Párizs 2024

2024.07.26. 11:46

A háromszoros bajnoknak három olimpiai csatája lesz

Csoportokba verődve egymást követve mennek a francia fővárosba, az olimpiai játékokra a magyar sportolók.

Kolodzey Tamás

Szilágyi Áron útban Párizs felé a ferihegyi beszálláskor a repülőtér betonján

Fotó: Kolodzey Tamás

A Ferihegyi Liszt Ferenc légikikötőben egymásnak adják a „kilincset” versenyzőink, akik augusztus 5-ig kisebb és nagyobb csoportokban utaznak a XXXIII. nyári olimpiai játékokra.  

Szilágyi Áron a Párizsba tartó repülőgép fedélzetén
Fotó: Kolodzey Tamás

A WizzAir W6 2367-es járatával repültek az ötkarikás viadalra a cselgáncsozók és az úszók, a vívók képviseletében a női párbajtőrözők és a férfi kardozók, továbbá a vízilabdás „hölgykoszorú” tagjai.

Mindenkinek egy szavazata van 

Szilágyi Áron háromszoros kardozó olimpiai bajnokot a francia fővárosban negyedszer is megkoronázhatják, ráadásul pedig bekerülhet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába. Gyurta Dániel korábbi úszó aranyérmes nyolc esztendőre szóló, Rio de Janeiro-ban elnyert mandátuma ugyanis lejárt, „helyére” az egyik legnépszerűbb versenyzőnk léphet.  

Négyen juthatnak a testületbe, a szavazás pedig egyszerű: az indulók maguk közül választanak tagokat. Sokat számít az ismertség, az aktivitás, a kapcsolatrendszer, a lobbierő, miként az is, ha a kandidáló népszerű műfajt űz – ennek jegyében most eldől, hogy mit ér „valaki”, ha vívó.   

– Természetesen bizakodom, reménykedem – mondta a repülőgépen Párizs felé félúton Szilágyi Áron, majd hozzátette: – Olyan szép lenne, ha nem egyet, hanem többet is dobnék ezen az olimpián, de egyelőre nem álmodozom sem újabb éremről, vagy érmekről, sem a NOB-tagságomról. A voksolás úgy történik majd, hogy a jelöltekre az akkreditációs kártyájával valamennyi párizsi olimpikon egyszer szavazhat. A voksolás augusztus 7-én zárul, utána hirdeti ki a NOB, hogy ki az a négy szerencsés, aki elnyerte a nagy rangot jelentő bizottsági tagságot.  

Ami pedig Szilágyi Áron versenyzését illeti: a kard egyéni verseny július 27-én, míg a kardcsapatok viadala négy nappal később lesz, ,,hősünk” tehát tizenkét napig zsinórban el lesz foglalva a pást környékén. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!