Nagyvilág

2010.10.11. 18:09

Először kezelnek egy súlyos beteget embrionális őssejtekkel

<p>Megkezdték az első beteg kezelését embrionális őssejtekkel amerikai orvosok - közölte hétfőn a Geron nevű amerikai cég. A bejelentés szerint bizalmasan kezelik az első, ilyen jellegű klinikai tesztet, ezért részleteket nem közölnek.</p>

Csak annyit tudni, hogy a betegnek gerincagyi és agyi sérülései vannak, és az egyik atlantai kórházban kezelik. A Geron az első cég, amely megkapta az amerikai egészségügyi hatóságok engedélyét az embrionális őssejtek emberen történő kipróbálására. Ez az első nyilvánosan is ismert eset, hogy egy beteg emberen ilyen kezelést próbálnak ki.

A Geron közleménye szerint az atlantai rehabilitációs kórház, a Shepherd Center egyike annak a hét amerikai, egészügyi intézménynek, amelyek engedéllyel vehetnek fel betegeket embrionális őssejt kezelésre.

A Geron bejelentése szerint abortusz utáni magzatokból nyerték az őssejteket, amelyeket aztán biokémia úton alakítottak át, és így sikerült az idegsejtek bizonyos típusainak kezdeti állapotát létrehozni. Az orvosok abban reménykednek, hogy ezek a kezdeti sejtek eljutnak a gerinctörzsbe, ahol olyan vegyületeket bocsátanak ki, amelyek regenerálják a sérült idegeket.

Thomas Okarma, a Geron elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy a hétfőn elkezdett klinikai eljárás mérföldkő az orvostudomány történetében, és megnyitja a jövőt az emberi embrionális őssejt kezelések sokasága előtt. Az előző, Bush-kormány korlátozásait ellentétben, a jelenlegi elnök, Barack Obama néhány héttel azután, hogy 2009 januárjában beköltözött A Fehér Házba rendeletileg szabadította fel az őssejt-kutatások szövetségi pénzügyi támogatását.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!