, nagy megbecsülésnek örvendett. Gyakran feltűnt a különböző szintű és rangú rendezvényeken, amelyeken örömmel beszélgetett a kosárlabdázás kedvelőivel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában